Είστε εδώ
Home > FAQ news > Άνθρακας ο θησαυρός του Σκάι στα αποκαΐδια του Ματιού

Άνθρακας ο θησαυρός του Σκάι στα αποκαΐδια του Ματιού

Στο χθεσινοβραδινό δελτίο ειδήσεων του αγαπημένου Σκάι, όσοι πιστοί τηλεθεατές (άλλοι από ευχαρίστηση, άλλοι για εκτόνωση, άλλοι από κάποιου είδους διαστροφή) παρακολουθήσαμε ένα κατατοπιστικότατο ρεπορτάζ για την τραγική φωτιά που ξέσπασε το καλοκαίρι στο Μάτι, αφήνοντας πίσω της 100 νεκρούς. Στο ρεπορτάζ βγήκαν για πρώτη φορά στη δημοσιότητα τηλεφωνικές συνομιλίες από το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που δεχόταν κλήσεις την ώρα της φονικής πυρκαγιάς από πολίτες, και οι οποίες εξετάζονται ήδη από την Εισαγγελία που διεξάγει την έρευνα για το «τίς πταίει».

Στο ρεπορτάζ με καθηλωτικό σπικάζ του δημοσιογράφου και δηλώσεις πολιτών μετά το τραγικό συμβάν, ακούγονται ατάκες τύπου «ακυβερνησία», «μπάχαλο επικοινωνίας» «δεν υπάρχει ένας υπεύθυνος» και διαρκή υπονοούμενα για υπεύθυνους που άφησαν στην μοίρα τους, τους πολίτες του Ματιού για να καούν (άραγε ποιο το όφελος σε μια τέτοια πρόθεση – μόνο ο Σκάι το γνωρίζει).

Στο ρεπορτάζ γίνεται σαφής η ανεπάρκεια της ηγεσίας της Πυροσβεστικής, η οποία μάλλον πιάνεται εξαπίνης και  δεν προλαβαίνει ούτε να ενημερώσει τους κατοίκους να εγκαταλείψουν την περιοχή που διαπερνά η ταχύτατη και αδάμαστη πυρκαγιά, ούτε να επικοινωνήσει με την πολιτική ηγεσία που διατάζει την εκκένωση (οι Δήμοι και οι Περιφέρειες δηλαδή), αλλά και σε κάποια τηλεφωνήματα αποκαλύπτεται πως η Πυροσβεστική Υπηρεσία υπέπεσε σε λάθος υπολογισμούς και υποτίμησε την ταχύτητα της φωτιάς η οποία εν τέλει αποδείχθηκε φονική.

Χαρακτηριστικός τέτοιος διάλογος είναι ο εξής:

“Πολίτης: Ναι απλώς ήθελα να ρωτήσω, μένω Μάτι, η φωτιά την είδα

Πυροσβεστική: Πέρασε κάποιος από κει να σας πει να φύγετε από το σπίτι;

Πολίτης: Όχι.

Πυροσβεστική: Άρα είναι οι δικοί μας εκεί και τα κανονίζουν όλα.”

Παρά την υπεράνθρωπη προσπάθεια του Νίκου Υποφάντη, που επιμελήθηκε το ρεπορτάζ, δυστυχώς δεν ακούστηκαν οι λέξεις SOS για κάθε αντιπολιτευτικό μέσο που σέβεται τον εαυτό του, «η Δούρου φταίει». Το μόνο «λαβράκι» (με τον χαρακτηρισμό αυτό στην υπερβολή του) που βγήκε είχε να κάνει με τον Δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, του οποίου ο αστυνομικός έκανε κλήση στην Πυροσβεστική για να ζητήσει βοήθεια για την φωτιά που έκαιγε τον κήπο του σπιτιού του Δημάρχου, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να του απαντά να το χειριστεί με ένα λάστιχο, μιας και κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές που προέχουν.

Ίσως αυτός είναι κι ο λόγος που το ρεπορτάζ προβλήθηκε ως προτελευταίο θέμα στο δελτίο. Πιθανόν να έκριναν οι υπεύθυνοι του φαληρικού καναλιού, πως το θέμα δεν είναι πολύ ενδιαφέρον και δεν κατηγορεί ούτε την Δούρου, ούτε τον Τόσκα, ούτε τον Τσίπρα, ούτε τον Σύριζα και γενικά κανέναν που να έχει «πολιτικό» ζουμί. Αφού λοιπόν δεν βόλευε τα «μικροπολιτικά» συμφέροντά του σταθμού που χτίστηκαν πάνω σε ανθρώπινα θύματα, να ακουστεί η ανετοιμότητα της Πυροσβεστικής, από την οποία εξαρτάται η πολιτική προστασία (Δήμοι και Περιφέρειες), όπως δικαίως πρέπει να ισχύει σε περίπτωση πυρκαγιάς, η ειδησεογραφική ομάδα έκρινε πως το ρεπορτάζ δεν δικαιούται υψηλή θέση στην ιεραρχία.

Ούτε θέλω να σκέφτομαι τι θα γινόταν αν οι τηλεφωνικές κλήσεις αποδείκνυαν την ενοχή της Περιφερειάρχη Αττικής. Όχι πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων, αλλά έκτακτη απευθείας εκπομπή με παράλληλες τηλεφωνικές τοποθετήσεις όλων των αντιπολιτευόμενων στην κα Δούρου στελεχών κομμάτων,παρακομμάτων, εφημερίδων, τηλεοράσεων, πολιτικών αρχηγών και ξεβολεμένων «φίλων» θα γινόταν.

Ίσως σε ένα επόμενο ρεπορτάζ του Σκάι για το τι πραγματικά συνέβη στο Μάτι, μάθουμε και πόσο τυχαία ήταν η συνάντηση του Νίκου Υποφάντη σε απευθείας σύνδεση με βανάκι γνωστής εταιρίας κινητής τηλεφωνίας ΚΑΙ συμπτωματικά χορηγού της τηλεοπτικής εκπομπής του δημοσιογράφου, στην καμμένη περιοχή.

Δείτε εδώ ολόκληρο το ρεπορτάζ:

Αγγελική Ευταξία

Leave a Reply

Top