Είστε εδώ

“Άνοιγμα” σε Κίνα, Ιαπωνία, Κορέα και Ελβετία, από την Περιφέρεια Αττικής.Εξωστρέφεια και … “εθνικό” σχέδιο ανάπτυξης

Η αναπτυξιακή στρατηγική της Αττικής είναι το αντικείμενο του Μνημονίου Συνεργασίας που υπέγραψε σήμερα η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε. (Enterprise Greece), Χρήστο Στάικο. Στόχος του Μνημονίου Συνεργασίας είναι ο συντονισμός της Περιφέρειας και της Enterprise Greece για την ανάδειξη της Αττικής ως επιχειρηματικού κέντρου, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα κοινωνικό – οικονομικά χαρακτηριστικά της.
Συγκεκριμένα, τα δύο μέρη ανακοίνωσαν τρεις πρωτοβουλίες με βασική επιδίωξη τους την άμεση ενεργοποίηση του παρόντος Μνημονίου Συνεργασίας:
1) Να συνδράμει η Enterprise Greece την Περιφέρεια Αττικής στη διευκόλυνση της
διάχυσης της ιδέας της επιχειρηματικής ανακάλυψης. Ειδικότερα, προβλέπεται η ενεργοποίηση της Enterprise Greece στον τομέα της ενημέρωσης, προετοιμασίας και υποστήριξης των επιχειρήσεων του κάθε κλάδου στο πλαίσιο της επιχειρηματικής ανακάλυψης κατ’ την εφαρμογή της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης με στόχο την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση πόρων της επενδυτικής προτεραιότητας 1β του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020.
2) Τη Συνδιοργάνωση εκδηλώσεων προβολής του Αττικού Αμπελώνα σε δημοσιογράφους και opinion leaders από Κίνα, Ιαπωνία, Κορέα και Ελβετία.

3) Τη Συνδιοργάνωση παρουσίασης και προβολής του Αττικού Αμπελώνα σε ξένες διπλωματικές αποστολές. Το Μνημόνιο Συνεργασίας αποσκοπεί στην τόνωση των δύο βασικών πυλώνων ανάπτυξης της Περιφέρειας, με την προσέλκυση επενδύσεων και την προώθηση εξαγωγών στην προοπτική δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.
Αναλυτικότερα, σκοπός του Μνημονίου είναι η δημιουργία ενός πλαισίου συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων, ώστε να επιτευχθεί:
Α) Η προβολή της Περιφέρειας στην παγκόσμια επιχειρηματική αγορά και στην ανάδειξή της ως επιχειρηματικού κέντρου της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου αλλά και η παρουσίαση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της και επιλεγμένων κλάδων.
Β) Η ενίσχυση της διεθνοποίησης των περιφερειακών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προς την κατεύθυνση της αύξησης των εξαγωγών τους και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.
Γ) Η προβολή των προϊόντων της Αττικής γης, της πολιτιστικής κληρονομιάς και των τουριστικών αξιοθέατών της.
Δ) Η οικονομική ανάπτυξη της Περιφέρειας Αττικής μέσω της από κοινού εκπόνησης μελετών, ερευνών και εφαρμογής προγραμμάτων που αποτελούν έναν δυνητικά αναπτυξιακό μηχανισμό.
Ε) Η εξασφάλιση υψηλότερου επίπεδου ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης και μεγέθυνσης της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στην Περιφέρεια Αττικής.
ΣΤ) Η προώθηση της δικτύωσης, της αμοιβαίας μάθησης και του εντοπισμού και της διάδοσης βέλτιστων πρακτικών άλλων Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Με τη σημερινή υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας της Περιφέρειας Αττικής με την Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε. εδραιώνουμε τη συνεργασία των δύο δημοσίων φορέων, με στόχο την ανάδειξη της Αττικής ως ενός διεθνώς αναγνωρισμένου επενδυτικού πόλου. Με τον τρόπο αυτό, με πράξεις και όχι λόγια, ενισχύουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προς την κατεύθυνση της προώθησης των εξαγωγών για τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, συμβάλλοντας έτσι στη συλλογική προσπάθεια για την επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας.» τόνισε η Ρένα Δούρου, μετά την υπογραφή της συμφωνίας
Σε δήλωση του ο Πρόεδρος του Enterprise Greece, κ. Χρήστος Στάικος αναφέρει: «Το Enterprise Greece, ο αρμόδιος εθνικός φορέας για την προσέλκυση επενδύσεων και την προώθηση των εξαγωγών, αναβαθμίζει την συνεργασία του με την Περιφέρεια Αττικής . Το σημερινό Μνημόνιο Συνεργασίας εντάσσεται στο πλαίσιο μιας συνεκτικής και ολοκληρωμένης στρατηγικής προβολής
των επιχειρηματικών ευκαιριών της χώρας μέσω της περαιτέρω δικτύωσης με τις περιφέρειες, τα
επιμελητήρια και όλους τους τοπικούς φορείς εξωστρέφειας. Στην κατεύθυνση αυτή, υλοποιεί και το πρόγραμμα Synergassia, σκοπός του οποίου είναι η προώθηση της επιχειρηματικότητας των περιφερειών με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις τοπικές οικονομίες.
»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *