Είστε εδώ

Ανατριχιαστικό: Κάποιοι από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ προσφέρουν «εθνική ομοψυχία» έναντι… διαγραφής των σκανδάλων! (του Γ.Λακόπουλου)

Είναι μια θεωρία που διακινείται σε ιδιωτικές συζητήσεις, αλλά και δημοσίως με τρόπο που αποκαλύπτει και τις πηγές της: η χώρα έχει ανάγκη από εθνική ομοψυχία, αλλά δεν υπάρχει γιατί «η κυβέρνηση  επιμένει στη σκανδαλολογία». Μερικοί το λένε πιο καθαρά: για ποια εθνική ενότητα μπορούμε να μιλάμε όταν υπάρχει η… Novartis;
Με άλλα λόγια: παράγοντες από τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη και το κόμμα της Φώφης Γεννηματά διατείνονται ότι τα δυο κόμματα θα στηρίξουν την κυβέρνηση στην αντιμετώπιση των εθνικών θεμάτων, αν η κυβέρνηση μεριμνήσει να σταματήσουν οι έρευνες για τα σκάνδαλα στα οποία αναφέρονται στελέχη των δυο κομμάτων και άλλα πρόσωπα.
Είναι ανατριχιαστικό: κάποιοι βγάζουν σε δημοπρασία τη συμμετοχή των κομμάτων τους στην αντιμετώπιση των εθνικών κινδύνων. Επιδιώκουν να παζαρέψουν με την κυβέρνηση ότι αν εξασφαλίσει ακαταδίωκτο σε συγκεκριμένα πρόσωπα, τα κόμματά τους θα προσφέρουν αυτό που οφείλουν: στήριξη απέναντι σε εξωτερική απειλή.
Κυβερνητικοί παράγοντες που έχουν εντοπίσει τον επιχειρούμενο εκβιασμό, προς το παρόν, όταν δεν οργίζονται, απλώς μειδιούν.  Θα ήταν άλλωστε αυτοκτονικό για την κυβέρνηση να ανταποκριθεί στην «προσφορά», καθώς παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης δεν είναι σε θέση να επηρεάσει τη Δικαιοσύνη, όπως αποδεικνύεται από συγκεκριμένες δικαστικές αποφάσεις. Αλλά, ακόμη και αν ήταν, δεν θα υπήρχε χειρότερη πρωτοβουλία από το να ασκήσει πίεση για ακύρωση των ερευνών για ποινικές υποθέσεις με ανταλλάγματα.
Σε ό,τι αφορά τα δυο κόμματα της αντιπολίτευσης η Φώφη Γεννηματά φαίνεται ότι βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από τον πρόεδρο της ΝΔ, αφήνοντας εμπράκτως πίσω της όσους επιζητούν συμψηφισμούς και αμνηστίες για να στηρίξουν την εξωτερική πολιτική της χώρας. Οι τοποθετήσεις της στα ελληνοτουρκικά είναι σχετικά ήπιες, ενώ αφήνει να διαφανούν οι προθέσεις της να στηρίξει μια λύση στο Σκοπιανό, εφόσον κινείται στην εμπεδωμένη από το 2008  εθνική γραμμή.
Εκ παράλληλου η πρόεδρος του Κινάλ φέρεται διατεθειμένη να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για να αρχίσει η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος.  Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Φώφη θα μπορούσε πλέον να συζητήσει ακόμη και το ενδεχόμενο επαναξιολόγησης της ψήφου της για την απλή αναλογική,  υπό  ορισμένες προϋποθέσεις που αφορούν την κυβερνητική  παράταξη, αρχής γενομένης από τη λήξη της ετερόκλιτης συμμαχίας  ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.
Αν αυτές οι διεργασίες ωριμάσουν θα μπορούσαν να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για επαναφορά του νόμου για την απλή αναλογική στη Βουλή με σκοπό να συγκεντρώσει 200 ψήφους και να ισχύσει στις επόμενες εκλογές, σε συνδυασμό με την ψήφο ανοχής προς μια κυβέρνηση μειοψηφίας του Αλέξη Τσίπρα, με προοπτική την μετεκλογική σύμπραξη των δυο κομμάτων με τις ευλογίες των Ευρωσοσιαλιστών.
Εφόσον έτσι έχουν τα πράγματα, οι βολιδοσκοπήσεις για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη -σε ό,τι αφορά το κόμμα της- διακινούνται πίσω από την πλάτη της…
Αντίθετα το  θέμα της προσφοράς στήριξης στα εθνικά θέματα με αντάλλαγμα την ακύρωση της δικαστικής έρευνας για τα σκάνδαλα, θολώνει κυρίως την εικόνα της ΝΔ και εξελίσσεται σε δίλημμα που πρέπει να αντιμετωπίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσωπικά.
Πολλοί του αποδίδουν ότι τον ενοχλεί η ιδέα να μετατραπεί η ΝΔ σε μηχανισμό υπεράσπισης συγκεκριμένων προσώπων. Ο ίδιος δεν έχει πάει πέρα από την αποδοχή της θεωρίας της σκευωρίας, πάντα σε συνδυασμό με την προτροπή «όλα το φως». Από αυτή την άποψη η θεωρία της ανταλλαγής συναίνεσης με απαλλαγή τον ξεπερνάει…
Για κάποιους πολιτικούς παρατηρητές ο καλύτερος τρόπος για να ακυρώσει τις προαναφερόμενες επιδιώξεις από τον χώρο του είναι να διατυπώσει καθαρά την πρόθεσή του να συντονιστεί με την κυβέρνηση σε κρίσιμα θέματα της χώρας, όπως έχουν κάνει οι προκάτοχοί του σε όλη τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης.
Εκτός από το περιβάλλον εθνικής ομοψυχίας που απαιτεί η κοινή γνώμη για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας, θα είναι ωφέλιμο και για τη ΝΔ, αν το Μακεδονικό κλείσει με ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις, όπως τις κληροδότησε σ’ αυτό το θέμα ο Κ. Καραμανλής στο κόμμα της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης.  Σε κάθε περίπτωση οι τελικές επιλογές του θα δείξουν ότι προτίθεται να υιοθετήσει τις θεωρίες για  εθνική σύμπνοια  «χωρίς σκανδαλολογία».
Ο πρόεδρος της ΝΔ  έχει αφήσει ανοιχτό παράθυρο εγκατάλειψης της γραμμής Σαμαρά στο Μακεδονικό. Ωστόσο είναι φανερό ότι δέχεται πιέσεις να παραμείνει στην πολιτική της ολικής αντιπολίτευσης,  στην οποία τον ωθούνε συγκεκριμένα κέντρα με το επιχείρημά ότι «έτσι κάνουν οι αντιπολιτεύσεις».
Φτάνουν μάλιστα στο σημείο να τον στρέφουν και εναντίον της Ευρώπης, όταν προκύπτει ότι οι παράγοντες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος τον παροτρύνουν να διευκολύνει το κλείσιμο του Μακεδονικού και την ενεργό παρουσία του στο ελληνοευρωπαϊκό μέτωπο απέναντι στον Ερντογάν.
δημοσιεύτηκε στο anoixtoparathyro.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *