Είστε εδώ
Home > FAQ news > Ανακοίνωση – κόλαφος από τους αρχαιολόγους της Κρήτης: Ημέρα ντροπής για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και την επικεφαλής του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη η 22 Δεκεμβρίου

Ανακοίνωση – κόλαφος από τους αρχαιολόγους της Κρήτης: Ημέρα ντροπής για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και την επικεφαλής του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη η 22 Δεκεμβρίου

Ανακοίνωση σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους με αφορμή τη μετατροπή των μεγάλων μουσείων της χώρας σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου εξέδωσε το τοπικό παράρτημα Κρήτης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. Τα μέλη του κάνουν λόγο για μελανά χρώματα με τα οποία θα γραφτούν στην ιστορία της γενιάς μας τα ονόματα των υπευθύνων.

Μεταξύ των Μουσείων που πρόκειται να μετατραπούν σε ΝΠΔΔ είναι και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και οι αρχαιολόγοι τονίζουν πως η Λίνα Μενδώνη «εξυπηρετεί άριστα μια ομάδα φιλεύθερων πολιτικών που βυθίζουν κάθε μέρα που περνάει την χώρα σε μια άκρατη ιδιωτικοποίηση και στέρηση πόρων από όλους τους τομείς της κοινωνίας που τα έχουν πραγματική ανάγκη».

Οι αρχαιολόγοι της Κρήτης καλούν όλους τους βουλευτές και ειδικά τους βουλευτές της Κρήτης να απέχουν από οποιαδήποτε ψηφοφορία για την μετατροπή των Δημόσιων Μουσείων σε νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Παραρτήματος Κρήτης του ΣΕΑ:
“Η εισαγωγή στις 22 Δεκέμβρη 2020 στο Υπουργικό Συμβούλιο νομοσχεδίου μετατροπής των μεγάλων Δημόσιων Μουσείων της χώρας, σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, είναι η μέρα ντροπής για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και την επικεφαλής του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Είναι η μέρα που το πολιτικό σύστημα της κερδοφορίας που οι κυβερνήσεις αυτές υπηρετούν αποδεικνύει περίτρανα την απέχθειά του για οτιδήποτε αποτελεί δικαίωμα του λαού στην μόρφωση και την εκπαίδευση μέσω του Πολιτισμού.

Απεχθάνονται την ανεξαρτησία των ελληνικών Μουσείων ως Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες του Υπουργείου μακριά από από τους εξωυπηρεσιακούς παράγοντες, εκλεκτούς, φίλους και αρεστούς του/της εκάστοτε υπουργού. Για αυτόν τον λόγο επιδιώκουν, τα Μουσεία και όλα όσα αυτά εμπεριέχουν (συλλογές, υλικοτεχνική υποδομή, εργαζόμενοι) να αποτελούν προίκα στα συμφέροντα της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας, με όλα όσα συνεπάγεται αυτό.

Επιδιώκουν να μετατρέψουν τα στολίδια της χώρας μας, που φιλοξενούν εκατομμύρια μοναδικά εκθέματα δημιουργίες του λαού μας και που χιλιάδες υπάλληλοι που έχουν υπηρετήσει σε αυτά πάσχισαν για την προστασία τους, σε ένα τύπο διοίκησης που διασφαλίζει την εμπλοκή του κατ΄επανάληψη διεφθαρμένου όπως έχει αποδειχτεί ιδιωτικού τομέα μέσω διορισμένου Διοικητικού Συμβουλίου.

Για να επιτύχουν τον σκοπό τους για την κερδοφορία του ιδιωτικού κεφαλαίου σκόπιμα δυσφημούν το πραγματικά δημόσιο έργο που επιτελούν τα Μουσεία της Χώρας μας, φθάνοντας να αποκρύπτουν τις συχνές διακρίσεις τους όπως ότι για το 2020 το βραβείο των επισκεπτών του Tripadvisor απονεμήθηκε σε 31 μουσεία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού – και μέσα σε αυτά στην 5η θέση βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου θα εξυπηρετούν, εν δυνάμει, μικροπολιτικά ή και ιδιωτικά συμφέροντα και όχι κατ’ ανάγκην το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον όλων μας. Η νομική μορφή του Ν.Π.Δ.Δ. παρέχει τη δυνατότητα συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα ή ανάθεσης τομέων (όπως η φύλαξη) σε εταιρείες, ή ακόμα και προνομιακές σχέσεις με Ιδρύματα Πολιτισμού που αδημονούν να εισβάλουν και στον χώρο της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η προτεινόμενη αποκοπή των Μουσείων από την Αρχαιολογική Υπηρεσία θα προκαλέσει με βεβαιότητα προβλήματα στη λειτουργία και χρηματοδότηση Αρχαιολογικών Χώρων και Μουσείων με χαμηλότερη επισκεψιμότητα, καθώς η μέχρι σήμερα πολιτική του Ταμείου στηρίζεται στην κατανομή των κερδών ανά την επικράτεια, με βάση την αρχή της αλληλεγγύης. Η λεγόμενη αυτοτέλεια των Μουσείων θα οδηγήσει περιφερειακά Μουσεία στην ασφυξία και στο λειτουργικό αδιέξοδο. Καινούργια μικρά περιφερειακά Μουσεία, αληθινά κοσμήματα, που δημιουργήθηκαν και με πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι σχεδόν σίγουρο ότι, εάν κλείσει η στρόφιγγα χρηματοδότησης από τα έσοδα μεγαλύτερων, κεντρικότερων Μουσείων, δεν θα έχουν τα μέσα να παραμείνουν ανοιχτά.

Η μετατροπή των μεγάλων Δημόσιων Μουσείων και η μείωση των εσόδων για λογαριασμό του πρώην ΤΑΠΑ (νυν ΟΔΑΠ) που αυτή θα επιφέρει, θα οδηγήσει στον οικονομικό στραγγαλισμό και των περιφερειακών μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων τα οποία σύντομα θα παραδοθούν σε ιδιωτικά συμφέροντα. Και όπως καλά διατυπώθηκε από το Τοπικό Παράρτημα Δωδεκανήσου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων : ‘Όσον αφορά τις ακριτικές Εφορείες, κάποιος θα έπρεπε να σκεφτεί και τον εθνικό ρόλο των μονάδων αυτών.’

Όσον αφορά τα έσοδα που ανήκουν και έπρεπε να αποδίδονται στις ανάγκες του λαού, σκόπιμα δεν έχουν παρουσιάσει ένα σαφώς διατυπωμένο το κυβερνητικό σχέδιο για αυτά, όμως, η εμπειρία από την λειτουργία άλλων ΝΠΔΔ του δημοσίου λέει πως η οικονομική διαχείριση θα γίνεται αποκλειστικά από το διορισμένο από τον εκάστοτε υπουργό Διοικητικό Συμβούλιο.

Ήδη από δηλώσεις της Υπουργού (πρόταση για εκπόνηση και εφαρμογή πολιτικών για την ολοκληρωμένη βιώσιμη ανάπτυξη περιοχών με μείζονα μνημεία: Κνωσός, Μεσσήνη, Ρόδος, Δωδώνη, Δήλος, Φίλιπποι, Αμφίπολη, Βεργίνα, Ακαδημία Πλάτωνος), διαφαίνεται ότι η κυβέρνηση απεργάζεται και τη διοικητική-οικονομική αυτοτέλεια των μεγάλων (και άρα με πολλά έσοδα) αρχαιολογικών χώρων.

Όσον αφορά τα εκθέματα π.χ. των μουσείων θα κατατάσσονται όχι με βάση τη σημασία τους αλλά τι είναι πιο εντυπωσιακό, τι κόβει περισσότερα εισιτήρια ή ακόμα μπορεί να περνούν και σε δεύτερη μοίρα, προς όφελος της θέας του εστιατορίου, της καφετέριας τους, του πωλητηρίου τους… Κάτω από αυτές τις συνθήκες θα παρακάμπτονται και οι όποιοι ηθικοί ενδοιασμοί υπήρχαν μέχρι σήμερα απέναντι στη βεβήλωση των αρχαιολογικών χώρων από τις κάθε είδους εμπορικές δραστηριότητες, όπως η διοργάνωση επίδειξης μόδας στο Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο που έγινε πρόσφατα, ή η διαφήμιση της «Coca – Cola» στην Ακρόπολη που επιχειρήθηκε παλιότερα.

Με λίγα λόγια, όπως πολύ καλά έχει γραφτεί και σε άλλες ανακοινώσεις, το μόνο που δεν απασχολεί την κυβέρνηση είναι η ουσιαστική επαφή του λαού και ειδικά της νεολαίας με τα μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς, η κατανόηση του ιστορικού παρελθόντος και των επιτευγμάτων της ανθρωπότητας, ως μία βαθμίδα στην εξέλιξη του πολιτισμού που είναι πανανθρώπινο δημιούργημα και συλλογική περιουσία. Αυτό που απασχολεί είναι η εισπραξιμότητα και η κερδοφορία που συνεπάγεται η μαζικοποίηση των δραστηριοτήτων των μουσείων και των επιχειρήσεων που κινούνται γύρω από αυτά.

Η πολιτική προϊστάμενη του Υπουργείου Πολιτισμού εξυπηρετεί άριστα μια ομάδα φιλελεύθερων πολιτικών που βυθίζουν κάθε μέρα που περνάει την χώρα σε μια άκρατη ιδιωτικοποίηση και στέρηση πόρων από όλους τους τομείς της κοινωνίας που τα έχουν πραγματική ανάγκη.

Ζητούμε μετ΄ επιτάσεως από όλους του βουλευτές και κυρίως τους βουλευτές της Κρήτης την αποχή από οποιαδήποτε ψηφοφορία για την μετατροπή των Δημόσιων Μουσείων: Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών, Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού και μέσα σε αυτά του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, σε νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Ζητούμε την στήριξη του λαού για την κατάργηση κάθε διάταξης βλαπτικής για το μέλλον του αρχαιολογικού πλούτου της χώρας, όπως η πρόσφατα ψηφισθείσα τροπολογία που άνοιξε το δρόμο για την εξαγωγή αρχαιοτήτων με το μανδύα του μακροχρόνιου δανεισμού για 50 χρόνια.

Εμάς του αρχαιολόγους και όλους τους υπαλλήλους του Πολιτισμού θα μας βρουν απέναντι τους για όλα τα ανόσια που σχεδιάζουν για τον Πολιτισμό της Χώρα μας.

Αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά· μαζί με την οικονομική κρίση στην οποία βυθίζουν για ακόμα μια φορά το λαό, τα ονόματά των υπεύθυνων θα γραφτούν με μελανά χρώματα στην Ιστορία της γενιάς μας, αν δεν αποσύρουν τώρα τη συζήτηση για το ξεπούλημα των Μουσείων της Χώρας μας .”

πηγή: efsyn.gr

One thought on “Ανακοίνωση – κόλαφος από τους αρχαιολόγους της Κρήτης: Ημέρα ντροπής για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και την επικεφαλής του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη η 22 Δεκεμβρίου

 1. ΟρθΆΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΉ, απαντητική προς ανακ. ΑΡΧΑΙΟΛΌΓΩΝ
  Αξιότιμες/οι κυρίες/οι αρχαιολόγοι, αναφέρετε στην από 28 Δεκ 2020 ανακοίνωσή σας του τοπικού παραρτήματός σας Κρήτης του επαγγελματικού Συλλόγου σας, μεταξύ άλλων ότι:
  “Η εισαγωγή στις 22 Δεκ 2020 στο Υπουργικό Συμβούλιο νομοσχεδίου μετατροπής των μεγάλων Δημόσιων Μουσείων της χώρας, σε ΝΠΔΔ” “είναι η μέρα ντροπής”.
  και πολλά άλλα εύστοχα, αποδεκτά και σωστά τοποθετημένα ζητήματα και που ΣΑΣ ΕΝΌΧΛΗΣΑΝ, αλλά ίσως δεν έχετε καταλάβει σε ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΎΝΕΣΤΕ. ΣΑΣ ΕΝΌΧΛΗΣΕ 1. “η μετατροπή των μεγάλων Δημόσιων Μουσείων της χώρας, σε ΝΠΔΔ”. 2. “η εμπλοκή του κατά επανάληψη διεφθαρμένου . . . ιδιωτικού τομέα”. 3. η “κερδοφορία του ιδιωτικού κεφαλαίου”, 4. τα “μικροπολιτικά ή και ιδιωτικά συμφέροντα”, 5. ότι “η προτεινόμενη αποκοπή των Μουσείων από την Αρχαιολογική Υπηρεσία θα προκαλέσει με βεβαιότητα προβλήματα στη λειτουργία και κ.λ.π.” 5. “τα περιφερειακά μουσεία σύντομα θα παραδοθούν σε ιδιωτικά συμφέροντα”, 6. “που βυθίζουν κάθε μέρα που περνάει την χώρα σε μια άκρατη ιδιωτικοποίηση”, και πολλά άλλα ζητήματα του επαγγελματικού σας χώρου και καλείτε τους βουλευτές . . . να απέχουν (προτείνετε στους λύκους να φυλούν τα πρόβατα ?), από τους πολίτες στήριξη, ότι θα σας βρουν απέναντί τους και ακόμη ότι “τα ονόματά των υπεύθυνων θα γραφτούν με μελανά χρώματα στην Ιστορία της γενιάς μας” (πόσο νομίζετε ότι τους ενδιαφέρει η ιστορία … και με τι χρώματα θα γραφεί ?). ΠΌΣΑ ΠΡΑ΄ΓΜΑΤΑ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΌΤΙ ΜΠΟΡΕΊΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΦΈΡΕΤΕ ΩΣ ΚΛΆΔΟΣ ΑΡΧΑΙΛΟΛΌΓΩΝ ΜΕΜΟΝΟΜΈΝΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΜΟΝΟΜΈΝΟΙ ? (διαίρει και βασίλευε γαρ) περισσότερα από τους άλλους κλάδους εργαζομένων? Πόσα μπορεί να καταφέρει ο οποιοσδήποτε κλάδος εργαζομένων από μόνος του? Νομίζετε ότι εσείς είστε ανώτερων δυνατοτήτων και ικανότεροι από άλλους κλάδους εργαζομένων? ΤΏΡΑ ΤΑ ΘΥΜΗΘΉΚΑΤΕ ΌΛΑ ΑΥΤΆ (κάλιο αργά παρά ποτέ) ?
  ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΝΌΧΛΗΣΕ αυτό που συντελείται τόσα χρόνια τώρα συστηματικά εις βάρος της χώρας μας από αυτό το φαύλο πολιτικό σύστημα που εμείς οι ίδιοι έχομε αποδεχθεί? όπως πχ 1. η είσοδός μας στην ΕΕ και στο ευρωνόμισμα χωρίς να μας ρωτήσουν ? (αλλά και όταν μας ρώτησαν – δημοψήφισμα 2015 – ακύρωσαν την απόφαση του ελληνικού λαού, επειδή δεν τους άρεσε).
  2. η μετατροπή του 75% του δημόσιου χρέους από ελληνικό νόμισμα σε ευρώ (συνάλλαγμα)? 3. η υιοθέτηση μνημονίων και δανειακών συμβάσεων κατά κατάφορα παράνομο και αντισυνταγματικό τρόπο ? 4. Η Σύμβαση Δανειακής Διευκόλυνσης της 8-5-2010 που “ψηφίστηκε” από την Βουλή των Ελλήνων, σύμφωνα με την οποία, «… ο Δανειολήπτης αμετάκλητα και άνευ όρων παραιτείται από κάθε ασυλία που έχει ή πρόκειται να αποκτήσει,..». Αυτό το γεγονός που συνέβη στη μνημονιακή Ελλάδα, σύμφωνα με τον γνωστό συνταγματολόγο και καθηγητή κ Γιώργο Κασιμάτη, «ΕΊΝΑΙ ΠΡΩΤΟΦΑΝΈΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΊΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΌΤΗΤΑΣ». Ο κ Κασιμάτης υποστηρίζει ότι αυτό το γεγονός είναι πραξικόπημα, διότι ούτε η Βουλή, ούτε ο ίδιος ο ελληνικός λαός (με δημοψήφισμα) δεν έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν τέτοιο θέμα. Συνεχίζοντας αναφέρει ότι οι συμβάσεις αυτές είναι ανυπόστατες (άκυρες) νομικά και ότι μόνο εκβιαστικά μπορούν να εφαρμόζονται. Αναφέρει ακόμη ότι εκ του λόγου αυτού έχει χαθεί η δυνατότητα άσκησης της εξωτερικής πολιτικής. 5. Η δημιουργία της ΑΑΔΕ (ιδιωτική εταιρία που ελέγχεται από την ΕΕ)? 6. Η συστηματική διάλυση του εθνικού συστήματος υγείας, το οποίο σήμερα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον αρμαγεδώνα του κορονοϊού ? 7. Η παράδοση της νομοθετικής αρμοδιότητας της Βουλής στους δανειστές που έγινε με το νόμο 4336/14-8-2015, σύμφωνα με τον οποίο μεταξύ των άλλων «Η κυβέρνηση δεσμεύεται να διαβουλεύεται και να συμφωνεί με Ε.Ε., Ε.Κ.Τ. και Δ.Ν.Τ. για όλες τις ενέργειες που αφορούν την επίτευξη των στόχων του Μνημονίου Συνεννόησης, πριν από την οριστικοποίηση και τη νομική έγκρισή τους», ή το αυτό με διαφορετικά λόγια, τίποτα δεν γίνεται στη μνημονιακή Ελλάδα αν πρώτα δεν εγκριθεί από την ΕΕ, κατάσταση που αποτελεί επίσημο ορισμό της κατοχής. 8. Η δημιουργία του Υπερταμείου, στο οποίο μεταφέρονται (οριστικά και αμετάκλητα) όλα τα περιουσιακά στοιχεία του “Δημοσίου” προκειμένου να “αξιοποιηθούν” για 99 !! χρόνια υπέρ του . . . “Δημοσίου”. Εκεί μεταφέρονται και οι αρχαιολογικοί θησαυροί για τους οποίους αγωνίζεστε με αδόκιμο τρόπο. 9. Οι περισσότεροι από 750 μνημονιακοί νόμοι που έχουν αλλάξει την πορεία της χώρας? ΚΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΌΣ ΤΩΝ ΠΛΗΓΏΝ ΤΟΥ ΦΑΡΑΏ ΔΕΝ ΈΧΕΙ ΤΈΛΟΣ Άγγελος Περισυνάκης, μέλος του Ε.ΠΑ.Μ. Νομού Ηρακλείου.

Leave a Reply

four × three =

Top