Είστε εδώ

Αμείλικτα ερωτήματα για τις ενέργειες του Δημάρχου Κυθήρων τις ώρες της καταστροφής

Πέρα από τα δημοσιεύματα που είδαν το φως λίγες μόνο ώρες μετά την καταστροφή, σύμφωνα με τα οποία ο Δήμαρχος Κυθήρων Ευ.Χαρχαλάκης έλειπε στην Αθήνα τις πρώτες 36 ώρες που ξέσπασε η καταστροφική πυρκαγιά στο νησί και επέστρεψε στα Κύθηρα τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου, όπως αποκαλύπτουν η neaselida.gr άλλα και το λεπτομερές χθεσινό ρεπορτάζ του thefaq.gr, σύμφωνα με κυβερνητικές αλλά και διοικητικές πηγές στην Αθήνα προκύπτει και μία σειρά από ερωτήματα για τον τρόπο που ενήργησε ο Δήμαρχος από το απόγευμα του Σαββάτου που επέστρεψε σε σχέση με την σύγκλιση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας με βάση τις διατάξεις της Πολιτικής Προστασίας.
Όπως φαίνεται και από τα έγγραφα (δείτε εδώ), σε περίπτωση φυσικής καταστροφής που οδηγεί στην κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης ενός τόπου, συγκαλείται το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (Σ.Τ.Ο.) με ευθύνη του Δήμου και Πρόεδρο του οργάνου το Δήμαρχο.
Στο Συντονιστικό αυτό όργανο συμμετέχουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς και αρχές, ακόμα και αντιπρόσωποι της μειοψηφίας του Δήμου, οι κρατικοί λειτουργοί, τα Σώματα Ασφαλείας, φυσικά το Πυροσβεστικό Σώμα και η Πολιτική Προστασία αλλά ακόμα και εκπρόσωποι των ΜΚΟ και των εθελοντών ομάδων πυρόσβεσης, όπως επίσης και περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Στις βασικές υποχρεώσεις του προεδρεύοντος του οργάνου που είναι ο Δήμαρχος είναι η τακτική και ακριβής κάθε φορά συνεδρίαση του οργάνου (μέρες και ώρες), η περιγραφή από το Δήμαρχο των θεμάτων της ατζέντας της κάθε συνεδρίασης, οι προτάσεις από το προεδρείο για την αντιμετώπιση της κατάστασης, η ακριβής αναφορά για την πορεία της εξέλιξης του έκτακτου γεγονότος αλλά ακόμα εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο και η διαρκής συνεδρίαση, χωρίς δηλαδή διακοπή του Συντονιστικού Οργάνου, εφόσον αυτό κρίνεται σκόπιμο από την εξέλιξη του κινδύνου.
Και μάλιστα οι διατάξεις προβλέπουν και τη δυνατότητα της συμμετοχής αναπληρωτών των μελών του Συντονιστικού Οργάνου εφόσον αυτοί για λόγους κόπωσης ή άλλες αιτίες χρειαστεί να αντικατασταθούν αλλά το όργανο να συνεχίσει να συνεδριάζει.
Τέλος και σημαντικότερο, προβλέπεται η τήρηση ακριβών πρακτικών της κάθε συνεδρίασης του Οργάνου από ειδικό γραμματέα ο οποίος θα ορκιστεί ειδικά για αυτό το ρόλο και όπου ανάμεσα σε όλα τα άλλα θα πρέπει να περιλαμβάνονται και οι προτάσεις του προεδρείου (Δημάρχου) τόσο για την αποκατάσταση των ζημιών όσο και για τη λήψη των αναγκαίων προληπτικών μέτρων ή διορθώσεων στο σχεδιασμό, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος επανάληψης του φαινομένου.
Με βάση λοιπόν τα ρεπορτάζ που είδαν το φως της δημοσιότητας αλλά και όσα έχουμε δει μέχρι τώρα προκύπτουν μερικά αμείλικτα ερωτήματα για το Δήμαρχο Κυθήρων:

1. Ποιοι συμμετείχαν στο Συντονιστικό Όργανο;
2. Πότε το συνέστησε ο Δήμαρχος;
3. Ποιος ήταν ο γραμματέας;
4. Πού είναι τα πρακτικά;
ΥΓ: Τα παραπάνω ερωτήματα “κοινοποιούνται” και στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Γ.Πατούλη.

 

Μια σκέψη στο “Αμείλικτα ερωτήματα για τις ενέργειες του Δημάρχου Κυθήρων τις ώρες της καταστροφής

  1. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΗΘΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΚΡΕΜΑΛΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΑΝ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΟΠΟ ΣΗΜΕΡΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *