Είστε εδώ

Άμεση απάντηση του Εθνικού Αστεροσκοπείου στη νέα απολυταρχική απόφαση του καθεστώτος Μητσοτάκη: «Όχι» στην υπαγωγή στην Πολιτική Προστασία

Άμεση απάντηση στη νέα απολυταρχική απόφαση του καθεστώτος Μητσοτάκη έδωσε ο διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Μανώλης Πλειώνης, προειδοποιώντας πως με βάση την απόφαση του πρωθυπουργού για «υπαγωγή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και του Εθνικού Αστεροσκοπείου στην Πολιτική Προστασία, «είναι πιθανό να οδηγηθούμε πάλι σε αναποτελεσματικότητα, ανεξάρτητα από τις προθέσεις».

Η τοποθέτηση του κ. Πλειώνη έρχεται με μία ανάρτησή του στα social media, ενώ ο ίδιος βρίσκεται στο εξωτερικό, μήπως προλάβει τα χειρότερα, μία τυχόν νέα λάθος κυβερνητική απόφαση σε σχέση με την επιστημονική κοινότητα, την οποία συνεχίζει να απαξιώνει σε κάθε ευκαιρία το καθεστώς Μητσοτάκη.

Υπενθυμίζονται οι αιχμές του Κυριάκου Μητσοτάκη (και γαλάζιων στελεχών) προς το Εθνικό Αστεροσκοπείο με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου.

«Ο κάθε φορέας από το δικό του μετερίζι» είναι το μήνυμα που στέλνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο διευθυντής και πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι είχε κάνει αλλεπάλληλες προσπάθειες για να συνεργαστεί με την Πολιτική Προστασία αλλά αποδείχθηκαν μάταιες!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΥΡΙΖΑ: «Αντί να παραδεχτεί τις ευθύνες του για την καταστροφή, ο Μητσοτάκης προσπαθεί να φιμώσει τους επιστήμονες» – Αιχμές για την υπαγωγή ΕΜΥ και Αστεροσκοπείου στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ, ανακοίνωσε την υπαγωγή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και του Εθνικού Αστεροσκοπείου στην Πολιτική Προστασία.

Ολόκληρη η ανάρτηση του κ. Πλειώνη:

«Άκουσα με προσοχή τη συνέντευξη του κ. Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ και συμφωνώ ότι στην προσπάθεια να προφυλάξουμε τις ζωές και περιουσίες των συνανθρώπων μας, το περιβάλλον, την βιοποικιλότητα και την οικονομία πρέπει να συστρατευθούμε όλοι, Πολιτεία, Επιστήμη, Τοπική & Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, Κοινωνία Πολιτών, όπως έχω επισημάνει επανειλημμένα και με αρθρογραφία μου στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο» αναφέρει ο Μανώλης Πλειώνης και προσθέτει:

«Ο κάθε φορέας όμως από το δικό του μετερίζι, με σεβασμό στις θεμελιώδεις διαφορές και στις ιδιαιτερότητες του, που είναι απαραίτητες για την υλοποίηση της αποστολής του, αλλιώς είναι πιθανό να οδηγηθούμε πάλι σε αναποτελεσματικότητα, ανεξάρτητα από τις προθέσεις».

«Θα επιδιώξω να συναντηθώ με τον κ. Πρωθυπουργό το ταχύτερο δυνατόν, καθότι βρίσκομαι σε υπερατλαντικό επαγγελματικό ταξίδι, για να τον ενημερώσω για τις επανειλημμένες προσπάθειές μου να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας ήδη από τις αρχές του 2022, και να του εκθέσω τις απόψεις μου για το πως θα μπορούσε η ενεργοποίηση του άρθρου 41 του Ν.4662/2020 (νόμος για την Πολιτική Προστασία) και του άρθρου 25 του Ν.4936/2022 (Κλιματικός νόμος) να αποτελέσει την απαραίτητη θεσμική βάση για ουσιαστική και αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των επιστημονικών φορέων, και του ΕΑΑ φυσικά, με το Υπουργείο ΚΚ&ΠΠ, χωρίς να χρειάζεται η υπαγωγή του ΕΑΑ στο υπουργείο αυτό» τονίζει παράλληλα ο διευθυντής και πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Με πληροφορίες από avgi.gr

Μια σκέψη στο “Άμεση απάντηση του Εθνικού Αστεροσκοπείου στη νέα απολυταρχική απόφαση του καθεστώτος Μητσοτάκη: «Όχι» στην υπαγωγή στην Πολιτική Προστασία

  1. Το προανηγγελε ο Πετσας σε συνέντευξη στο Kontra, λέγοντας ότι δεν του αρέσει που βλεπει το Αστεροσκοπείο και ΕΜΥ να πολιτικολογουν. (1/9/23)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *