Είστε εδώ

Αμερικάνικη Πρεσβεία και Κυρ.Μητσοτάκης κατέβασαν την παράσταση στο Εθνικό – “Υπήρξαν απειλές”

Πρόωρη αυλαία έριξε η παράσταση “Η ισορροπία του Nash” με απόφαση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή Στάθη Λιβαθινού, μετά από το ομαδικό πυρ που εξαπέλυσαν μέσα από δελτία, εκπομπές και social media πολιτικοί και μη, με προεξάρχοντες τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τη Ντόρα Μπακογιάννη, την αμερικανική πρεσβεία και την Ομάδα Συγγενών Θυμάτων Τρομοκρατίας.
livathinos«Εγώ δεν μπορώ να διακινδυνεύω την σωματική ακεραιότητα ανθρώπων. Μας απείλησαν ότι θα φάμε ρουκέτες. Δεν μπορούμε να διακινδυνεύουμε τις ζωές ανθρώπων, ούτε κοινού, ούτε προσωπικού, ούτε ηθοποιών. Ετοιμαζόντουσαν διαμαρτυρίες έξω από το θέατρο που κανείς δεν ξέρει ποτέ που θα καταλήξουν» δήλωσε ο Στάθης Λιβαθινός μιλώντας στο theTOC, και πρόσθεσε ότι “δώσαμε το σήμα τι πιστεύουμε για την ελευθερία της έκφρασης αλλά από κάποια στιγμή και μετά το πράγμα χάνει την καλλιτεχνική του ελευθερία και γίνεται στρεβλό“.
Βέβαια, το ΔΣ του Εθνικού είχε άλλη γνώμη, αφού με ανακοίνωσή του διαχωρίζει τη θέση του και δηλώνει ότι κατανοεί μεν “τη δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής και την αγωνία του μήπως συμβεί κάτι έκρυθμο στο κοινό, τους ηθοποιούς και τους συντελεστές της παράστασης η «Ισορροπία του Nash», αλλά πιστεύουμε ότι έπρεπε να ολοκληρώσει τον κύκλο της και διαφωνούμε με το κατέβασμα του έργου. Μα πιο πολύ απ’ όλα θέλουμε να εκφράσουμε δημοσίως την αγωνία μας γι’ αυτή την αδιανόητη επίθεση που υφίσταται η τέχνη τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Κάποιοι επιθυμούν να μας ρίξουν σ’ ένα βαθύ συντηρητισμό και μάλιστα σε μια στιγμή που γύρω μας καταρρέουν όλα τα αυτονόητα”.
Την αντίθεσή τους στην απόφαση να κατέβει το έργο, και μάλιστα όταν έμεναν μόλις 4 παραστάσεις για να ολοκληρώσει τον κύκλο του, εξέφρασε επίσης το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε λόγο για “θλιβερή εξέλιξη”, τονίζοντας ακόμα ότι “η συμπαράστασή μας στις οικογένειες των θυμάτων της 17Ν είναι αυτονόητη, όπως και η υπεράσπιση της ελευθερίας της καλλιτεχνικής έκφρασης και της τέχνης”, ενώ το τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για “νίκη του σκοταδισμού” και “επιβολή λογοκρισίας” που ανοίγουν την πόρτα στον εκφασισμό της κοινωνίας.
dourou2Από την πλευρά της η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου επεσήμανε ότι “η Δημοκρατία δεν απειλείται από μια θεατρική σκηνή αλλά από τους αυτόκλητους «προστάτες» της“. Μίλησε μάλιστα για “ήττα του Ορθού Λόγου. Ήττα της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Ήττα του πολιτισμού. Γιατί η υπεράσπιση της Δημοκρατίας δεν γίνεται α λα καρτ, δεν είναι πολλών ταχυτήτων και δεν μπορεί να είναι αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης. Η Δημοκρατία δεν απειλείται από μια θεατρική σκηνή. Απειλείται από κραυγές εκείνων που υποκρίνονται ότι αγνοούν, εκείνων που σκόπιμα καλλιεργούν τη σύγχυση. Απειλείται από τους αυτόκλητους «προστάτες» της…”.
Τέλος, και ο Υπουργός Πολιτισμού Αρ.Μπαλτάς μίλησε για “θλιβερό γεγονός” λέγοντας ότι “το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού δεν έχει καμία αρμοδιότητα ούτε την πρόθεση να παρεμβαίνει στο ρεπερτόριο των δημόσιων θεατρικών σκηνών. Όμως, δεν μπορεί παρά να σημειώσει ότι, για την πολιτιστική ζωή της χώρας, είναι θλιβερό και ανησυχητικό το γεγονός πως το Εθνικό Θέατρο, στο κλίμα που δημιουργήθηκε, βρέθηκε αντιμέτωπο με τέτοιου είδους απειλές, ώστε εντέλει υποχρεώθηκε να κατεβάσει το επίμαχο έργο πριν από την προγραμματισμένη λήξη των παραστάσεων”…

Μια σκέψη στο “Αμερικάνικη Πρεσβεία και Κυρ.Μητσοτάκης κατέβασαν την παράσταση στο Εθνικό – “Υπήρξαν απειλές”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *