Είστε εδώ

Άλλη διάσταση δίνει η Le Monde στο κρεσέντο αστυνομικής βίας για το Μετρό στα Εξάρχεια: “Οι διαμαρτυρόμενοι αντιλαμβάνονται το έργο ως συνέχεια της αυταρχικής στροφής που έχει πάρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη”

«Το Μετρό της διχόνοιας στα Εξάρχεια, τη συνοικία διαδηλώσεων της Αθήνας», γράφει η γαλλική Monde για τον εν λόγω αγώνα των εκεί κατοίκων – και όχι μόνον.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της: «Οι διαμαρτυρόμενοι αντιλαμβάνονται το έργο ως συνέχεια της αυταρχικής στροφής που έχει πάρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Στα Εξάρχεια, η εξέγερση είναι μέρος της Ιστορίας.

Μια μέρα στις αρχές Σεπτεμβρίου, περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν φωνάζοντας συνθήματα στα Εξάρχεια, διαμαρτυρόμενοι για την κατασκευή ενός νέου σταθμού Μετρό στη μοναδική πλατεία της περιοχής που σκιάζεται από σχεδόν εβδομήντα δέντρα (στο σχέδιο προβλέπεται η κοπή τους). Ο τόπος συνάντησης με τις συνήθως πολυσύχναστες βεράντες των καφενείων περιβάλλεται από λαμαρίνες και συρματοπλέγματα από τα μέσα Αυγούστου και παρακολουθείται είκοσι τέσσερις ώρες την ημέρα από την αστυνομία.

Όσο περνούν οι εβδομάδες, οι συγκεντρώσεις αυξάνονται, με σχεδόν 5.000 άτομα να κινητοποιούνται. Το βράδυ, οι διαδηλωτές καίνε κάδους σκουπιδιών, η αστυνομία εκτοξεύει δακρυγόνα χωρίς μέτρο και τρομάζει τους πελάτες από τα γειτονικά εστιατόρια. Μακριά από τις κάμερες των ελληνικών τηλεοπτικών καναλιών, αρκετοί ισχυρίζονται ότι ξυλοκοπήθηκαν. Όπως μια νεαρή γυναίκα, στις 9 Σεπτεμβρίου, που πήγαινε να πάρει πίσω τη μοτοσυκλέτα της και είπε ότι είχε βριστεί και ξυλοκοπηθεί από την αστυνομία. Υπέβαλε καταγγελία.

Την κατασκευή της γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας, που σχεδιάστηκε από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, κέρδισε, μετά από πρόσκληση υποβολής προσφορών, κοινοπραξία που αποτελείται από τη γαλλική πολυεθνική Alstom, την ελληνική εταιρεία Avax και την ιταλική εταιρεία Ghella. Η διαδρομή των 38 χιλιομέτρων θα εξυπηρετεί 35 σταθμούς στην Αττική. Ο Δήμαρχος της Αθήνας θεωρεί ακατανόητο αυτόν τον άνεμο εξέγερσης κατά του Μετρό:

”Αυτή η γραμμή του Μετρό είναι ένα ουσιαστικό έργο που θα λύσει προβλήματα κυκλοφορίας και ρύπανσης, επιτρέποντας σε περισσότερους από 400.000 εργαζόμενους, φοιτητές και πολίτες να ταξιδεύουν καθημερινά με οικονομικό ρυθμό. Το Μετρό θα πρέπει να ενώσει όλους τους Αθηναίους, ανεξαρτήτως πολιτικού χρώματος”.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης εκτίμησε μάλιστα, μιλώντας στο τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ότι η εξέγερση καθοδηγείται από μια μειοψηφία που ”βρίσκει δικαιολογία για να δώσει μια ιδεολογική μάχη”. ”Οι μόνιμοι κάτοικοι θέλουν το μετρό. Δεν είναι πολλοί αυτοί που αντιτίθενται στην Πλατεία Εξαρχείων, μόλις μια ντουζίνα και ένα μεγάλο μέρος δεν είναι καν Έλληνες”, προσέθεσε, προκαλώντας έντονη κριτική από την αντιπολίτευση και τους κατοίκους της περιοχής – η συντριπτική πλειοψηφία είναι αλλεργική σε ξενοφοβικά σχόλια.

Στα Εξάρχεια η εξέγερση είναι μέρος της Ιστορίας. Λίγα μέτρα από την κεντρική πλατεία, στο Πολυτεχνείο Αθηνών, οι φοιτητές ξεκίνησαν στις 14 Νοεμβρίου 1973 μια πρωτοφανή εξέγερση κατά της στρατιωτικής χούντας (1967-1974). Στις 17 Νοεμβρίου, οι συνταγματάρχες έστειλαν τον Στρατό στη σχολή. Η επίθεση άφησε πίσω του τουλάχιστον 24 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Ήταν επίσης στα Εξάρχεια που στις 6 Δεκεμβρίου 2008 ένας 15χρονος, ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, δολοφονήθηκε από πυρά αστυνομικού. Επί ημέρες, το κέντρο της Αθήνας φλεγόταν από τους νέους που μιλούσαν ανοιχτά κατά της αστυνομικής βίας και της διαφθοράς.

Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης (2010-2018), η συνοικία βρισκόταν στην πρώτη γραμμή των πρωτοβουλιών αλληλεγγύης των πολιτών: σούπες, καταστήματα ανταλλαγής, κοινωνικά φαρμακεία. Το 2015, ενώ η Ελλάδα φιλοξενούσε σχεδόν ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, άνοιξαν καταλήψεις για να στεγάσουν εξόριστους, κυρίως Σύρους. Αυτή στη οδό Νοταρά στέγασε περισσότερους από 9.000 μετανάστες και παραμένει μία από τις ελάχιστες που επιβίωσαν της επιχείρησης ”καθαρισμού” που πραγματοποίησε ο Δήμος.

Διότι από την άνοδο στην εξουσία, το 2019, του συντηρητικού Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του ανιψιού του Κώστα Μπακογιάννη στον Δήμο Αθηναίων, τα Εξάρχεια έχουν γίνει στόχος. Από τον Ιούλιο του 2019, η κυβέρνηση των Συντηρητικών υπόσχεται ”να μην αφήσει αυτήν τη γειτονιά να γίνει λάκκος παρανομιών, ταραχοποιών και διακίνησης ναρκωτικών”. Μια ντουζίνα καταλήψεις εκκενώθηκαν. Λιγότερο από έναν μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Πρωθυπουργός κατήργησε επίσης τον λεγόμενο νόμο για το ”πανεπιστημιακό άσυλο”, που η Ελλάδα κληρονόμησε από τη φοιτητική εξέγερση του 1973, ο οποίος απαγόρευε την είσοδο της αστυνομίας στις σχολές. Τον Σεπτέμβριο, η αστυνομία των πανεπιστημίων εισέβαλε σε πολλές πανεπιστημιουπόλεις της χώρας, με δυσκολία… Οι βίαιες φοιτητικές διαδηλώσεις αυξάνονται.

Στα Εξάρχεια, η κατασκευή του σταθμού του Μετρό εκλαμβάνεται από ορισμένους κατοίκους ως συνέχεια της αυταρχικής στροφής που έχει πάρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία θα ήθελε να βάλει τέλος στις διαμαρτυρίες των νέων ή στην αλληλεγγύη στους μετανάστες».

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *