Είστε εδώ
Home > FAQ news > Αλέξης Τσίπρας στη Σόφια: Το μεγαλύτερο μέρος σε όσα συμφωνήσαμε με τον Ζάεφ επετεύχθη χθες το βράδυ ! Ή συμφωνείς σε όλα ή δεν συμφωνείς σε τίποτε

Αλέξης Τσίπρας στη Σόφια: Το μεγαλύτερο μέρος σε όσα συμφωνήσαμε με τον Ζάεφ επετεύχθη χθες το βράδυ ! Ή συμφωνείς σε όλα ή δεν συμφωνείς σε τίποτε

Διανύσαμε μεγάλη απόσταση αλλά υπάρχει ακόμη δρόμος είπε ο Ελληνας Πρωθυπουργός στη συνεντευξη Τυπου που ακολούθησε τις συναντησεις με Ζαεφ στη Σόφια. Συγκεκριμένα, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι είχε συνομιλίες με τον ομόλογό του της πΓΔΜ χθες το βράδυ και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Πρόκειται για μια πολυεπίπεδη διαπραγμάτευση με πολλά ζητήματα, έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης αλλά υπάρχει και άλλο, ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του κ. Τσίπρα. Τιποτα δεν εχει κλειδώσει στο θέμα του ονόματος δεν υπαρχει ακόμα τελικη συμφωνία, ξεκαθάρισε ο Αλ Τσίπρας. Δήλωσε έτοιμος να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με το ονοματολογικό της πΓΔΜ, ενώ σημείωσε επίσης πως δεν είναι ώρα για σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.

«Ή συμφωνείς σε όλα ή δεν συμφωνείς σε τίποτε», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση σε ποια σημεία έχουν συμφωνήσει με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.«Ψάχνουμε να βρούμε λύσεις, χωρίς να αλλοιώνουμε τις κόκκινες γραμμές», είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι ούτε στο θέμα του ονόματος έχει υπάρξει συμφωνία.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, υπήρξε πρόοδος στη συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ στο Σούνιο τις προηγούμενες ημέρες υπό τον Μάθιου Νίμιτς, αλλά υπάρχουν ακόμη αρκετά ζητήματα και γι’ αυτό δεν είμαστε ακόμη σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία.

Θα υπάρξουν και επόμενα βήματα, συνέχισε, με στόχο να ξαναβρεθούμε στις αρχές Ιουνίου προκειμένου να προλάβουμε τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στα τέλη Ιούνη.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη χθες στη Σύνοδο του ΕΛΚ σημείωσε ότι η διαμόρφωση ενός κλίματος συναίνεσης στα λεγόμενα Εθνικά θέματα είναι εξαιρετικά θετική και δήλωσε έτοιμος για ενημέρωση όποτε του ζητηθεί χωρίς όπως είπε να προχωρήσει σε σύγκλυση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για το θέμα.

Αναφερόμενος στη Σύνοδο Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων είπε πως υπήρξαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συνομιλίες με σημαντικό αντίκτυπο τα επόμενα χρόνια και αναδείχθηκε η θετική ατζέντα που αφορά στην στήριξη των Δυτικών Βαλκανίων, στην προώθηση της έρευνας, της καινοτομίας και της ψηφιακής πολιτικής.

Κεντρικός στόχος της Ελλάδος η ανάδειξή της σε πρωταγωνιστή στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής ειδικά τώρα που η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια, ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός ενώ συμπλήρωσε πως «δεκαπέντε χρόνια μετά την ατζέντα Θεσσαλονίκης ανοίγει ξανά η κουβέντα για τη διεύρυνση της Ε.Ε. προς τα Δυτικά Βαλκάνια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Top