Είστε εδώ
Home > FAQ news > Αλέξης Τσίπρας για τα ελληνοτουρκικά: Χαιρετίζω την επανέναρξη των διερευνητικών αλλά υπάρχει διγλωσσία Μητσοτάκη – Ρήτρα για το Oruc Reis αλλιώς κυρώσεις από την ΕΕ – Υπήρξε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

Αλέξης Τσίπρας για τα ελληνοτουρκικά: Χαιρετίζω την επανέναρξη των διερευνητικών αλλά υπάρχει διγλωσσία Μητσοτάκη – Ρήτρα για το Oruc Reis αλλιώς κυρώσεις από την ΕΕ – Υπήρξε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

Για τα ελληνοτουρκικά ο Αλέξης Τσίπρας είπε στη συνέντευξη Τύπου: “Έχω συναντήσει πολλές φορές τον Τούρκο Πρόεδρο και όχι σε εύκολες στιγμές. Είχαμε κι εμείς πολλές δυσκολίες με την τουρκική κυβέρνηση. Δεν σταματήσαμε ποτέ να έχουμε κανάλια επικοινωνίας. Με δύσκολες συναντήσεις και τηλεφωνικές επικοινωνίες. Πήγα τρεις φορές στην Τουρκία μέσα σε έξι μήνες, καλέσαμε για πρώτη φορά Τούρκο Πρόεδρο στην χώρα μετά από δεκαετίες. Το χειρότερο που μπορεί να κάνει κανείς στην εξωτερική πολιτική είναι να μην έχει ανοικτούς διαύλους…Λένε ότι είναι απρόβλεπτος ο Ερντογάν και απομονωμένος. Ούτε το ένα ισχύει ούτε το άλλο. Η πολιτική του είναι προβλέψιμη, δημιουργεί τετελεσμένα, βάζει ζητήματα που είναι λυμένα…Έχουμε διαφορές με την Τουρκία; Έχουμε. Είναι η υφαλοκρηπίδα που ταυτίζεται με την ΑΟΖ και εμείς πιστεύουμε ότι θα πρέπει να λυθεί με διάλογο και στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Η Τουρκία θα πρέπει να πιεστεί και από την ΕΕ να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου. Φοβάμαι ότι ο κ. Μητσοτάκης ακολουθεί μία τακτική βλέποντας και κάνοντας, κινείται χωρίς πυξίδα. Αν ο κ. Μητσοτάκης κινείται επάνω στην εθνική γραμμή τότε δεν πίεσε για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης…Συναντούσε τον Ερντογάν στα Ηνωμένα Έθνη και δεν μιλούσε για επίλυσης της διαφορά στο Αιγαίο με διάλογο. Γιατί; Γιατί ήταν εγκλωβισμένος στην αντιμετώπιση του προσφυγικού. Γιατί δεν ζήτησε κυρώσεις για την Τουρκία στην ΕΕ; Υπάρχουν κρίσιμα ερωτήματα. Η ανησυχία μου είναι ότι η κυβέρνηση κινείται με έλλειψη στρατηγικής και με διγλωσσία και χωρίς να λέει την αλήθεια. Το εσωτερικό ακροατήριο του κ. Μητσοτάκη έχει συνηθίσει αλλιώς. Χρειάζεται όμως χάραξη εθνικής στρατηγικής. Στο άρθρο του ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για διαφορές με την Τουρκία. Μίλησε και για μείζονα διαφορά. ”

Υπήρξε παραβίαση των δικαιωμάτων μας από το Oruc Reis:

“Σαφώς και υπήρξε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Δεν μας αφορά προφανώς το ποιοτικό αποτέλεσμα των ερευνών. Δεν γνωρίζουμε ποιες είναι οι δεσμεύσεις της Τουρκίας αν έχει δώσει. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θέτουμε θέμα μη κυρώσεων επειδή απέσυρε το σκάφος η Τουρκία. Θεωρώ ότι η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να διεκδικήσει κυρώσεις στη Σύνοδο. Και φυσικά αν μην τι άλλο το πρώτο βαθμό κυρώσεων. Αν δεν γίνει, θα βρισκόμαστε με το πιστόλι στον κρόταφο και θα δούμε πολύ σύντομα το ίδιο έργο. Όταν το Barbaros παραβίασε τα δικαιώματα μας στείλαμε το Νικηφόρος Φωκάς – Τώρα η κυβέρνηση τι ακριβώς κάνει με το Oruc Reis.”

Χαιρετίζω την επανέναρξη των διερευνητικών
“Θα χαιρετίσω την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών. Πρέπει να προχωρήσουν αλλιώς να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο. Η κυβέρνηση οφείλει μία ενημέρωση. Το Oruc Reis δεν άφησε σπιθαμή του Αιγαίου και ξαφνικά αποσύρθηκε. Υπήρξαν ανταλλάγματα; Υπήρξε συμφωνία στο Βερολίνο; Ποιο είναι το περιεχόμενο; Και ποια θα είναι η ατζέντα των διερευνητικών; Δεν υπάρχει περίπτωση να προκύψει κατάληξη για την υφαλοκρηπίδα μέσω των διερευνητικών. Το θέμα θα είναι το συνυποσχετικό με τη Χάγη. Στηρίζουμε τις θέσεις μας στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας. Αρα πριν τη Χάγη πως θα συμφωνήσουμε για μικρότερη υφαλοκρηπίδα; Δεν θέλουμε πόλεμο. Δικαστική απόφαση θέλουμε.<

Ο Αλέξης Τσίπρας ρώτησε τι περιλαμβάνει τελικά αυτή η «συμφωνία» στο Βερολίνο και σημείωσε ότι το μείζον ερώτημα είναι: «Αν η ατζέντα των διερευνητικών -που καλώς να ξεκινήσουν-, θα είναι η ίδια με αυτή που αφήσαμε εμείς το 2016».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως το κρίσιμο ερώτημα είναι «πού θα συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε με την Τουρκία και ποιο θα είναι το συνυποσχετικό με το οποίο θα πάμε στη Χάγη» εφόσον δεν υπάρξει κατάληξη στις διερευνητικές. Υπογράμμισε ότι όμως δεν μπορείς να απομειώνεις τα επιχειρήματα σου πριν προσφύγεις στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης. «Πας σε διαπραγμάτευση έχοντας από πριν υπονομεύσει τις θέσεις σου;», σχολίασε.

Σε σχέση με τον νόμο Μανιάτη θύμισε ότι αυτός ήταν «σημαία» της ΝΔ και πως ο ΣΥΡΙΖΑ με βάση αυτό το νόμο «ως κυβέρνηση εμείς υπερασπιστήκαμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας». Ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Αν ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι ο νόμος Μανιάτη είναι ξεπερασμένος οφείλει να συγκαλέσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για να πάρουμε όλοι μαζί μια απόφαση. Αν όμως πιστεύει ότι ισχύει, οφείλει να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα. Σε κάθε περίπτωση οφείλει να λέει την αλήθεια και όχι να έχει άλλη γλώσσα μέσα και άλλη έξω».

Πηγή:newpost.gr

Leave a Reply

sixteen − thirteen =

Top