Είστε εδώ
Home > FAQ the opinion > Αλαζονεία, χυδαιότητα, αυταρχισμός- Το τρίπτυχο της κυβερνητικής πολιτικής κουλτούρας (του Μενέλαου Γκίβαλου)

Αλαζονεία, χυδαιότητα, αυταρχισμός- Το τρίπτυχο της κυβερνητικής πολιτικής κουλτούρας (του Μενέλαου Γκίβαλου)

*Του Μενέλαου Γκίβαλου 

Τι ξεχωρίζει άραγε έναν ώριμο, χαρισματικό πολιτικό ηγέτη (όπως τον περιγράφει ο Μαξ Βέμπερ) από τους ανεπαρκείς και «καταναλώσιμους» πολιτικούς, που τελικά σκεπάζονται από «τη σκόνη του χρόνου»; Ο πρώτος, χαρισματικός ηγέτης, έχει αυτόνομη υπόσταση και καθορίζει συχνά τις πολιτικές εξελίξεις, χωρίς να υπόκειται σε δουλείες ή δεσμεύσεις.
Το αντίθετο παράδειγμα μας το παρέχει στις μέρες μας ο Κυρ. Μητσοτάκης. Ένας χαμηλής  εμβέλειας πολιτικός ηγέτης, «προϊόν» της οικογενειοκρατίας και των συναλλαγών που τον έφεραν στην ηγεσία της Ν.Δ., ο οποίος στηρίζεται σε δυο δεκανίκια: Στην προπαγάνδα των ΜΜΕ και στις υποδείξεις της διαπλοκής.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της πολιτικής κουλτούρας, του «ήθους και του ύφους» της κυβέρνησης αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού στους δέκα μήνες της διακυβέρνησης; Η αλαζονεία, η περιφρόνηση (όχι μόνο προς τους πολιτικούς του αντιπάλους αλλά και προς κάθε κοινωνική ομάδα που αντιδρά) και ο εκχειλίζων αυταρχισμός… Κι αυτή είναι μια παράδοση που έρχεται από πολύ μακριά… Από το μετεμφυλιακό παρακράτος, από την ΕΚΟΦ στα Πανεπιστήμια, από τους «τσεκουροφόρους» τύπου Βορίδη στη μεταπολίτευση… Το δόγμα είναι ένα και παραμένει αναλλοίωτο:

«Εάν δεν σκέπτεσαι όπως εμείς, εάν δεν υποτάσσεσαι χωρίς αντιδράσεις, τότε τίθεσαι αυτόματα εκτός «εθνικού κορμού» και η συνέτιση σου θα ανατεθεί στους ‘μηχανισμούς καταστολής’».

Η αλαζονεία και ο αυταρχισμός όχι μόνο δε καλύπτουν το πολιτικό κενό και την ανεπάρκεια του κυβερνητικού καθεστώτος αλλά πολλές φορές απογυμνώνονται από την ίδια τη σκληρή πραγματικότητα. Τότε η αυτογελοιοποίηση και η κενότητα των πρωταγωνιστών τους γίνεται δημόσιο θέαμα. Ταυτόχρονα όμως η οίηση, η αυταρέσκεια και ο αυταρχισμός γίνονται μπούμεραγκ για τους εμπνευστές τους, όταν υποτιμούν τη νοημοσύνη, την αξιοπρέπεια, το ήθος και την προσφορά του κάθε πολίτη, της κάθε κοινωνικής ομάδας.

Η απάτη με τα Voucher που εξελίχθηκε σε επιχείρηση ευτελισμού των επιστημόνων – ελεύθερων επαγγελματιών, η περιφρονητική και αήθης συμπεριφορά προς τον καλλιτεχνικό κόσμο, η μετατροπή των εκπαιδευτικών (αλλά και των μαθητών) σε αθύρματα των καμερών του «Μεγάλου Αδελφού», όχι μόνο προκάλεσαν καθολικές αντιδράσεις αλλά και σε καθαρά πολιτικό επίπεδο κατέδειξαν τα όρια της προπαγάνδας και του αυταρχισμού.

Τώρα το «κοινωνικό πείραμα» της αλαζονείας, του συστημικού ψεύδους, της καταστολής μεταφέρεται στις πλατείες… Γιατί το κυβερνητικό καθεστώς φοβάται τους πολίτες ακόμα κι όταν συνυπάρχουν στις πλατείες και πανικοβάλλεται μη τυχόν και δράσουν συλλογικά.
Η ίδια η κυβέρνηση πολιτικοποίησε την παρουσία των πολιτών στις πλατείες γιατί αντί να αντιμετωπίσει στην πράξη το γεγονός από την υγειονομική σκοπιά, με συνεννόηση και κατανόηση στέλνει τα ΜΑΤ να ξυλοκοπήσουν και να συλλάβουν τους πολίτες…

Ούτε η 24ωρη προπαγάνδα των ΜΜΕ, ούτε οι ‘φίλιες δυνάμεις’ της διαπλοκής ούτε ένας αριθμός, αυτός των 158 βουλευτών, μπορούν να αντικαταστήσουν τα περιεχόμενα της Δημοκρατίας και να υποτάξουν μια κοινωνία με το φίμωτρο και το ρόπαλο.
Η οικονομική καταστροφή βρίσκεται επί θύραις. Μια καταστροφή που την επιτείνει και τη διευρύνει η πολιτική του κυβερνητικού καθεστώτος. Τα «δεκανίκια» της κυβέρνησης άρχισαν ήδη να τρίζουν, ενώ οι κοινωνικές αντιδράσεις σύντομα θα διογκωθούν.

Το χαρακτηριστικό της αλαζονείας και της περιφρόνησης προς τους άλλους είναι η τύφλωση, η αγνόηση της πραγματικότητας. Όμως αυτή η πραγματικότητα είναι αμείλικτη και εκδικείται χωρίς έλεος όσους, τόσο προκλητικά, την αγνοούν.

Μενέλαος Γκίβαλος είναι Καθηγητής ΕΚΠΑ, Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Α. του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία

2 thoughts on “Αλαζονεία, χυδαιότητα, αυταρχισμός- Το τρίπτυχο της κυβερνητικής πολιτικής κουλτούρας (του Μενέλαου Γκίβαλου)

Leave a Reply

three + 8 =

Top