Είστε εδώ

Αικ.Σακελλαροπούλου: Έβγαλε συνταγματικό το πρώτο μνημόνιο και “λάδι” την Eldorado, ήθελε στα “μαλακά” τον Παπακωνσταντίνου για τη λίστα Λαγκάρντ

Σύμφωνα με το nonews-news, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου που πρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι γόνος δικαστικής οικογένειας από την Θεσσαλονίκη. Ο αείμνηστος πατέρας της, Νικόλαος Σακελλαρόπουλος, διετέλεσε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, ενώ ήταν μέλος της σύνθεσης του ανωτάτου δικαστηρίου που εκδίκασε την υπόθεση Ανδρέα Παπανδρέου-Γιώργου Κοσκωτά.

Ακόμη η Αικατερίνη Σακελλαρόπουλου ήταν μέλος του Ειδικού Δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωσταντίνου για την λίστα Λαγκάρντ. Έχει εξειδικευτεί στο περιβαλλοντικό δίκαιο και έχει μεταπτυχιακό στο Δημόσιο Δίκαιο στο πανεπιστήμιο Paris II (Γαλλία), ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια, ημερίδες και εκδηλώσεις σχετικά με το δίκαιο του περιβάλλοντος, κλπ.

Όπως γράφει ο netakias.com:

Συμμετείχε ως μέλος στην Ολομέλεια του ΣτΕ στο πρώτο μνημόνιο ήταν από την πλευρά της πλειοψηφίας που έκρινε Συνταγματικό το Μνημόνιο και όσα δεινά ακολούθησαν τον Ελληνικό λαό και όσα ακόμη προβλέπεται ότι θα έρθουν στο μέλλον.

Συνταγματικό το 1ο Μνημόνιο
Δείτε και συγκρίνετε ποια ήταν η σύνθεση του δικαστηρίου του ΣτΕ που έκρινε υπέρ της συνταγματικότητας του 1ου μνημονίου

Συνεδρίασε δημόσια στο ακροατήριό του στις 23 Νοεμβρίου 2010, με σύνθεση τον Πάνο Πικραμμένο και την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε συνταγματικό το Μνημόνιο, απορρίπτοντας την προσφυγή εναντίον του που είχαν καταθέσει η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και άλλοι φορείς.

Στην απόφασή του το ΣτΕ επισημαίνει ότι το Μνημόμιο δεν παραβιάζει το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και διεθνείς συμβάσεις

Για τις περικοπές 13ης – 14ης σύνταξης και 13ου – 14ου μισθού
Η πλειοψηφία του Δικαστηρίου (πρόεδρος η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγητές οι σύμβουλοι Επικρατείας, Ελένη Παπαδημητρίου και Ιωάννης Σπερελάκης (αρχικά εισηγήτρια ήταν η Κωνσταντίνα Φιλοπούλου) αποφαίνεται πως η κατάργηση των τριών επιδομάτων, «τεκμηριώνεται επαρκώς» και δεν παρίσταται απρόσφορο μέτρο, και μάλιστα προδήλως, για «την επίτευξη των επιδιωκόμενων σκοπών, ούτε μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν ήταν αναγκαίο, δεδομένου ότι με αυτό το μέτρο, το οποίο εφαρμόζεται γενικά σε όλους τους μισθωτούς του δημόσιου τομέα, γίνεται προσπάθεια εξοικονόμησης και περιορισμού των διογκωμένων δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης, η οποία υπαγορεύεται από επιταγές της Ε.Ε. για μείωση του υπερβολικού δημοσίου ελλείμματος».

Στα μαλακά ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Ήταν Σεπτέμβριος του 2012, όταν γίνονται γνωστά η ύπαρξη της λίστας Λαγκάρντ και η πιθανή λαθροχειρία της. Σχεδόν δυόμισι χρόνια μετά, ο μοναδικός κατηγορούμενος για την υπόθεση, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, πέφτει στα «μαλακά», με το βαρύ κατηγορητήριο σε βάρος του να μετατρέπεται σε πλημμέλημα.

Κατά πλειοψηφία, το δικαστήριο αποφάσισε ποινή φυλάκισης ενός έτους, ενώ η μειοψηφία του Δικαστηρίου έκρινε ότι η ποινή φυλάκισης θα πρέπει να είναι 3 έτη. Παράλληλα, το δικαστήριο αποφάσισε να δώσει τριετή αναστολή.

Ειδικότερα, οι δικαστές που τάχθηκαν υπέρ της άποψης να κριθεί ένοχος σε βαθμό πλημμελήματος ο κατηγορούμενος είναι ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Νικόλαος Πάσσος και τα μέλη του, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, Δημοσθένης Πετρούλιας, Αγγελική Θεοφιλοπούλου και Ταξιαρχία Κόμβου.

Αντίθετα, υπέρ της άποψης να καταδικαστεί σε βαθμό κακουργήματος για το συγκεκριμένο αδίκημα ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν τα μέλη του δικαστηρίου Δημήτριος Κόμης, Αργύρης Σταύρακης και Μαρία Γαλάνη.

Υπέρ της Ελληνικός Χρυσός
Το Ε’ Τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Αγγελική Θεοφιλοπούλου και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου) επισημαίνει στην υπ’ αριθμ. 110/2013 απόφασή του ότι τα έργα στα μεταλλεία Κασσάνδρας επεκτείνονται σε έκταση 264.000 στρεμμάτων στην ανατολική ακτή της χερσονήσου της Χαλκιδικής στα όρια των Δήμων Αρναίας, Παναγιάς και Σταγείρων-Ακάνθου. Όπως υπογραμμίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας οι μεταλλευτικές και μεταλλουργικές εγκαταστάσεις βρίσκονται εκτός προστατευόμενων τόπων του δικτύου Natura και μόνο μια έκταση 2,4 περίπου στρεμμάτων στην περιοχή Ολυμπιάδα, όπου προβλέπεται η προσωρινή απόθεση των τελμάτων, θα αποκατασταθεί κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του όλου έργου. Μάλιστα η περιοχή αυτή στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) περιγράφεται ως «άγονη».

Ακόμη, επισημαίνεται στη δικαστική απόφαση, ότι όπως προκύπτει από την ΜΠΕ, έχει γίνει εκτίμηση των επιπτώσεων του επίμαχου έργου, τόσο στους προστατευόμενους τόπους του δικτύου Natura, όσο και στους οικότοπους και στους προστατευόμενους τόπους από την ευρωπαϊκή οδηγία 92/43/ΕΟΚ. Από τις εκτιμήσεις αυτές δεν αναμένονται σημαντικές επιπτώσεις οι οποίες μπορούν ενδεχομένως να βλάψουν τους προστατευόμενους τόπους, ενώ δεν θα υπάρξει καμιά επέμβαση στον «οικότοπο 9180», προσθέτει η δικαστική απόφαση.

Κατόπιν αυτών, οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι οι λόγοι που προβάλλονται στην αίτηση αναστολής των συλλόγων κ.λπ. «δεν παρίσταται προδήλως βάσιμοι» (δηλαδή δεν διαφαίνεται ότι η κύρια προσφυγή που εκκρεμεί θα γίνει δεκτή). Επιπρόσθετα, οι δικαστές, αναφέρουν ότι ενόψει του ιδιαίτερα μικρού τμήματος που εμπίπτει σε προστατευόμενη περιοχή και του γεγονότος ότι έχει γίνει αξιοποίηση των επιπτώσεων στις επίμαχες και γειτονικές περιοχές.

Μια σκέψη στο “Αικ.Σακελλαροπούλου: Έβγαλε συνταγματικό το πρώτο μνημόνιο και “λάδι” την Eldorado, ήθελε στα “μαλακά” τον Παπακωνσταντίνου για τη λίστα Λαγκάρντ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *