Είστε εδώ

“Κοινωνικές παρεμβάσεις ως ασπίδα κατά της ακροδεξιάς”! Το σχέδιο ανάσχεσης της “επώασης του φιδιού” παρουσίασε η Ρένα Δούρου στο Συνεδριο της ΕΝΠΕ στα Γιάννενα

Την ανάγκη ουσιαστικής συνεργασίας προς όφελος της περιφερειακής διακυβέρνησης, «μακριά από μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες και προεκλογικές στρατηγικές», τόνισε σήμερα, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, κατά την παρέμβασή της στο 6ο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.ΠΕ) με θέμα «Περιφερειακή Διακυβέρνηση: Νέες δομές, νέες απαντήσεις, σταθερή αξία», που πραγματοποιείται στα Ιωάννινα.
«Διεκδικώντας συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις από την κεντρική εξουσία», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Διεκδικώντας για παράδειγμα, αυτό που η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής έχει θέσει στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης, τόσο στο πλαίσιο της λειτουργίας της Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος όσο και σε εκείνο του συλλογικού μας οργάνου. Και αναφέρομαι στο ζήτημα της μητροπολιτικότητας. Της προϋπόθεσης δηλαδή, όπως έχουμε τονίσει στις σχετικές μας προτάσεις, που μπορεί να απελευθερώσει τη μεγάλη δυναμική περιφερειών με τα χαρακτηριστικά της Αττικής», ανέφερε μεταξύ άλλων η Ρένα Δούρου.
Ακολουθούν σημεία από την παρέμβαση της Περιφερειάρχη Αττικής:

  • Ο αγώνας για τη δημοκρατική μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, για την προώθηση και την εμπέδωση της αποκεντρωμένης άσκησης εξουσίας μέσα από την περιφερειακή διακυβέρνηση, δεν είναι ένας τεχνοκρατικός αγώνας. Είναι μια διαρκής πάλη ενός διμέτωπου αγώνα που αφορά τον τόπο, τους πολίτες. Το παρόν και το μέλλον των παιδιών μας.
  • Το πρώτο μέτωπο είναι μια διαρκής πάλη κατά του υπερτροφικού, γραφειοκρατικού, πελατειακού κράτους που σημάδεψε τη σύγχρονη ιστορία του τόπου. Είναι πάλη για την οικοδόμηση ενός νέου υποδείγματος άσκησης διοίκησης. Το δεύτερο μέτωπο αφορά στις κοινωνικές παρεμβάσεις. Στις παρεμβάσεις για την κοινωνική συνοχή. Στις παρεμβάσεις υπέρ εκείνων που συνθλίβονται από τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Εκείνων που δεν έχουν φωνή.

«Διμέτωπος αγώνας κατά της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς»

  • Στην Περιφέρεια Αττικής δίνουμε εδώ και τέσσερα χρόνια αυτόν τον διμέτωπο αγώνα. Επιχειρούμε κατά της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς – αλλάζουμε τα δεδομένα, προκαλώντας τις αντιδράσεις εκείνων που είχαν βολευτεί με το στάτους κβο του παρελθόντος.
  • Παράλληλα, χωρίς να υποκαθιστούμε την κεντρική εξουσία, επιχειρούμε να συμβάλλουμε στο απαραίτητο σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε δίχτυ κοινωνικής προστασίας των συμπολιτών μας, προκαλώντας τις αντιδράσεις των ακροδεξιών. Χρηματοδοτούμε 55 Κέντρα Κοινότητας σε όλη την Αττική. Προωθούμε το πρόγραμμα Ρεύμα για όλους. Στηρίζουμε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες μέσω του θεσμού των Λαϊκών Αγορών. Στηρίζουμε κοινωνικές, προσφυγικές και μεταναστευτικές δομές μέσω του Κέντρου Logistics που ιδρύσαμε. Στηρίζουμε τη δημόσια υγεία με την αγορά σύγχρονου εξοπλισμού αξίας 40 εκατομμυρίων για όλα τα νοσοκομεία της Αττικής.

«Να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την απελευθέρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης»

  • (…) Ο “Κλεισθένης”, πέρα από την καθιέρωση της απλής αναλογικής που συνιστά σημαντική τομή με το χθες, δυστυχώς δεν επιλύει ζητήματα λειτουργίας των ΟΤΑ σε σχέση με την κεντρική εξουσία και τους ελεγκτικούς θεσμούς, δεν βοηθά την αναπτυξιακή τους προοπτική, δεν στηρίζει την κοινωνική τους λειτουργία. Πρόκειται για ζητήματα των οποίων την κομβικότητα είχαμε εγκαίρως επισημάνει, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για άμεσες μεταρρυθμίσεις χωρίς δημοσιονομικό κόστος.
  • Θα μπορούσα να αναφερθώ εκτενώς σε πολλά τέτοια θεσμικά “αγκάθια” που διατηρούνται – για την οικονομία του χρόνου θα περιοριστώ σε δύο. Πρώτον, διαιωνίζεται ένα είδος “αρμοδιοτήτων ενοχής”, αρμοδιοτήτων δηλαδή που αντί να γεννούν λύσεις, γεννούν “κατηγορητήρια”. Γιατί έχουμε διαπιστώσει ότι έχουν μεταφερθεί στις Περιφέρειες αρμοδιότητες που δημιουργούν μόνο ευθύνες και υποχρεώσεις χωρίς όμως να υπάρχει δυνατότητα ουσιαστικής άσκησης αυτών των αρμοδιοτήτων!
  • Δεύτερον, συντηρείται η κουλτούρα της διαρκούς εποπτείας από σειρά διαφορετικών ελεγκτικών, εποπτικών οργανισμών της κεντρικής εξουσίας – όπως είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, υπηρεσίες Αρχαιολογίας, τα Δασαρχεία, που εμποδίζουν, όταν δεν καθυστερούν καταστροφικά, σοβαρές αποφάσεις και σοβαρά έργα. Ενισχύεται έτσι η γραφειοκρατία ενώ δεν υπηρετείται η ανάγκη άμεσης αποτελεσματικότητας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεν υπηρετείται δηλαδή η Συνταγματική επιταγή. Δεν δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την απελευθέρωση της δυναμικής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Της δυναμικής που μπορεί να την καταστήσει πραγματική Αυτο-διοίκηση και όχι, όπως είναι σήμερα, ετερο-διοίκηση.
  • Σήμερα πέντε μήνες πριν από τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, έχουμε χρέος απέναντι στους πολίτες, να αναδείξουμε την τριπλή αποστολή της: ως ασπίδας κατά της ακροδεξιάς, εργαλείου αναπτυξιακής πολιτικής, μέσου κοινωνικής συνοχής. Τρεις στόχοι αλληλένδετοι για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους δημοκρατικούς θεσμούς, τις αρχές του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *