Είστε εδώ

Αιχμές Νίκου Παππά για το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ: «Θεμέλιο του οικονομικού σας σχεδίου είναι η καταστροφή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων – Οι τράπεζες είναι για να υπηρετούν την οικονομία και όχι το αντίστροφο»

Την δική του τοποθέτηση έκανε από το Βήμα της Βουλής ο βουλευτής του Β3’ Νότιου Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Παππάς στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.

«12 δισ. ευρώ επιπλέον εγγυήσεις για το σχέδιο Ηρακλής, ενώ έχει ρυθμιστεί μόνο το 5% των κόκκινων δανείων. Το βάρος παραμένει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις…Θεμέλιο του πολιτικού και οικονομικού σας σχεδίου είναι η καταστροφή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τις οποίες αποκαλείτε ζόμπι της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Παππάς στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για την παράταση του σχεδίου Ηρακλής για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων. Όπως σημείωσε, η κυβέρνηση Μητσοτάκη «δεν έχει απαντήσει ως τώρα στο μείζον πρόβλημα της υπερχρέωσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, ειδικά για τα χρέη που συσσωρεύτηκαν την περίοδο της πανδημίας», επικρίνοντάς την πως το μόνο που κάνει είναι να προσφέρει παράταση στο εν λόγω πρόγραμμα και ακόμα 12 δισ. ευρώ εγγυήσεις για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων από τους servicers.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ανέτρεξε στη συζήτηση που είχε γίνει τον Δεκέμβριο του 2019 στην ψήφιση του σχεδίου Ηρακλής, λέγοντας ότι από τότε η πλειοψηφία έβλεπε τον κόσμο ανάποδα. «Οι τράπεζες είναι για να υπηρετούν την οικονομία και όχι η οικονομία να υπηρετεί τις τράπεζες», σημείωσε σχετικά, για να υπενθυμίσει στη συνέχεια ότι πριν ενάμιση χρόνο στην ανάλυση συνεπειών ρύθμισης του τότε νομοσχεδίου η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραδεχόταν ότι αυτές που θα ευνοούνταν από τον «Ηρακλή» θα ήταν οι τράπεζες, οι οποίες θα βελτίωναν τα βιβλία τους και σε δεύτερο χρόνο θα προχωρούσαν σε δανειοδοτήσεις. «Η πρόβλεψη αύξησης των δανειοδοτήσεων δεν επιβεβαιώθηκε ως θεμέλιο επιχείρημα για την παροχή 12 δισ. ευρώ εγγυήσεων στους εξυπηρετητές κόκκινων δανείων», είπε, επικαλούμενος και αναφορές του κεντρικού τραπεζίτη, σύμφωνα με τις οποίες η πλειονότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων παραμένει αποκλεισμένη από τον τραπεζικό δανεισμό.

Απαντώντας σε σημερινές τοποθετήσεις των βουλευτών της Ν.Δ., επεσήμανε ότι «ο όγκος των κόκκινων δανείων δεν μειώθηκε, αλλά μεταφέρθηκε, αφού μπορεί οι τράπεζες να έχουν στα βιβλία τους μικρότερο όγκο τέτοιων δανείων, αλλά το βάρος δεν έχει φύγει από την ελληνική οικονομία και της επιχειρηματικότητας». Εξήγησε, μάλιστα, «ότι οι ρυθμίσεις των δανείων που έχουν κάνει οι servicers δεν ξεπερνούν το 5% των δανείων, ύψους 43 δισ. ευρώ, που έχουν μεταφερθεί στα βιβλία τους, ενώ η κυβέρνηση δεν ασκεί κανέναν έλεγχο επί των στόχων και των αποτελεσμάτων τους, παρά μονάχα τους δίνει παρατάσεις προθεσμιών, παραχωρώντας το μόνο μοχλό πίεσης που είχε στα χέρια της». Για να προσθέσει: «Με αυτόν τον τρόπο δεν έχουν κανένα κίνητρο να πιάσουν τους στόχους. Και θα έρχονται, αν καθυστερεί η πληρωμή ενός ομολόγου που έχουν αγοράσει, να ζητούν να πληρωθούν. Και από που θα πληρωθούν; Από την κατάπτωση των εγγυήσεων. Και ακόμα πιστεύετε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιβαρυνθεί ο φορολογούμενος;».

Ο ίδιος ζήτησε να μάθει από τους παριστάμενους υπουργούς Σταϊκούρα και Ζαββό αν τα 2,4 δισ. ευρώ από κατάπτωση εγγυήσεων, που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο, αφορούν τον «Ηρακλή» και κατέκρινε την κυβέρνηση Μητσοτάκη γιατί δεν έχει θέσει κριτήρια για το σχέδιο Ηρακλής, όπως η συμβολή του στη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, η διαφάνεια στην εφαρμογή του, το αναπτυξιακό του αποτύπωμα και το δημοσιονομικό του αποτέλεσμα ή το αποτέλεσμά του στην αναδιανομή του πλούτου και του εισοδήματος. Είπε ότι «οι εξυπηρετητές παίρνουν αποφάσεις που αφορούν την εθνική οικονομία, επιλέγουν ποιον κλάδο θα ενισχύσουν ή θα προστατεύσουν και ποιον κλάδο θα αφήσουν στην τύχη του, καθώς ως μόνο οδηγό έχουν τα business plan τους και όχι μια εθνική αναπτυξιακή στρατηγική». Σημείωσε, επίσης, ότι «με βάση τα δημοσιεύματα, που δεν έχουν διαψευστεί, οι παρατάσεις δίνονται γιατί δεν μπορούν να γίνουν πλειστηριασμοί. Οι διαρροές λένε, δηλαδή, ότι οι servicers δεν τα πάνε καλά γιατί δεν παίρνουν τα σπίτια των ανθρώπων. Άρα, το σχέδιο Ηρακλής εγγυάται, με δημόσιο χρήμα, τις κατασχέσεις».

Τέλος, κάλεσε την κυβέρνηση να τοποθετηθεί δημόσια για τις αλλαγές που αναγκάστηκε να κάνει στο σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης μετά το στραπάτσο στις Βρυξέλλες και με ποιον τρόπο θα καλύψει το κόστος μετάβασης που προκύπτει από την πρόθεσή της να ιδιωτικοποιήσει την επικουρική ασφάλιση. Στην έναρξη της τοποθέτησής του, ο Νίκος Παππάς αναφέρθηκε σε σχόλιο του βουλευτή της Ν.Δ. και προέδρου της προανακριτικής επιτροπής, Σταύρου Κελέτση, λέγοντας: «Ο κ. Κελέτσης, σε μια ραδιοφωνική του συνέντευξη, παραδέχτηκε ότι στην προανακριτική αποφασίζουν με πολιτικά κίνητρα. Σας ευχαριστούμε πολύ. Παραβιάζετε ανοιχτές θύρες. Αυτό ακριβώς σας καταλογίσαμε γιατί κατέρρευσε το κατηγορητήριό σας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *