Είστε εδώ

Αδειάζει τον κυβερνητικό “ενθουσιασμό” ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεοδ. Βασιλακόπουλος: «40% – 50% πιθανότητα να είναι ψευδώς αρνητικό το self test» (vid)

Μπορεί οι ειδικοί να αντιμετωπίζουν τα self tests ως ένα χρήσιμο εργαλείο για την ανάσχεση της διασποράς του κορονοϊού – αρχής γενομένης από τα σχολεία – ωστόσο, το συγκεκριμένο μέτρο έχει και τα αρνητικά του.

Τα self tests στοχεύουν στον εντοπισμό των ασυμπτωματικών, όμως το περιθώριο ψευδούς ένδειξης στις περιπτώσεις αρνητικού αποτελέσματος φθάνει το 50%!

Αυτό, τουλάχιστον, υποστήριξε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, με δήλωσή του στο Open. Όπως είπε, σε μια περίοδο, όπως η τωρινή, με την πανδημία να είναι τόσο εκτεταμένη, υπάρχει «40% – 50% πιθανότητα να είναι ψευδώς αρνητικό το τεστ».

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Open, πρόσθεσε: «Το αρνητικό self test δεν μας εξασφαλίζει σε τίποτα και δεν παύει να είναι το πιο αξιόπιστο απ’ όλα τα τεστ το PCR το μοριακό», τη στιγμή που ο επιπολασμός της πανδημίας είναι μεγάλος.

Την ίδια ώρα, ανέφερε ότι: «το θετικό τεστ, έχει τρομερά υψηλή πιθανότητα να είναι όντως θετικό» επαναλαμβάνοντας πως το αρνητικό self test, «δεν αθωώνει τους αρνητικούς».

Όπως εξήγησε: «το αρνητικό self test έχει πιθανότητα να είναι ψευδές» και συνέχισε λέγοντας: «Δεν είναι επισφαλές. Με το self test θα βρούμε πάρα πολλούς απ’ αυτούς που έχουν λοίμωξη με υψηλή συγκέντρωση, που είναι πολύ μεταδοτικοί. Θα χάσουμε και κάποιους αρνητικούς δηλαδή, που έχουν τη νόσο και θα πρέπει όλοι να συνεχίσουμε να προσέχουμε. Αν υπήρχε λύση να βρίσκαμε όλους τους θετικούς και τους αρνητικούς, θα είχαμε λύσει το θέμα παγκοσμίως και θα είχε τελειώσει η πανδημία. Η κυβέρνηση πήρε πολύ σωστή απόφαση να γίνονται δύο self test, γιατί ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος. Θα πρέπει και όσοι είναι αρνητικοί να συνεχίσουν να προσέχουν».

Εν τέλει, υπογράμμισε πως «το self test χρήσιμο εργαλείο αλλά όχι πανάκεια. Το αρνητικό self test δεν μας εξασφαλίζει σε τίποτα. Αυτό ισχύει και με τα rapid test. Το πιο αξιόπιστο απ’ όλα τα τεστ είναι το μοριακό που έχει 30% πιθανότητα ψευδού αποτελέσματος. Δεν έχουμε τελειώσει με τον κοροναϊό. Τα κρούσματα είναι πολλά αλλά όχι επιθετικώς αυξανόμενα».

«Ρωτήστε την κυβέρνηση»
Ωστόσο, έσπευσε να πει πως οι πολίτες δεν πρέπει να πάρουν το λάθος μήνυμα: «Μην πάρουμε το λάθος μήνυμα. Το μερικό άνοιγμα του λιανεμπορίου δεν έγινε για να ανοίξουμε επειδή τελειώσουμε αλλά για να ανακατευθύνουμε επικίνδυνες επαφές που γίνονταν μέσα στο σπίτι, σε λιγότερο επικίνδυνες επαφές που γίνονται στα καταστήματα. Εγώ σας λέω για ποιο λόγο το είχα προτείνει εγώ σαν μέτρο. Για ποιο λόγο το πήρε η κυβέρνηση, πρέπει να ρωτήσετε την κυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στον αντίποδα, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, ανέδειξε τη… θετική πλευρά των self tests.
Όπως είπε στο Mega, τα επιβεβαιωτικά rapid tests (γίνονται έπειτα από θετικό self test) δείχνουν ότι 9 στα 10 αποτελέσματα είναι σωστά.

Υπενθυμίζεται ότι από τα 245.093 self tests που έγιναν ενόψει του ανοίγματος των Λυκείων, εντοπίστηκαν 613 θετικά (359 μαθητές – 254 προσωπικό).

Ωστόσο, τα αρνητικά αποτελέσματα στους μαθητές ήταν 159.741 και στο προσωπικό 84.739. Δεδομένου, λοιπόν, ότι το θετικό είναι θετικό, αλλά το αρνητικό… είναι και δεν είναι αρνητικό, ενδεχομένως το ποσοστό θετικότητας να είναι κατά… 40%-50% πλασματικό.

Πηγή: documentonews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *