Είστε εδώ

Ανατινάζει το αφήγημα ΕΛΑΣ – Θεοδωρικάκου ο δικηγόρος της οικογένειας του Καραϊβάζ: «Χαμηλά στην πυραμίδα των εκτελεστών οι δύο συλληφθέντες»

Την εκτίμησή της ότι τα δύο αδέλφια που συνελήφθησαν για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ «βρίσκονται χαμηλά στην πυραμίδα του σχεδίου εκτέλεσης», εκφράζει μιλώντας στο iΕidiseis η Ρόη Παυλέα, δικηγόρος της μητέρας και της αδερφής του δημοσιογράφου.

Η κυρία Παυλέα θεωρεί ότι οι δύο αυτές συλλήψεις δεν είναι αρκετές για την εξιχνίαση της υπόθεσης, προσθέτοντας ότι η έρευνα πρέπει να φτάσει μέχρι αυτούς που έδωσαν την εντολή για τη δολοφονία. Εκτιμά μάλιστα ότι επίκεινται νέες συλλήψεις.

«Ο Ανακριτής έχει στα χέρια του τη δικογραφία, μπορεί να καλέσει υπόπτους, μπορεί να τους ανακρίνει, μπορεί να καταστήσει κατηγορούμενα και άλλα άτομα που πιθανότατα θα εξεταστούν. Πρόκειται για μία ογκώδη δικογραφία μέσα σε αρκετές κούτες, που είναι ακόμα στο στάδιο της διερεύνησης. Θα δούμε εάν υπάρξουν και άλλοι ύποπτοι. Εγώ πιστεύω ότι θα υπάρξουν και άλλοι κατηγορούμενοι και πιθανόν να έχουμε και νέες συλλήψεις. Άλλωστε η λογική λέει ότι η εξιχνίαση της δολοφονίας του αείμνηστου Καραϊβάζ δεν τελειώνει και δεν εξιχνιάζεται με τις δύο αυτές συλλήψεις. Είναι σίγουρο ότι υπάρχει μία πυραμίδα εκτελεστών, δολοφόνων, ηθικών αυτουργών. Η εκτίμησή μου είναι ότι οι δύο συλληφθέντες είναι χαμηλά στην πυραμίδα αυτή. Δεν μπορεί αυτοί οι δύο να ξύπνησαν ένα πρωί και να είπαν θα σκοτώσουμε το Γιώργο. Σιγά σιγά πρέπει να φτάσουμε ψηλά στην πυραμίδα», σημειώνει η κ. Παυλέα.

Ανοιχτή παραμένει η έρευνα του Τμήματος Ανθρωποκτονιών, σε συνεργασία με τις δικαστικές Αρχές, για την πλήρη εξιχνίαση της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ.

Ίσως το κρισιμότερο ερώτημα είναι ποιος είναι ο «εγκέφαλος» της εκτέλεσης που συγκλόνισε το πανελλήνιο. Στο πλαίσιο αυτό με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα από το «σπάσιμο» των διαδικτυακών εφαρμογών που φέρονται να χρησιμοποιούσαν για τις επικοινωνίες τους οι τόσο ο 48χρονος προφυλακισμένος όσο και τα υπόλοιπα πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία.

Πηγές από την Αστυνομία εξηγούν ότι «υπάρχει δυνατότητα ανάκτησης μηνυμάτων που έχουν διαγραφεί από διαδικτυακές εφαρμογές από χώρες του εξωτερικού, όπως η Ολλανδία και το Βέλγιο, οι οποίες διαθέτουν προηγμένη τεχνολογία σε τέτοιου είδους πεδία έρευνας. Η ΕΛ.ΑΣ. θα ζητήσει συνδρομή για τις επικοινωνίες όχι μόνο των συλληφθέντων αλλά και άλλων ατόμων για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις εμπλοκής στην υπόθεση. Στόχος είναι να βρεθούν συνομιλίες που μπορεί να κρύβουν τους υπόλοιπους φυσικούς αυτουργούς και τον ηθικό αυτουργό».

Όταν τα στοιχεία φτάσουν στη Europol, κλιμάκιο του Τμήματος Ανθρωποκτονιών θα μεταβεί εκεί για να τα παραλάβει και να τα επεξεργαστεί. «Το δεύτερο στάδιο θα αφορά στην επεξεργασία του υλικού που θα λάβουμε από τη Europol. Θα γίνει αξιολόγηση και επεξεργασία του υλικού. Εάν υπάρχει κάτι αξιοποιήσιμο και δοθεί η έγκριση από την αρμόδια ευρωπαϊκή Αρχή, τότε το υλικό αυτό θα αποτελέσει συμπληρωματική δικογραφία», εξηγούν αστυνομικές πηγές.

Προετοιμασμένος για τη σύλληψή του εκτιμάται από τους αστυνομικούς ότι ήταν ο 40χρονος, καθώς δεν βρέθηκε πουθενά το κινητό του τηλέφωνο. Τα αδέλφια γνώριζαν ότι βρίσκονται στο μικροσκόπιο του Ανθρωποκτονιών αρκετές ημέρες πριν τη σύλληψή τους. Οι αστυνομικοί είχαν κάνει «επίσκεψη» στην εταιρία καθαρισμού της συντρόφου του 48χρονου, ενώ οι αστυνομικοί είχαν καλέσει για «φιλική συζήτηση» τον 48χρονο στη ΓΑΔΑ. Έτσι, εκτιμάται ότι μπορεί το κινητό τηλέφωνο του ενός εκ των δύο να «εξαφανίστηκε» για να μην πέσει στα χέρια των Αρχών.

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Ανθρωποκτονιών είχαν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες τα δύο αδέλφια είχαν διακόψει για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα τις μεταξύ τους επαφές. Φαίνεται, ωστόσο, ότι οι σχέσεις τους «αποκαταστάθηκαν» -σύμφωνα τουλάχιστον με την εικόνα που είχαν οι αστυνομικοί- όταν αντιλήφθηκαν ότι ερευνώνται από την Αστυνομία (λίγο καιρό πριν την έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης).

Στο μεταξύ, κάθε εμπλοκή τους στη δολοφονία αρνήθηκαν τα αδέλφια ενώπιον του Ανακριτή. Ο 48χρονος φέρεται να υποστήριξε ότι μοίραζε φυλλάδια στην περιοχή και ότι τα δρομολόγια ξεκινούσαν από τον Πειραιά και έφταναν μέχρι τον Άλιμο.

Ο 40χρονος αδερφός του φέρεται να υποστήριξε ότι δεν γνωρίζει κανένα από τα άτομα που αναφέρονται στη δικογραφία χωρίς να είναι κατηγορούμενοι. Παρότι υπήρχε από αρκετούς με γνώση του διαβιβαστικού της ΕΛ.ΑΣ. η εκτίμηση ότι τα στοιχεία δεν «δένουν» τις κατηγορίες, τα δύο αδέλφια προφυλακίστηκαν. Σημειώνεται, πάντως, ότι η έρευνα δεν έχει κλείσει και μένει να φανεί, όπως λένε νομικοί κύκλοι, εάν θα βρεθούν τα στοιχεία που θα χαρακτηρίσουν την υπόθεση ως «δεμένη».

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *