Είστε εδώ

Στην από κοινού οριοθέτηση της ΑΟΖ συμφώνησαν Τσίπρας και Σίσι (vid)

Στον από κοινού καθορισμό της ΑΟΖ με την Αίγυπτο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις που είχε με τους Προέδρους της Κύπρου και της Αιγύπτου, έπειτα από την ολοκλήρωση της τριμερούς συνόδου. Ο πρωθυπουργός έκανε εκτενείς αναφορές στο Κυπριακό, εξήρε τον ρόλο της Αιγύπτου στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και ζήτησε σύσφιξη των σχέσεων συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Κάιρο.
Ξεκινώντας τις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη «σημασία που έχουν οι εξορύξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ για τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους». Στηρίζουμε την Κύπρο στην αξιοποίηση της ΑΟΖ έναντι οποιασδήποτε απειλής τρίτης χώρας. «Εκφράσαμε σαφώς τη στήριξή μας στην Κύπρο, στην προσπάθειά της να αξιοποιήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ της, έναντι οποιασδήποτε απειλής τρίτης χώρας και τονίσαμε τη σημασία που έχει η εξόρυξη αυτή για όλο τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους» επισήμανε ο χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Για την ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου

«Συμφωνήσαμε να βρούμε έναν τρόπο για να παρακάμψουμε με την Αίγυπτο τις τεχνικές δυσκολίες ώστε να οριοθετήσουμε την ΑΟΖ. (…) Τονίσαμε τις ευκαιρίες που ανοίγονται για μεταφορά LNG μέσω των σταθμών σε Ρεβυθούσα και Αλεξανδρούπολη. Τονίσαμε την αξία τη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη Συρία, συζητήσαμε τις προτάσεις του ΟΗΕ για τη Λιβύη, χαιρετήσαμε τη συμβολή της Αιγύπτου στην αποκλιμάκωση των συγκρούσεων στην Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Ο ρόλος της Αιγύπτου έχει ιδιαίτερη αξία για την περιοχή και την ΕΕ και το κατανοούν όλοι μας οι εταίροι στην Ένωση. Στηρίζουμε τη συζήτηση για μια στρατηγική σχέση της ΕΕ με την Αίγυπτο, που θα περιλαμβάνει τη στήριξη σε μια σειρά μεταρρυθμίσεις από πλευράς του Καΐρου» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του, μεταξύ άλλων.

Πηγή: newpost.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *