Είστε εδώ

4 φορές που η τέχνη έπεσε βαρειά στην Ελλάδα

Ως μια ακόμα ημέρα που στην Ελλάδα η τέχνη ηττήθηκε από την λογοκρισία, γράφεται στην ιστορία η 28η Ιανουαρίου 2016. Η παράσταση “Ισορροπία του Nash” που ήταν βασισμένη στο βιβλίο “H μέρα εκείνη” του τρομοκράτη της 17Ν Χριστόδουλου Ξηρού, αποσύρθηκε. Ο λόγος; Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Θεάτρου, το γεγονός ότι “ενεργοποίησε αντιδράσεις ακραίων κύκλων, που έφτασαν στο σημείο να εκφράζουν απειλές για τη σωματική ακεραιότητα του κοινού, των καλλιτεχνών και των εργαζομένων” του.
Η συγκεκριμένη παράσταση, όπως αναφέρεται και στην επίσημη ανακοίνωση της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, ανέβηκε στις 15 Ιανουαρίου και επρόκειτο να παρουσιαστεί για τελευταία φορά στις 31 Ιανουαρίου. Με λίγα λόγια, μόλις 3 ημέρες μετά από την απόφαση που λήφθηκε να αποσυρθεί.
Με αφορμή τους Δίκαιους του Αλμπέρ Καμύ, λογοτεχνικά κείμενα, αλλά και την υπόθεση της 17 Νοέμβρη, η Πηγή Δημητρακοπούλου με την ομάδα της επιχειρούν τη σύνθεση ενός νέου έργου για τους αξιακούς κώδικες των ανθρώπων, τη δικαιοσύνη, την αυτοδικία και την τρομοκρατία στην πρόσφατη ελληνική ιστορία.
Αυτή ήταν η περιγραφή της παράστασης, για την οποία πολλοί εξέφρασαν άποψη αλλά σίγουρα λίγοι είδαν. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά, που κάτι τέτοιο συμβαίνει στη σύγχρονη Ελλάδα και συγκεκριμένα μετά το 2000. Υπάρχουν το λιγότερο 3 περιστατικά που η τέχνη έπεσε βαρειά στην κοινωνία και η λογοκρισία νίκησε.
2012: Παράσταση Corpus Christi στο Χυτήριο
corup
Το θεατρικό έργο του πολυβραβευμένου αμερικανού συγγραφέα Τέρενς ΜακΝάλι,  γράφτηκε το 1997 και παρουσιάζει σκηνές από τη ζωή του Ιησού και των 12 μαθητών του από ομοφυλόφιλη σκοπιά. Στην Ελλάδα έκανε πρεμιέρα στις 7 Ιουνίου του 2012. Την επόμενη κιόλας ημέρα η Εκκλησία αντέδρασε με ανακοίνωση της, χαρακτηρίζοντας το “βλάσφημο” θεατρικό έργο. Ακολούθησαν καταγγελίες από τη Χρυσή Αυγή, μηνύσεις, επεισοδιακές συγκεντρώσεις.  Την 1η Νοεμβρίου οι συντελεστές του Corpus Christi ανακοίνωσαν με επιστολή τους το πρόωρο τέλος των παραστάσεων.
2007: Βίντεο Εύας Στεφανή στην Art Athina
Βίντεο της Εύης Στεφανή απεικόνιζε εικόνες σεξουαλικού περιεχομένου με φόντο την ελληνική σημαία και μουσική υπόκρουση τον εθνικό ύμνο. Προβλήθηκε στην Art Athina που φιλοξενούταν στο Hellexpo και κατηγορήθηκε ότι ήταν άσεμνο και προσέβαλλε τα εθνικά σύμβολα. Μετά από καταγγελίες του εκπροσώπου του ΛΑΟΣ, Άδωνι Γεωργιάδη, αστυνομικοί εισέβαλαν στο χώρο της έκθεσης και συνέλαβαν το διευθυντή της, αφού κατάσχεσαν το έργο. Οι υπεύθυνοι κατηγορήθηκαν για παράβαση του νόμου περί ασέμνων και προσβολή συμβόλων του ελληνικού κράτους.
2003: Πίνακας Thierry de Cordier στην έκθεση Outlook
Ο πίνακας “Spierges Me” του βέλγου  καλλιτέχνη Thierry de Cordier απεικονίζει, μεταξύ άλλων, έναν μεγάλο σταυρό και ένα ανδρικό όργανο.  Στην Ελλάδα, ήταν μέρος της έκθεσης Outlook που πραγματοποιήθηκε στην Τεχνόπολη. 45(!) μέρες μετά τα εγκαίνια της έκθεσης, εκδόθηκε ανακοίνωση από τον τότε υπ. Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο στην οποία αναφερόταν ότι ο συγκεκριμένος πίνακας  προκάλεσε ήδη έντονες αντιδράσεις ως προσβλητικό του σταυρού, δηλαδή του συμβόλου της Χριστιανικής Θρησκείας. Την απόσυρση του έργου από την έκθεση ζήτησε με επιστολή του προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο ο τέως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Έβερτ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού και ο διευθυντής της έκθεσης αποφάσισαν να αποσυρθεί το συγκεκριμένου έργο και να τοποθετηθεί στη θέση του ανακοίνωση για τους λόγους της απόσυρσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *