Είστε εδώ

Ανάγκη για υποδοχή χωρίς διακρίσεις όλων των γυναικών και παιδιών προσφύγων! Η Ρένα Δούρου στην Ολομέλεια του Κογκρέσου του Συμβουλίου της Ευρώπης

Να αντιμετωπίζουν ισότιμα, χωρίς διακρίσεις όλους τους πρόσφυγες, γυναίκες και παιδιά, από όλες τις χώρες, κάλεσε τους εκπροσώπους των κρατών – μελών του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Ρένα Δούρου, Εκπρόσωπος Τύπου για θέματα Ισότητας Φύλου και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στις παρεμβάσεις της η Ρ. Δούρου στη 43η Ολομέλεια του Κογκρέσου στο Στρασβούργο, έθεσε τα θέματα της προστασίας των έμφυλων δικαιωμάτων, την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης ως θεμελιώδες κοινωνικό δικαίωμα από τις Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές καθώς και της ανάγκης για πολιτικές υποδοχής των γυναικών και παιδιών προσφύγων με όρους ισότητας και αλληλεγγύης.

“Υποδεχόμαστε θερμά και πολύ σωστά τους πρόσφυγες από την Ουκρανία. Το ίδιο οφείλουμε να κάνουμε, Δήμοι και Περιφέρειες της Ευρώπης, για όλους τους πρόσφυγες, από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν ή τη Συρία, χωρίς διακρίσεις προέλευσης, θρησκείας, φυλής ή φύλου. Είναι θέμα συνέπειας με τις αξίες της δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, τις αρχές δηλαδή του Συμβουλίου της Ευρώπης” παρατήρησε η ίδια, παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια του Κογκρέσου με αφορμή τη ψήφιση Έκθεση για την Υποδοχή Γυναικών και Παιδιών Προσφύγων.

Η Ρ. Δούρου έκλεισε την παρέμβαση της, σημειώνοντας την επικαιρότητα των λόγων του πρώην Προέδρου του Κογκρέσου Ζαν Κλωντ Φρεκόν, πριν από επτά χρόνια, όταν, ύστερα από πρόσκληση της τότε Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, τη Δύναμης Ζωής, επισκεπτόταν τους χώρους υποδοχής των προσφύγων στην Αττική: “η μετανάστευση αντανακλά μια νόμιμη επιθυμία για περισσότερη ανθρώπινη αξιοπρέπεια, περισσότερη ασφάλεια και ένα καλύτερο μέλλον”.

Βασικά σημεία των παρεμβάσεων της Ρ. Δούρου στην Ολομέλεια και το Τμήμα Περιφερειών

Για τα δικαιώματα των γυναικών και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας: Καταπολεμώντας τις διακρίσεις στο τοπικό επίπεδο

Το θέμα της αποτελεσματικής καταπολέμησης του σεξισμού και των διακρίσεων σε βάρος των μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στο τοπικό επίπεδο έθεσε η Ρένα Δούρου με ερώτησή της προς τον εκπρόσωπο της Ιρλανδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπογραμμίζονας την ανάγκη αποτελεσματικότερης προστασίας των δικαιωμάτων των γυναικών και των μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας σε μια περίοδο όπως η σημερινή που αυτά συνεχίζουν να παραβιάζονται και να αμφισβητούνται σε όλο τον κόσμο, παρά τις αντιδράσεις.

“Σήμερα σε όλο τον κόσμο συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες και οι διαδηλώσεις για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ισότητα των φύλων”, παρατήρησε, απευθυνόμενη στον Πίτερ Μπερκ, Υπουργό Σχεδιασμού και Τοπικής Διακυβέρνησης, εκπρόσωπο της Ιρλανδικής Προεδρίας. “Οι πρόσφατες Εκθέσεις μας σχετικά με τις απειλές των δικαιωμάτων των μελών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και οι πρωτοβουλίες μας για συνεργασίες με στόχο την καταπολέμηση του σεξισμού σε τοπικό επίπεδο, δείχνουν εμπράκτως το πως το Κογκρέσο αγωνίζεται σε επίπεδο Δήμων και Περιφερειών κατά της οπισθοδρόμησης αυτής”.

Για την εμβάθυνση της τοπικής Δημοκρατίας: Η ενότητα μέσα από τη διαφορετικότητα

Τη δύσκολη πρόκληση να λειτουργήσουν οι περιφερειακές ταυτότητες ως εργαλεία για τη βελτίωση και εμβάθυνση του δημοκρατικού βίου σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης ειδικά στη σημερινή συγκυρία που σημαδεύεται από την ενεργειακή, την πληθωριστική, την υγειονομική κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία, περιέγραψε η ίδια στην Επιτροπή Περιφερειών. Σχολιάζοντας την Έκθεση “Περιφερειακές Ταυτότητες: προωθώντας τον διάλογο και τη διαφορετικότητα με ενότητα”, παρατήρησε ότι η επιτυχία της Έκθεσης θα κριθεί από την υλοποίησή της. “Δεν είναι εύκολη υπόθεση και το γνωρίζουμε αλλά αξίζει τον κόπο να κάνουμε αυτές τις περιφερειακές ταυτότητες τα μέσα για τη συμμετοχή των πολιτών στις δημοκρατικές διαδικασίες”, είπε χαρακτηριστικά.

Για την κλιματική κρίση: Δεν έχουμε πλέον δικαιολογίες για αδράνεια ή παθητικότητα

Τέλος έθεσε το θέμα της καθολικότητας του κοινού αγώνα για τη Δημοκρατία, την καταπολέμηση των ανισοτήτων, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία του περιβάλλοντος, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για την υιοθέτηση από την Ολομέλεια του νέου Εγχειριδίου για το Περιβάλλον και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. “Αυτό το κείμενο και οι καλές πρακτικές που καταγράφει, συμβάλλει σοβαρά στο ρόλο-κλειδί που οφείλουν να διαδραματίσουν οι Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές θέτοντας συγκεκριμένους κλιματικούς στόχους και στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, εκπονώντας καινοτόμες δημοκρατικές διαδικασίες, σε συνεργασία με τις εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές καθώς και τα όργανα του ΟΗΕ. “Από εδώ και στο εξής δεν έχουμε δικαιολογία για αδράνεια ή παθητικότητα, δεν είναι εύκολος δρόμος αλλά είναι μονόδρομος”, είπε χαρακτηριστικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *