Είστε εδώ

“Μας φέρθηκε σαν να είμαστε σκουπίδια”: Γυναίκα καταγγέλλει ότι την ανάγκασαν να κατέβει από το πλοίο γιατί το ΑμεΑ παιδί της ενοχλούσε τους άλλους επιβάτες

Μητέρα παιδιού με αναπηρία κατήγγειλε ότι το Δεκαπενταύγουστο κι ενώ πήγαινε από την Κέρκυρα στους Παξούς, το προσωπικό του πλοίου την υποχρέωσε να αποβιβαστεί στη Λευκίμμη γιατί “είχαν παράπονα από επιβάτες” για το γιο της!
Στην καταγγελία της η γυναίκα αναφέρει συγκεκριμένα ότι θα πήγαιναν για μονοήμερη εκδρομή στους Παξούς με το παιδί της και ότι ο – κατά δήλωσή του – μηχανικός του πλοίου την «διέταξε» να αποβιβαστεί με το παιδί στο λιμάνι της Λευκίμμης. Ανέφερε πως «μας φέρθηκαν σαν να ήμασταν σκουπίδια», ενώ πρόσθεσε πως ο καπετάνιος δεν εμφανίστηκε πουθενά.
Όπως αποκάλυψε, η ίδια αναγκάστηκε να πληρώσει 70 ευρώ σε ταξί για να επιστρέψει πίσω στην πόλη της Κέρκυρας.
Η ναυτιλιακή εταιρεία αντικρούει τους ισχυρισμούς της μητέρας και υποστηρίζει πως το παιδί επειδή ήταν υπερκινητικό, ανάγκασε το πλήρωμα να ζητήσει από τη μητέρα να περιορίσει τις κινήσεις του για τη δική του προστασία. Μάλιστα, υποστηρίζει πως η ίδια ζητήσει να αποβιβαστεί στο ενδιάμεσο λιμάνι.
Για την καταγγελία τοποθετήθηκε και ο Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία Κέρκυρας, κάνοντας λόγο για “απάνθρωπη ενέργεια των υπευθύνων του πλοίου” αλλά και για “πράξη ντροπής και δυσφημιστική για την πολιτισμική Κέρκυρα”. Αναλυτικά:
Με λύπη και θυμό ο Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία Κέρκυρας ενημερώθηκε από μητέρα ατόμου με αναπηρία αλλά και από τα ΜΜΕ ένα θλιβερό γεγονός, την αποβίβασή τους από πλοίο που εκτελεί τουριστικές διαδρομές και ενώ είχε προορισμό από Κέρκυρα προς Παξούς, τους αποβίβασε – εγκατέλειψε υποχρεωτικά στο Λιμάνι της Λευκίμμης, με αιτιολογία την συνομιλία που είχε γιος της άτομο με αναπηρία με συνταξιδιώτες τους, θέτοντας σε μεγάλη ταλαιπωρία, οικονομική ζημιά, κίνδυνο της υγείας τους και ιδιαίτερα του ατόμου με αναπηρία και βεβαίως μείωση της αξιοπρέπειάς τους, περιθωριώντας τους και εγκαταλείποντάς τους σε μία άγνωστη και απομακρυσμένη περιοχή.
Καταγγέλουμε την απάνθρωπη αυτή ενέργεια των υπεύθυνων του πλοίου και μάλιστα ανήμερα της μεγαλύτερης γιορτής της Χριστιανοσύνης της 15ης Αυγούστου της Παναγιάς, σύμφωνα πάντα με την καταγγελία της μητέρας, ως πράξη ντροπής και δυσφημιστική για την πολιτισμική Κέρκυρα, την διεθνώς αναγνωρισμένη φιλόξενη Κέρκυρα, ως πράξη αντικοινωνική, ρατσιστική που αντιβαίνει εκτός από την κείμενη νομοθεσία και τα άρθρα 16 και 21 του Ελληνικού Συντάγματος, και την Διεθνή Σύμβαση Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία, η οποία κυρώθηκε από την Ελληνική Βουλή ως Νόμος 4074/2012.
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία έδωσαν μεγάλους αγώνες για την κατάργηση των διακρίσεων, για την ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, και ιδιαίτερα σήμερα βρίσκονται σε διαβούλευση με την Ελληνική Κυβέρνηση με υπεύθυνο τον Υπουργό Επικρατείας κ. Γ. Γεραπετρίτη, για την σύνταξη του Σχεδίου Δράσης της Κυβέρνησης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.
Ως Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία συμπαραστεκόμαστε στην ηρωϊδα μάνα του ατόμου με αναπηρία, που με τεράστιους αγώνες και κοινωνικές, επαγγελματικές θυσίες καταφέρνει να μεγαλώσει το παιδί της, μέσα σε αντίξοες οικονομικές, κοινωνικές, εκπαιδευτικές, προνοιακές συνθήκες, και ζητούμε από τους υπεύθυνους φορείς να διερευνηθεί το θλιβερό αυτό συμβάν και αν έχει συμβεί να αποδοθούν οι ανάλογες κυρώσεις στους υπεύθυνους του πλοίου.
με πληροφορίες από in.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *