Είστε εδώ

“Χαλάστρα” στα σχέδια για επέμβαση στο ΑΠΘ έκαναν καθηγητές, φοιτητές και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: Αποχώρησε η κλούβα και οι αστυνομικές δυνάμεις, πανηγυρισμοί από τους φοιτητές (vid)

Σε κλιμάκωση του κλίματος αστυνομοκρατίας και εκφοβισμού φαίνεται ότι επιχείρησε να προχωρήσει η κυβέρνηση, καθώς νωρίτερα αστυνομικές δυνάμεις περικύκλωσαν την Πρυτανεία του ΑΠΘ, την ώρα που μέσα στο ίδρυμα βρίσκονταν φοιτητές που συμμετέχουν στην κατάληψη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κλούβα και η πλειονότητα των αστυνομικών δυνάμεων αποχώρησε από το ΑΠΘ, ενώ σύμφωνα με το parallaximag.gr μοτοσυκλετιστές της ομάδας Ζ παραμένουν στην Αγ.Δημητρίου, την ώρα που όσοι συμμετέχουν στην κατάληψη και όσοι συγκεντρώθηκαν για συμπαράσταση παραμένουν στο χώρο. Το ίδιο μέσο αναφέρει ότι η διαπραγγμάτευση που έληξε τελικά με την αποχώρηση της κλούβας, κράτησε αρκετή ώρα και πρωταγωνίστησαν καθηγητές του ιδρύματος και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου, με τις δυνάμεις της αστυνομίας να παίρνουν εντολή να αποχωρήσουν, ακυρώνοντας την επικείμενη επιχείρηση εκκένωσης της κατειλημμένης πρυτανείας.

Οι προσπάθειες επιβολής του δόγματος “νόμου και τάξης” από την αστυνομία των Μητσοτάκη-Χρυσοχοΐδη μεταφέρθηκαν από την Νέα Σμύρνη χθες και την Πανόρμου σήμερα στη Θεσσαλονίκη, με διμοιρίες των ΜΑΤ και κλούβα να αποκλείουν νωρίτερα την είσοδο της Πρυτανείας του ιδρύματος, όπου εντός βρίσκονται δεκάδες φοιτητές που συμμετέχουν στην κατάληψη, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν, σύμφωνα με πληροφορίες αποκλείσει περιμετρικά τις εισόδους του πανεπιστημίου.

Πληροφορίες έκαναν λόγο για έλεγχο σε περαστικούς ενώ τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι έχουν γίνει προσαγωγές ανθρώπων που προσπάθησαν να προσεγγίσουν το χώρο όπως και από το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Η επέμβαση που σχεδιάστηκε όπως φαίνεται να γίνει βράδυ Δευτέρας εν μέσω lockdown και απαγόρευσης κυκλοφορίας αποτράπηκε, όπως όλα δείχνουν μετά τη δυναμική παρέμβαση και αντίδραση τόσο των καθηγητών του Αριστοτελείου και των φοιτητών όσο και κλιμακίου από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έφτασαν το βράδυ στο σημείο καλώντας τις δυνάμεις των ΜΑΤ να λυθεί ειρηνικά η υπόθεση.

Με ανακοίνωσή τους, καθηγητές του ΑΠΘ από διάφορες σχολές απηύθυναν έκκληση να μην πραγματοποιηθεί η επέμβαση:

Οι υπογραφόμενοι/-ες απευθύνουμε έκκληση στα συλλογικά όργανα του Α.Π.Θ. (Σύγκλητο, ΕΣΔΕΠ, Σύλλογο Υπαλλήλων, Φοιτητικούς Συλλόγους) να αναλάβουν αύριο το πρωί την πρωτοβουλία να συγκαλέσουν κοινή συνέλευση έξω από το κτίριο της Διοίκησης, προκειμένου να εξεταστεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιό μας από την παρατεταμένη κατάληψη, με συνέπεια την αναστολή των διοικητικών και των οικονομικών λειτουργιών του. Εκφράζουμε την διαφωνία μας με τον πρόσφατο νόμο, ο οποίος θεωρούμε ότι ευθύνεται για την πυροδότηση των φοιτητικών κινητοποιήσεων, τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη λαίλαπα της πανδημίας. Δηλώνουμε ότι είμαστε αντίθετοι/-ες με οποιαδήποτε νέα αστυνομική επιχείρηση μέσα στον χώρο του Πανεπιστημίου, η οποία θα τραυματίσει ανεπανόρθωτα το κύρος του. Πιστεύουμε, αντίθετα, ότι αυτές τις κρίσιμες ώρες η με ακαδημαϊκά μέσα λύση του προβλήματος είναι εφικτή.
Υπογράφουν Μαυροσκούφης Δημήτρης Κοσμήτορας Φιλοσοφικής Ζαρωτιάδης Γρηγόρης, Κοσμήτορας Φυσικού Άρης Στυλιανού Πρόεδρος Τμήματος Πολιτικών Επιστημών Δαμιανός Κωνσταντινίδης Καθηγητής Σχολής Θεάτρου Αθανάσιος Μιχαηλίδης, Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών (πηγή)

Εξάλλου, όπως κατήγγειλε σε δήλωσή του ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστος Σπίρτζης, το σχέδιο επέμβασης στο ΑΠΘ, μία μόλις μέρα μετά τα αίσχη στη Νέα Σμύρνη, ήταν όπως αποκαλύφθηκε το αντικείμενο της σύσκεψης στην οποίά συμμετείχε ο Μ.Χρυσοχοΐδης, της οποίας “κανείς δεν ήξερε το ακριβές αντικείμενο”:

Πριν αλέκτωρ λαλήσει …. οι αύρες που άρον άρον μεταφέρθηκαν από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη, με το σώμα των πραιτοριανών Μητσοτάκη, Χρυσοχοΐδη επιχειρούν στο ΑΠΘ, για να αντιμετωπίσουν την κατάληψη φοιτητών ενάντια στον νόμο Χρυσοχοΐδη – Κεραμέως.
Μετά τη Νέα Σμύρνη, στο ΑΠΘ και πάλι η στοχοποίηση της νεολαίας της χώρας μας.

Τα σώματα πραιτοριανών των κ.κ. Μητσοτάκη Χρυσοχοΐδη έχουν αποκλείσει όλες τις σχολές της Θεσσαλονίκης ακόμη και όσες είναι έξω από το campus του Πανεπιστημίου.
Επαναλαμβάνουμε ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης συμμετείχε σήμερα στη Θεσσαλονίκη σε μία σύσκεψη, της οποίας κανείς δεν γνωρίζει το ακριβές αντικείμενο.

Πριν λίγη ώρα το μυστήριο λύθηκε. Αντιπερισπασμός με έφοδο στο ΑΠΘ και επιχείρηση τρόμου, καταστολής και επίδειξης δήθεν γενικευμένης ανομίας στη νεολαία μας.

Την ώρα που εκατοντάδες συμπολίτες μας από την ανεπάρκεια της κυβερνητικής πολιτικής στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης δεν βρίσκουν ένα κρεβάτι ΜΕΘ στην Αθήνα,
Την ώρα που είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα πέντε μήνες σε lockdown για το τρίτο κύμα, με αυξητικά αποτελέσματα,
Την ώρα που έβαλαν την οικονομία μας ξανά σε βαθιά ύφεση, με απίστευτες συνέπειες για την ελληνική κοινωνία,
Την ώρα που τα εθνικά θέματα βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή,

Οι κ.κ Μητσοτάκης και Χρυσοχοΐδης​ βαρούν το δικό τους βιολί.
Μοιραίοι και ανίκανοι αντάμα να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας τρομοκρατούν.

Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει να σχεδιάζει αντιπερισπασμούς και να επενδύει διαρκώς στην τεχνητή όξυνση και το κλίμα διχασμού, μήπως και κρύψει τα αδιέξοδά της στην πανδημία και την οικονομία.

Την καλούμε να εγκαταλείψει τον ολισθηρό δρόμο της τρομοκράτησης της κοινωνίας και τον αντιδημοκρατικό κατήφορο της βίας.

*η φωτογραφία είναι screenshot από το βίντεο του Chris Avramidis

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *