Είστε εδώ

“Η σημερινή νίκη είναι το πρώτο βήμα για να αποδοθεί δικαιοσύνη”: Όχι στην έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ είπε το βρετανικό δικαστήριο αλλά για λόγους ψυχικής υγείας

Κατά του αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών για έκδοση του ιδρυτή του αποκαλυπτικού ιστοτόπου WikiLeaks, τάχθηκε το πρωί η αρμόδια δικαστής του Old Bailey, Βανέσα Μπαρέιτσερ.

Η ίδια έκρινε πως μια αντίθετη απόφαση θα επιβάρυνε την ψυχική υγεία του Τζούλιαν Ασάνζ και εκτίμησε πως ο 49χρονος Αυστραλός θα μπορούσε να αυτοκτονήσει εάν εκδιδόταν και δικαζόταν στις ΗΠΑ.

Εκεί θα αντιμετώπιζε το ενδεχόμενο να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης ως και 175 ετών, καθώς βαρύνεται με 18 κατηγορίες που περιλαμβάνουν δημοσίευση και παροχή πληροφοριών στους δημοσιογράφους, συνωμοσία και παραβίαση του νόμου για κατασκοπία.

Η ομάδα των συνηγόρων του Ασάνζ ανέφερε στα τελικά επιχειρήματα που υπέβαλε γραπτώς στην Μπαρέιτσερ ότι η δίωξη του εντολέα της έχει πολιτικά κίνητρα και κινήθηκε κατά τη διάρκεια μιας μοναδικής περιόδου στην ιστορία των ΗΠΑ, δηλαδή επί των ημερών του Ντόναλντ Τραμπ. Παράλληλα εκτίμησαν ότι τυχόν έκδοσή του στις ΗΠΑ θα αποτελέσει απειλή για το έργο των δημοσιογράφων.

Η δικαστής απέρριψε σχεδόν όλα τα επιχειρήματα των συνηγόρων αλλά ζήτησε την απαλλαγή του λέγοντας το εξής: «Αντιμέτωπος με συνθήκες σχεδόν πλήρους απομόνωσης (…) εκτιμώ ότι οι διαδικασίες δεν θα εμποδίσουν τον Ασάνζ να βρει τρόπο να αυτοκτονήσει».

“Η σημερινή νίκη είναι το πρώτο βήμα για να αποδοθεί δικαιοσύνη. Θα πανηγυρίσουμε όταν ο Τζούλιαν μπορέσει να έρθει σπίτι” δήλωσε μετά την απόφαση του δικαστηρίου η σύντροφος του Ασάνζ Στέλα Μόρις.

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για το γεγονός ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αποφασίσει να εφεσιβάλει αυτή την απόφαση. Συνεχίζει να θέλει να τιμωρήσει τον Τζούλιαν και να τον εξαφανίσει στην πιο βαθιά και σκοτεινή τρύπα του συστήματος των αμερικανικών φυλακών για το υπόλοιπο της ζωής του.

«Καλώ τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών να το σταματήσει αυτό τώρα: Κε Πρόεδρε, ρίξε αυτούς τους τοίχους φυλακής, άφησε τα μικρά μας αγόρια να έχουν τον πατέρα τους. Ελευθέρωσε τον Τζούλιαν, ελευθέρωσε τον Τύπο, ελευθέρωσέ μας όλους».

Διεθνής Αμνηστία: Ορθή απόφαση που δεν απαλλάσσει το Ηνωμένο Βασίλειο από την εμπλοκή του
Με αφορμή την απόφαση του Δικαστηρίου του Λονδίνου να μην εγκρίνει την έκδοση του Julian Assange στις ΗΠΑ, όπου θα ερχόταν αντιμέτωπος με τον κίνδυνο κακομεταχείρισης στη φυλακή, ο Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη, Nils Muižnieks, δήλωσε:

«Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι ο Julian Assange δεν θα σταλεί στις ΗΠΑ και ότι το δικαστήριο αναγνώρισε ότι, λόγω των ανησυχιών για την υγεία του, θα βρισκόταν σε κίνδυνο κακομεταχείρισης στο σύστημα φυλακών των ΗΠΑ. Ωστόσο, οι κατηγορίες αυτές εναντίον του δεν θα έπρεπε να έχουν γίνει εξαρχής. Οι κατηγορίες ήταν πολιτικά καθοδηγούμενες και η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει βοηθήσει πρόθυμα τις ΗΠΑ στην αδιάκοπη επιδίωξή τους εναντίον του Assange. Το γεγονός ότι η απόφαση είναι ορθή και σώζει τον Assange από την διαδικασία  έκδοσης, δεν σημαίνει ότι απαλλάσσει το Ηνωμένο Βασίλειο από την εμπλοκή του σε αυτήν τη διαδικασία, στην οποία κρύβονται πολιτικά κίνητρα, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, δικάζοντας με αυτόν τον τρόπο και την ελευθερία έκφρασης και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης. Η υπόθεση αυτή δημιουργεί ένα τρομερό προηγούμενο, με τις ΗΠΑ να είναι υπεύθυνες και την βρετανική κυβέρνηση να είναι συνένοχη.»

Εξάλλου και ο Γκλεν Γκρίνγουολντ, αμερικανός δημοσιογράφος που εργάσθηκε με τον Σνόουντεν εκτίμησε ότι αυτήδεν ήταν μια νίκη για την ελευθερία του Τύπου. Αντιθέτως: η δικαστής έκανε σαφές πως πιστεύει ότι υπάρχουν λόγοι για να διωχθεί ο Ασάνζ σε σχέση με τη δημοσιοποίηση του 2010. Ήταν αντιθέτως ένα κατηγορητήριο εναντίον του παράλογα καταπιεστικού συστήματος των αμερικανικών φυλακών για όσους θεωρούνται ‘απειλές’ για την ασφάλεια”.

Άσυλο είναι έτοιμο να προσφέρει στον Ασάνζ το Μεξικό
Το Μεξικό είναι έτοιμο να προσφέρει πολιτικό άσυλο στον Τζούλιαν Ασάνζ και στηρίζει την απόφαση της βρετανικής δικαιοσύνης να αρνηθεί την έκδοση του ιδρυτή του WikiLeaks στις ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ. «Ο Ασάνζ είναι δημοσιογράφος και του αξίζει μια ευκαιρία. Τάσσομαι υπέρ να του αποδοθεί χάρη», επισήμανε ο Μεξικανός πρόεδρος, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσής του προς τους δημοσιογράφους. «Θα του προσφέρουμε προστασία».

“Πολύ απογοητευμένες” οι ΗΠΑ από την απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου
Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εξέφρασε σήμερα τη «μεγάλη απογοήτευσή» του από την άρνηση της βρετανικής δικαιοσύνης για την έκδοση του ιδρυτή των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ.

«Αν και είμαστε πολύ απογοητευμένοι από την τελική απόφαση του δικαστηρίου, είμαστε ικανοποιημένοι ότι οι ΗΠΑ υπερίσχυσαν σε κάθε νομικό επιχείρημα που προβλήθηκε. Συγκεκριμένα, το δικαστήριο απέρριψε όλα τα επιχειρήματα του κ. Ασάνζ σχετικά με πολιτικά κίνητρα, πολιτική δίωξη, δίκαιη δίκη και ελευθερία του λόγου. Θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ», επισημαίνει το υπουργείο σε ένα δελτίο τύπου.

Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν το δικαστήριο για την πρόθεσή τους να ασκήσουν έφεση στην απόφαση.

Πηγές: efsyn.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *