Είστε εδώ

Κακοκαιρία 29.12.2016 vs κακοκαιρία 30.12.2019: Άλλη εποχή, άλλα ήθη…

Για το αλαλούμ και τη μεγάλη ταλαιπωρία των εποχούμενων το βράδυ της Δευτέρας στην εθνικό οδό Αθηνών – Λαμίας, τα είπε όλα ο υπουργός Ανάπτυξης και αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας το πρωί σήμερα : “δεν επιτρέπεται με λίγο χιόνι να κλείνει εθνική οδός. Ηταν μία αποτυχία του κράτους, ζητώ συγγνώμη από τους πολίτες που ταλαιπωρήθηκαν πολλές ώρες και είναι απαράδεκτο. Εγώ δεν θέλω να ωραιοποιήσω”.

Και το φιάσκο φυσικά δεν πρόκειται να αλλάξουν ούτε η καρατόμηση του διοικητή του Β’ Τμήματος Αυτοκινητοδρόμων Αττικής (ένας ‘αποδιοπομπαίος’, γνωστά πράγματα) ούτε οι… διαδικασίες “διερεύνησης” που ξεκίνησαν τα υπουργεία Μεταφορών και Προστασίας του Πολίτης, ύστερα από “εντολή”, όπως τονιζόταν διαρκώς, του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μάλιστα η αναγνώριση της αποτυχίας από τον Άδωνι Γεωργιάδη ‘εξέθεσε’ τους περισσότερους δημοσιογράφους των καναλιών που δεν τόλμησαν χθες να κάνουν απλά τη δουλειά τους. Να πουν δηλαδή αυτά που είπε ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της ΝΔ περί απαράδεκτης ταλαιπωρίας των πολιτών, κλπ, τη στιγμή μάλιστα που, όπως δήλωσε οργισμένος, έτερος νεοδημοκράτης, ο μετεωρολόγος – βουλευτής Γιάννης Καλλιάνος, είχε υπάρξει πολύ έγκαιρη προειδοποίηση των αρχών για την επερχόμενη κακοκαιρία. Για ΜΜΕ και τις ιστοσελίδες, η παταγώδης αποτυχία του “επιτελικού κράτους” και η απίστευτη ταλαιπωρία χιλιάδων ανθρώπων, οφειλόταν αορίστως στην… κακοκαιρία, ότι ‘χιόνισε πολύ’…

Λέξη για προληπτικά μέτρα, συντονισμό, αποτελεσματική δράση κυβέρνησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ούτε λόγος για ευθύνες κανενός… Σαν να έχουν περάσει έτη φωτός από μια αντίστοιχη κατάσταση, με χιόνι που είχε πέσει ξημερώματα, τον Δεκέμβριο (29/12) του 2016 μέχρι και στην πλατεία Συντάγματος και φυσικά σε όλη την Αττική. Τότε χάρη στο μηχανισμό της Περιφέρειας Αττικής (που είχε φροντίσει να ρίξει το απαραίτητο αλάτι για να μείνουν ανοικτοί και ασφαλείς και οι δρόμοι του κέντρου) και χάρη στο συντονισμό όλων των αρμόδιων φορέων, δεν είχε κλείσει καμία βασική αρτηρία και δεν ταλαιπωρήθηκαν οι πολίτες.

Κάτι που τότε δεν είχαν αναγνωρίσει τα ΜΜΕ, τα ίδια που τη Δευτέρα παρατηρούσαν εκστασιασμένοι τους 5 πόντους χιονιού, χωρίς να κάνουν ‘αδιάκριτες’ ερωτήσεις ή παρατηρήσεις.

Τα ίδια ακριβώς που τον Δεκέμβρη του 2016 “αναρωτιούνταν”, όταν δεν ρωτούσαν ευθέως τους αντιπεριφερειάρχες, “αν θα μείνουν τελικά ανοικτοί οι δρόμοι”! Τότε την έγκαιρη πρόγνωση της ΕΜΥ την είχαν λάβει υπόψη τους οι αρμόδιοι, και όλα κύλησαν κανονικά παραμονές Πρωτοχρονιάς, όπως έπρεπε, με όλους τους υπεύθυνους (Περιφέρειας, κρατικού μηχανισμού) να βρίσκονται στις θέσεις τους ξημερώματα της 29ης Δεκεμβρίου 2016 για να αντιμετωπίσουν, όπως και έπραξαν, μια πολύ δυσκολότερη, από τη χθεσινή, περίσταση. Χωρίς φανφάρες περί “επιτελικού κράτους”, χωρίς “καρατομήσεις” κατόπιν εορτής, χωρίς επικοινωνιακά τερτίπια… Τα πάντα λειτούργησαν αποτελεσματικά. Άλλη εποχή, άλλα ήθη…

Αντζελίνα η Συριζαία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *