Είστε εδώ

Ο Βενιζέλος “κάτι” ήξερε και “άφριζε” και η Φώφη και … έλειπε. Το παρασκήνιο της νεας λίστας Φαλτσιανί και το μυστηριώδες ταξίδι Μιχ Καλογήρου στο Παρίσι με το TGV .

Στις 17 Δεκεμβρίου, ενώ η Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό ήταν σε εξέλιξη, ο Μιχάλης Καλογήρου κάνει το δρομολόγιο Βρυξέλλες – Παρίσι, με το TGV, προκειμένου να συναντήσει τον Ερβέ Φαλτσιανί. Τον άνθρωπο που υπέκλεψε τα στοιχεία των καταθετών της ελβετικής τράπεζας HSBC, σπάζοντας το διαβόητο απόρρητο των ελβετικών τραπεζών και επιτρέποντας στις φορολογικές αρχές πολλών χωρών της υφηλίου να πιάσουν στις δαγκάνες τους VIP φοροφυγάδες τους. Ο Φαλτσιανί κινητοποίησε τις αρχές πολλών χωρών, που μάζεψαν δισεκατομμύρια από τα «μαύρα» ταμεία, σε αντίθεση με ό,τι έλαβε χώρα στην Ελλάδα, αφού το στικάκι πέρναγε έκανε στάσεις από το ένα συρτάρι στο άλλο υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών.
Ο Ερβέ Φαλτσιανί έχει δηλώσει πως εμπιστεύεται μόνο την ελληνική Δικαιοσύνη και τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, ανταποκρίνεται θετικά στις συντονισμένες ενέργειες του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, από τον οποίο πείστηκε να παραδώσει στην Ελλάδα ένα νέο «όπλο», που φαίνεται ότι μπορεί να κερδίσει τη μάχη κατά των μεγαλο-φοροφυγάδων και να ακυρώσει τα πλεονεκτήματα που τους χάρισε η ερασιτεχνική -κάποιοι επιμένουν να τη χαρακτηρίζουν και εγκληματική- διαχείριση της λίστας με τα 2.062 ονόματα ελλήνων καταθετών στην Ελβετία, από τον Γ. Παπακωνσταντίνου και Β. Βενιζέλο.
Το υλικό που περιέρχεται στα χέρια του Μ. Καλογήρου είναι καταλυτικό. Περιλαμβάνει –όπως του αποκαλύπτει ο Φαλτσιανί- 500.000 συναλλαγές σε ελβετικούς λογαριασμούς, που από σήμερα κάνουν να χάσουν τον ύπνο τους εκατοντάδες φίλοι του προηγούμενου συστήματος, οι οποίοι νόμιζαν ότι χάρη στον εναγκαλισμό τους με την τότε εξουσία θα μείνουν για πάντα στο απυρόβλητο.
Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού και του υπουργού Επικρατείας επιστρέφει στις Βρυξέλλες, όπου ενημερώνει τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Παππά. Χωρίς δεύτερη κουβέντα, ο πρωθυπουργός δίνει εντολή να ενημερωθεί η ελληνική Δικαιοσύνη. Άμεσα ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης επιστρέφει στην Αθήνα και καταθέτει στους αρμόδιους εισαγγελείς όλο το υλικό, θέτοντας στη διάθεσή τους κάθε σχετική πληροφορία. Πλέον, οι εισαγγελείς έχουν στα χέρια τους ένα «όπλο», το οποίο σε συνδυασμό και διασταύρωση με τις λίστες Λαγκάρντ και Ρηνανίας-Βεστφαλίας θεωρείται βέβαιο ότι θα βγάλει «λαβράκια».
Ενήμερος για τις εξελίξεις ήταν και ο Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για θέματα διαφθοράς, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Έτσι, ασφαλώς και δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι, στο πλαίσιο της χτεσινής ψήφισης του νόμου για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης, πέρασε τροπολογία μέσω της οποίας νομιμοποιούνται όλες οι λίστες φοροδιαφυγής, καθώς και άλλα αποδεικτικά μέσα κατά της κακουργηματικής φοροδιαφυγής και διαφθοράς, τα οποία αποκτήθηκαν με παράνομες πράξεις (π.χ. υποκλοπή λιστών από τράπεζες, όπως η λίστα Λαγκάρντ).
Κι αυτό γιατί μπορεί κάποιες από τις περίφημες λίστες να αποκτήθηκαν με επίσημο τρόπο (Γαλλία, Βεστφαλία – Ρηνανία), αλλά θεωρείται δεδομένο ότι όταν έρθει η στιγμή της δίκης ή της πιθανής παραπομπής, τότε το βασικό επιχείρημα των κατηγορουμένων θα είναι η μη μονιμότητα απόκτησης των στοιχείων. Με τη συγκεκριμένη τροπολογία καταργούνται ουσιαστικά αυτά τα επιχειρήματα, ενώ ταυτόχρονα δίνεται διευρυμένη δυνατότητα στους εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος και διαφθοράς να στριμώξουν τους μεγαλο-φοροφυγάδες ώστε να επιστρέψουν χρήματα.
Πλέον, μπαίνει σε εφαρμογή και το σχέδιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, που θα φέρει άμεσα προς ψήφιση νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων. Δεδομένου ότι είναι, πια, σαφές πως κυβέρνηση και αρχές διαθέτουν στα χέρια τους «υπερόπλα» (αλλά και εξελισσόμενη συνεργασία απευθείας με τον Φαλτσιανί) που θα οδηγήσουν άμεσα και χωρίς νομικά προβλήματα στην αποκάλυψη εκείνων από τους έχοντες και κατέχοντες που έβγαλαν «μαύρα» λεφτά στο εξωτερικό –και ιδιαίτερα την περίοδο της κρίσης- το νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων θα λειτουργήσει ως η τελευταία ευκαιρία νομιμοποίησης για όσους θέλουν να γλιτώσουν την τσιμπίδα του ελέγχου.
Ετσι, θα εισρεύσει στα κρατικά ταμεία άμεσα «ζεστό» χρήμα, το οποίο μάλιστα –δεδομένου ότι επί τούτου δεν έχει συμπεριληφθεί στους στόχους του προϋπολογισμού και, άρα, δεν μπορεί να το διεκδικήσει κανένας… θεσμός- θα λειτουργήσει ως άμεσο μέτρο ανακούφισης των αδύναμων Ελλήνων: όσα χρήματα εισρέουν από την φοροδιαφυγή που θα οδηγείται στην τσιμπίδα, ακριβώς τόσα θα μειώνονται από προαπαιτούμενα και τα μέτρα και θα χρηματοδοτούν παρεμβάσεις ανακούφισης του ελληνικού λαού και ανάπτυξης της οικονομίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *