Είστε εδώ

” Οδηγός ” Michelin για άπορους και … άστεγους !

Πρωτότυπος τουριστικός οδηγός ο οποίος δεν περιλαμβάνει περιγραφές των περίφημων μνημείων και μουσείων της «αιώνιας πόλης», ούτε προτάσεις για γκουρμέ εστιατόρια και πολυτελή ξενοδοχεία, κυκλοφορεί πλέον στη Ρώμη, όμως δεν θα τον βρει κανείς στα βιβλιοπωλεία της ιταλικής πρωτεύουσας: απευθύνεται αποκλειστικά σ’ αυτούς που δεν μπορούν να τον αγοράσουν, δηλαδή τους άστεγους.
Το βιβλίο των 250 σελίδων τιτλοφορείται «Ρώμη – πού να φάτε, να κοιμηθείτε και να πλυθείτε», αλλά πολλοί το χαρακτηρίζουν «οδηγό Michelen για τους άπορους». Η νέα έκδοση παρουσιάστηκε την Τρίτη ώστε να τραβήξει την προσοχή του κοινού στους άστεγους ενόψει των Χριστουγέννων.
Η Κοινότητα Σαντ Εγκίντιο, φιλανθρωπική οργάνωση που μοιράζει τον οδηγό, υπολογίζει ότι στη Ρώμη υπάρχουν περίπου 8.000 άστεγοι. Πολλοί είναι αλλοδαποί, ωστόσο αυξάνεται ολοένα ο αριθμός και των Ιταλών αστέγων. Από αυτούς, 2.500 άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να κοιμούνται στο ύπαιθρο και χιλιάδες άλλοι σε επισφαλή καταφύγια, όπως σε εγκαταλελειμμένα κτήρια.
Σύμφωνα με τον Μάρκο Ιμπαλιάτσο, πολλοί από τους αστέγους είναι Ιταλοί άνδρες ηλικίας 30 – 40 ετών, σε διάσταση ή διαζευγμένοι, που πλέον δεν έχουν κανένα από τα οικογενειακά «δίχτυα ασφαλείας» που παραδοσιακά προστάτευαν τους Ιταλούς στο παρελθόν.
Ο οδηγός περιλαμβάνει τις διευθύνσεις ιατρικών υπηρεσιών, 40 υπαίθριων συσσιτίων και άλλων 40 στεγασμένων, 45 υπνωτηρίων και 17 χώρων όπου μπορεί κανείς να πλυθεί, να ξυριστεί ή να κουρευτεί.
Ο αριθμός των λουτρών για αστέγους αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια στη Ρώμη, καθώς οι ίδιοι οι άστεγοι ανέφεραν στους εθελοντές των φιλανθρωπικών οργανώσεων ότι αυτή είναι η σημαντικότερη έλλειψη που αντιμετωπίζουν. Φέτος, ο πάπας Φραγκίσκος ζήτησε να τοποθετηθούν ντουζιέρες για αστέγους κοντά στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου.
Το βιβλίο περιλαμβάνει και έναν χάρτη όπου σημειώνονται με απλά σχέδια τα διάφορα «σημεία ενδιαφέροντος» (π.χ. ένα σάντουιτς παραπέμπει στα συσσίτια) και τα δρομολόγια των μέσων μεταφοράς που οδηγούν εκεί.
Η οργάνωση, που έχει προταθεί για το Νόμπελ Ειρήνης για το έργο της, κυρίως για την προώθηση προγραμμάτων για την καταπολέμηση του AIDS στην Αφρική, σχεδιάζει να μοιράσει 13.000 αντίτυπα του βιβλίου στους άστεγους και στους εθελοντές που τους βοηθούν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *