Είστε εδώ

Υπουργείο Παιδείας: Το μόνο που … “πολλαπλασιάζεται” είναι η προστασία μαθητών και γονιών από την παραπαιδεία! ( Απάντηση στη σπέκουλα των ΜΜΕ που “δυσκολεύτηκαν” γιατι παίρνουν διαφήμιση από τα φροντιστήρια…)

«Δεν χρειάζεται να περάσει κανείς στα… ΑΕΙ για να αντιληφθεί ότι δεν υπάρχουν “εις διπλούν εξετάσεις”, ούτε ότι “οι πανελλαδικές πολλαπλασιάζονται”.
Αν πολλαπλασιάζεται κάτι είναι η προστασία των μαθητών και των γονιών από τα συστήματα παραπαιδείας. Αλλά γι’ αυτά κουβέντα…», σχολιάζει καυστικά το υπουργείο Παιδείας επαναλαμβάνοντας ότι η θέσπιση του διαγωνίσματος 1ου τετραμήνου (τον Ιανουάριο), που είναι κοινό για όλους τους υποψήφιους, έχει ως βασικό στόχο να αποδραματοποιήσει τις τελικές εξετάσεις του Ιουνίου, να μειώσει το άγχος που προκαλεί η ιδέα ότι τα πάντα κρίνονται σε μια τρίωρη εξέταση
Οι αναλυτικές διευκρινίσεις του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σχετικά με το σχέδιο για την αναβάθμιση του Λυκείου:
«Μέσα ενημέρωσης χωρίς να διαβάσουν προσεκτικά το σχέδιο για την αναβάθμιση του Λυκείου, γράφουν ότι «διπλασιάζονται οι εξετάσεις», μιλάνε για «πρόσθετες εξετάσεις», σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν κλίμα που δεν βοηθάει την ψύχραιμη αποτίμηση του σχεδίου.
Η θέσπιση του διαγωνίσματος 1ου τετραμήνου (Ιανουάριος), που είναι κοινό για όλους τους υποψήφιους, έχει ως βασικό στόχο να αποδραματοποιήσει τις τελικές εξετάσεις του Ιουνίου, να μειώσει το άγχος που προκαλεί η ιδέα ότι τα πάντα κρίνονται σε μια τρίωρη εξέταση. Η απόδοση του Ιανουαρίου θα συνυπολογίζεται στον τελικό βαθμό μόνον αν βελτιώνει τον βαθμό του Ιουνίου, άρα είναι μία εξέταση που θα λειτουργεί ευνοϊκά για τους μαθητές. Δίνει, δηλαδή, μια ευκαιρία για τη βελτίωση του βαθμού του Ιουνίου, δίνει ένα «μπόνους» που επιτρέπει στους υποψήφιους να μην αντιμετωπίζουν με το σημερινό δέος τη δοκιμασία των τελικών εξετάσεων.
Τα πλεονεκτήματα, όμως, του διαγωνίσματος 1ου τετραμήνου (Ιανουάριος) δεν περιορίζονται στην «ελάφρυνση» της αγωνίας των υποψηφίων και την ψυχολογική βοήθεια που αυτή συνεπάγεται. Λειτουργεί, ταυτόχρονα, και ως ένας «αντικειμενικός» δείκτης για την αξιολόγηση του υποψηφίου από τον εκπαιδευτικό, συμβάλλει συνεπώς στην εγκυρότητα της βαθμολογίας του τετραμήνου (όπως και η εκτενής εργασία που θα παραπέμπεται σε εξωτερικό αξιολογητή) και εν τέλει στο κύρος και στην αξιοπιστία του απολυτηρίου.
Τέλος, το διαγώνισμα του Ιανουαρίου (για το οποίο επαναλαμβάνουμε η απόδοσή του δεν θα μετρά αν δεν βελτιώνει το βαθμό του Ιουνίου) βοηθά τους μαθητές/τριες να αντιληφθούν κατά πόσο η προετοιμασία τους βρίσκεται σε σωστή κατεύθυνση, ενώ παράλληλα μειώνει τις πιέσεις των γονιών προς τους/τις εκπαιδευτικούς για υψηλούς βαθμούς που δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές επιδόσεις των παιδιών τους.
Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να περάσει κανείς στα… ΑΕΙ για να αντιληφθεί ότι δεν υπάρχουν «εις διπλούν εξετάσεις», ούτε ότι «οι πανελλαδικές πολλαπλασιάζονται». Αν πολλαπλασιάζεται κάτι είναι η προστασία των μαθητών και των γονιών από τα συστήματα παραπαιδείας. Αλλά γι’ αυτά κουβέντα…».
Πηγή: left.gr

Μια σκέψη στο “Υπουργείο Παιδείας: Το μόνο που … “πολλαπλασιάζεται” είναι η προστασία μαθητών και γονιών από την παραπαιδεία! ( Απάντηση στη σπέκουλα των ΜΜΕ που “δυσκολεύτηκαν” γιατι παίρνουν διαφήμιση από τα φροντιστήρια…)

  1. Πείτε για τη διενέργεια εργασιών που πλέον θα συμβάλλει στη βαθμολογία. Πόσο εποικοδομητικός τρόπος μάθησης είναι. Πείτε για την επιλογή μαθημάτων από τα παιδιά, ανάλογα με τις ορέξεις τους. Για εκείνα τα παιδιά που δε θα δίνουν εξετάσεις για τριτοβάθμια οτι θα έχουν δυνατότητα επιλογής για τρία μαθήματα! Ανάμεσά τους και μουσική! Η ελληνική γλώσσα ως μάθημα στάνταρ ανεξάρτητα της κατεύθυνσης του καθενός. Για το οτι τα μαθήματα στο λύκειο μειώνονται δραστικά και έτσι αυξάνονται οι διαθέσιμες ώρες διδασκαλίας για καθένα από αυτά. Ουσιαστική μάθηση σε συνδυασμό και με τις εργασίες. Το δημόσιο σχολείο πλέον θα δίνει επίσημο πτυχίο γλώσσας και ECDL! Τα επιμορφωτικά σεμινάρια για τους καθηγητές θα γίνονται και online.
    Θέλουν να αλλάξουν την ατζέντα. Μην τους αφήνετε και ως απάντηση πείτε ξανά και ξανά για όλα αυτα τα όμορφα που περιμένουν τα παιδιά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *