Είστε εδώ

(vid) Τσίπρας τώρα: Η κρίση, είναι πίσω μας! Θετικές εξελίξεις ως τον Δεκέμβριο και μετά ποσοτική χαλάρωση και επενδύσεις

Η Ελλάδα έχει αφήσει οριστικά πίσω της τις μέρες της κρίσης, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση των εργασικών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
Θετικές εξελίξεις στο ζήτημα του χρέους έως το Eurogroup του Δεκεμβρίου περιμένει ο πρωθυπουργός, όπως δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε παράλληλα τη σημασία η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, γεγονός που θα την καταστήσει πόλο επενδύσεων.

«Η Ελλάδα τηρεί όλες τις υποχρεώσεις της» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας για μια ακόμη φορά την ανάγκη να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και από την πλευρά των εταίρων, ενώ τόνισε ότι η χώρα δικαιούται επιτέλους να δοθεί ένα ισχυρό σήμα προς επενδυτική κοινότητα, πράγμα το οποίο δεν πρόκειται να συμβεί με διαρκείς αναβολές και καθυστερήσεις σε όσα έχουν συμφωνηθεί. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό άλλωστε, αν δεν σταματήσει η αναβλητικότητα υπάρχει κίνδυνος για την επιτυχία του προγράμματος. «Οι συνομιλητές μου πιστεύω πως κατανόησαν αυτή την ανάγκη. Κανείς δεν επιθυμεί νέες αναταράξεις, εν όψει μάλιστα μίας εκλογικής χρονιάς, για κρίσιμες ευρωπαϊκές χώρες», συνέχισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι έθεσε στον γάλλο Πρόεδρο και τη γερμανίδα Καγκελάριο την ανάγκη να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα από όλες τις πλευρές. ( ΣΣ: Ουσιαστικά ο Πρωθυπουργός συνέδεσε την πολιτική σταθερότητα, με το ζήτημα του χρέους … )
Μιλώντας αναλυτικότερα για το ζήτημα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, θέμα το οποίο συζήτησε διεξοδικά με τους κ.κ. Μέρκελ και Ολάντ νωρίτερα, ξεκαθάρισε ότι η βιώσιμη λύση δεν είναι ζήτημα εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης αλλά εθνικός στόχος, αφού θα επιτρέψει στην Ελλάδα να δεχτεί επενδυτές. «Τα προγράμματα προσαρμογής έγιναν για να προετοιμάσουν τη δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές αλλιώς θα είναι αναγκασμένοι οι Ευρωπαίοι να έχουν την Ελλάδα σε προγράμματα και να τη δανείζουν οι ίδιοι και φυσικά η χώρα να είναι στον γύψο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας. «Στη Σύνοδο Κορυφής του Σεπτεμβρίου θα συζητηθεί η συγκεκριμενοποίηση των άμεσων και βραχυπρόσθεσμων μέτρων που είναι απαραίτητα για την επίλυση του χρέους», συμπλήρωσε και τόνισε ότι στη συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ έθεσε τα καίρια στρατηγικά ζητήματα.
Αναφορικά με το κυπριακό, ο πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχει θετικό κλίμα για την επίλυσή του και σημείωσε περαιτέρω ότι Μέρκελ και Ολάντ έδειξαν κατανόηση και συμφώνησαν με τη θέση της Ελλάδας ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη λύση χωρίς να χαρακτηριστεί παράνομη η παρουσίας των κατοχικών τουρκικών δυνάμεων στην Κύπρο. Για το θέμα των εγγυήσεων επανέλαβε ότι η θέση της Ελλάδας είναι σαφής και τόνισε ότι «το πλαίσιο των εγγυήσεων είναι αναχρονιστικό και πρέπει να καταργηθεί». Όπως είπε, χρειάζεται δίκαιη και βιώσιμη λύση χωρίς την παρουσία ξένων στρατευμάτων, ενώ εξαπολύοντας τα πυρά του στον τούρκο Πρόεδρο σημείωσε ότι «με τις τελευταίες δηλώσεις του δεν μπορούμε να είμαστε ευτυχείς και αισιόδοξοι ότι δημιουργείται θετικό κλίμα για την επίλυση του κυπριακού».
Αναφερόμενος τέλος στο προσφυγικό, θέμα το οποίο επίσης έθεσε στους κ.κ. Μέρκελ και Ολάντ, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η πλειονότητα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στήριξε τον πυρήνα των ελληνικών θέσεων και ζήτησε για μια ακόμη φορά την τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει οι Ευρωπαίοι. Όπως είπε, κατά τη διάρκεια της συνόδου έγινε σαφής η κυρίαρχη αντίθεση εντός της Ένωσης, με χώρες προσηλωμένες στις αρχές της αλληλεγγύης και άλλες που έχουν την άποψη των αποκλεισμών, των τειχών και θεωρούν πως οτιδήποτε δεν είναι στη δική τους αυλή δεν τους απασχολεί. «Εμείς είπαμε ότι η αλληλεγγύη δεν μπορεί να εφαρμόζεται α λα καρτ» τόνισε, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα σηκώνει σχεδόν το σύνολο του βάρους της προσφυγικής κρίσης, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την υποδοχή των ροών.
Εξάλλου, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, είναι απαράδεκτο να υπάρχει η δέσμευση για αποστολή εκατοντάδων ειδικών ασύλου στα νησιά και σήμερα να βρίσκονται εκεί μόλις 32, όπως επίσης το να υπάρχει εδώ και καιρό η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για 66.000 πρόσφυγες που θα Μετεγκατασταθούν σε χώρες της Ένωσης και έως τώρα να έχουν γίνει μόνο 5.200 μετεγκαταστάσεις. Είπε επίσης ότι είναι απαράδεκτο να έχουμε συμφωνήσει στην αναθεώρηση του Δουβλίνου και κάποιες χώρες να προτείνουν ένα ακόμη πιο άδικο σχέδιο.
Πηγη: koutipandoras.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *