Είστε εδώ
Home > FAQ media > (vid) Ο Νίκος Παππάς ενώπιος ενωπίω ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ για: Την ΕΡΤ της επόμενης μέρας, τον Τσακνή, το STAR, τον διαγωνισμό, τους καναλάρχες, τις εφημερίδες !

(vid) Ο Νίκος Παππάς ενώπιος ενωπίω ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ για: Την ΕΡΤ της επόμενης μέρας, τον Τσακνή, το STAR, τον διαγωνισμό, τους καναλάρχες, τις εφημερίδες !

Για την ΕΡΤ: «Η ΕΡΤ έχει κλείσει έναν κύκλο. Έχει καταφέρει να σταθεί στα ποδιά της. Λέγανε ότι δεν θα βγει, δεν βγαίνει, επειδή όταν πήραμε την απόφαση να την ανοίξουμε να επαναπροσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι. Στάθηκε στα πόδια της, είναι σε όλα τα μεγάλα γεγονότα, σε όλα τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα, έχει εξαιρετικές εκπομπές τις οποίες δεν μπορεί να βρει σε ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Έκλεισε ένας πρώτο κύκλος και νομίζω ότι μπορεί να γίνει το επόμενο βήμα και ρυθμό ταχύ και αποτελεσματικό. Δηλαδή να μπει η ΕΡΤ και στην μυθοπλασία, να στηρίξει τον ελληνικό αθλητισμό και να κατακτήσει βήμα βήμα τον ρόλο που τις αρμόζει».

Για την παραμονή ή όχι του Διονύση Τσακνή: «Δεν θέλω να κάνω κανένα σχόλιο. Ο νόμος είναι πάρα πολύ σαφής και είμαι βέβαιος ότι όλοι οι συμμετέχοντες στο διοικητικό συμβούλιο θα συνεργαστούν για να πάει πολύ καλά, άψογα, ο Οργανισμός την επόμενη μέρα. Το Συμβούλιο συμπληρώνεται σήμερα μετά τις τελευταίες αλλαγές οι οποίες γίνανε. Υπάρχει η πρότασή μας στο Συμβούλιο Θεσμών και Διαφάνειας για τον κ. Θαλασσινό που είναι γνωστός και πεπειραμένος στον χώρο των Μέσων Ενημέρωσης, του ραδιοφώνου και των περιοδικών και βέβαια με τον καταπληκτικό συνθέτη Χρήστο Λεοντή που είναι ένα από τα κομμάτια της μουσικής ιστορίας του τόπου μας και θα προσδώσει με το κύρος του και την ικανότητά του μια επιπλέον δυναμική στην ΕΡΤ».

Για την απόφαση του ΣτΕ για το πόθεν έσχες των καναλαρχών: «Είναι μια απόφαση η οποία είναι εύλογη. Πρέπει να αφήσουμε πίσω την Ελλάδα στην οποία διεκδικεί είτε ο ιδιοκτήτης καναλιού, είτε ο δικαστής, να μην καταθέτουν πόθεν έσχες, ο γιατρός και ο δικηγόρος να μην χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική συναλλαγή. Αυτή είναι η Ελλάδα του παρελθόντος. Εδώ θα πρέπει να είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στον νόμο και όπως φορολογείται, και υπόχρεος μάλιστα στη δημοσιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων οποιοσδήποτε βουλευτής περάσει για μία κοινοβουλευτική περίοδο από τη Βουλή και καλώς γίνεται αυτό πρέπει να έχει διάφανη περιουσιακή κατάσταση έτσι πρέπει να γίνεται και με τις άλλες κατηγορίες πολιτών οι οποίοι πρέπει να είναι υπόχρεοι σε μια τέτοια πρόνοια».

Σχετικά με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες: «Όπως είμαστε αυστηροί στην κριτική πρέπει να είμαστε γενναίοι και στον έπαινο. Αυτή η σύνθεση του ΕΣΡ έχει κάνει μέσα σε λίγους μήνες όσα δεν έγιναν σε πάνω από 15 χρόνια από την Ανεξάρτητη Αρχή την οποία βεβαίως το πολιτικό σύστημα σκοπίμως είχε αφήσει να εκφυλιστεί. Είμαστε στη φάση που και ο αριθμός των αδειών έχει καθοριστεί, και ένα ελάχιστο τίμημα έχει απαιτηθεί από το ΕΣΡ το οποίο αντιστοιχεί στο ποσό που καταφέραμε να μαζέψουμε με τον διαγωνισμό πέρυσι –ο οποίος κακώς κατά τη γνώμη μας ακυρώθηκε- και είμαστε στην επόμενη μέρα. Νομίζω ότι εάν όλοι οι συμβαλλόμενοι και οι συμβάλλοντες σε αυτό το πεδίο –δεν θέλω να πω αγορά ένα πολύ κρίσιμο πεδίο δημόσιου ενδιαφέροντος- σκεφτούν με όρους επόμενης ημέρας μπορούμε πάρα πολύ γρήγορα να πάμε σε μια κατάσταση όπου το πεδίο θα είναι και ρυθμισμένο και βιώσιμο. Αισιοδοξώ ότι θα γίνει γρήγορα, γιατί βλέπω μια εγρήγορση και αποτελεσματικότητα και επιτάχυνση των διαδικασιών. Και να μην ξεχνάμε ότι προβλέπεται και ο ελάχιστος αριθμός απασχολουμένων, 400 άτομα, για κάθε κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας. Εξάλλου αυτή την ώρα τα λειτουργούντα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας έχουν πάνω από 400 εργαζόμενους, άλλα έχουν 500 με 550. Είναι μία πρόνοια του νόμου που έρχεται και την απασχόληση να προστατεύσει και κάποια ελάχιστα στάνταρ ποιότητα τα οποία δικαιούμαστε ως πολίτες, ως λαός να απαιτούμε».

Για το barcode στις εφημερίδες: Πολύς κόσμος δεν γνωρίζει ότι οι κυκλοφορίες που βλέπουμε στις εφημερίδες, ότι είναι εκτιμήσεις από τα πρακτορεία. Δεν είναι οι εκκαθαρισμένες κυκλοφορίες, δεν είναι οι ακριβείς πωλήσεις των εφημερίδων. Αυτό το πρόβλημα ερχόμαστε και το λύνουμε κάνοντας α) συλλέγοντας τα εκκαθαρισμένα στοιχεία κατ’ αρχήν από τα πρακτορεία με σχετική διάταξη που υπάρχει στο νομοσχέδιο και β) αναπτύσσοντας το σύστημα του γραμμικού κώδικα. Θα συλλέγονται τα στοιχεία από κάθε σημείο πώλησης όπου θα υπάρχει υποχρέωση σάρωσης του κώδικα. Θα μαζεύουμε σε έναν υπολογιστή τις πωλήσεις σε πραγματικό χρόνο όλων των εφημερίδων αποτυπώνονται τι γίνεται στην αγορά του ταλαιπωρημένου αυτού χώρου. Ελπίζουμε ότι η ΝΔ θα αναθεωρήσει την στάση της γιατί είναι ανεξήγητο, το σύστημα που εφαρμόζεται σε πάρα πολλές χώρες του αναπτυγμένου κόσμου».

Για το νομοσχέδιο που εισάγεται αύριο στη Βουλή: «Στα ζητήματα των Μέσων Ενημέρωσης η ΝΔ έχει μια κεκτημένη ταχύτητα που δεν της επιτρέπει να παρακολουθεί της εξελίξεις, όπως για παράδειγμα με το ΕΣΡ. Έτσι δεν παρακολουθεί και την συζήτηση στη Βουλή. Η συζήτηση στη Βουλή έχει καταστεί ήδη πολύ παραγωγική, έχουν εντοπιστεί συγκλίσεις σε πάρα πολλά επίπεδα και η κριτική περί κρατικού μονοπωλίου έχει πάει στην άκρη. Τι κάνουμε λοιπόν;. Επειδή ο χώρος της τηλεοπτικής διαφήμισης παρότι είναι ένας χώρος που αφορά πολύ μεγάλους τζίρους έχει σημαντικές γκρίζες ζώνες. Γνωρίζετε ότι τα τηλεοπτικά κανάλια για χρόνια έχουν λειτουργήσει υπό το καθεστώς των λεγόμενων αδιαφανών επιστροφών. Επιπροσθέτως έχουν το πρόβλημα ότι τα λεγόμενα media soup αποδίδουν τα χρήματα των διαφημίσεων στους τηλεοπτικούς σταθμούς έξι ή εννέα μήνες μετά, ενδεχομένως και ένα χρόνο μετά. Αυτά είναι προβλήματα που η ηλεκτρονική πλατφόρμα συναλλαγών έρχεται να λύσει. Δεν πρόκειται για κανένα κρατικό μονοπώλιο, θα αναπτυχθεί από τους ενδιαφερόμενους της αγοράς, θα έχει την εποπτεία βεβαίως το ΕΣΡ διότι αυτό επιτάσσει το Σύνταγμα, αλλά αυτό που θα κάνει είναι ότι θα βεβαιώνει ότι όλες οι συναλλαγές που αφορούν τον τηλεοπτικό χρόνο γίνονται πάνω σ αυτή την πλατφόρμα. Έτσι θα μπορούν και να εκκαθαρίζονται γρήγορα και τα χρήματα να αποδίδονται σε πολύ λίγες μέρες, συνεπώς θα έχουμε πάταξη της αδιαφάνειας και ενίσχυση της βιωσιμότητας των τηλεοπτικών σταθμών. Διότι κακά τα ψέματα και αυτό πρέπει να το πούμε από την αρχή της δικής μας διακυβέρνησης τα κανάλια έχουνε πληρώσει 90 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους που δεν καταλογίζονταν ενώ ήταν ψηφισμένοι από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Τώρα που βαίνουμε προς την αδειοδότηση θα επανεξετάσουμε και το φορολογικό τους καθεστώς. Αλλά η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα».

Ολοκληρη η συνέντευξη στο stokokkino.gr

Leave a Reply

Top