Είστε εδώ

Τσίπρας στην ΠΓ για το Μακεδονικό: Υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που δεν θέλουν…

Στο ονοματολογικό επικεντρώθηκε μεγάλο μέρος της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ το απόγευμα της Τετάρτης, με τον Πρωθυπουργό να τονίζει ότι θα πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι έχουν τεράστια ευθύνη να τοποθετηθούν με σαφήνεια, “χωρίς να παίζουν κρυφτούλι”, κάνοντας επίθεση στη ΝΔ για το γεγονός ότι δεν παίρνει θέση πάνω στο θέμα του Μακεδονικού αλλά αντίθετα υπονομεύει την προσπάθεια ελπίζοντας ότι θα προκαλέσει πολιτική αναταραχή, αφήνοντας αντίθετα πεδίο ελιγμών για τη στάση του Πάνου Καμμένου.
Εξάλλου, κομματικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο επεσήμαναν ότι ο κ.Καμμένος έχει μια διαφορετική τοποθέτηση, αλλά έχει πει πως εφόσον υπάρξει μια ευρύτερη πολιτική συναίνεση δεν θα αποτελέσει εμπόδιο, και πως έχει εμπιστοσύνη στον υπουργό Εξωτερικών.
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την ενημέρωση της κοινωνίας για το θέμα και την πραγματική διαπραγματευτική διπλωματική ιστορία από το 1992 έως σήμερα.
Ο πρωθυπουργός παρουσίασε την εικόνα των διαπραγματεύσεων και το που βρισκόμαστε και συμφωνήθηκε ότι είναι εξαιρετικά αναγκαίο να ηττηθούν οι εθνικιστικές θέσεις και να δημιουργηθεί μια ευρύτατη κοινωνική και πολιτική συναίνεση για την επίλυση του ζητήματος, που έχει ταλαιπωρήσει τη χώρα για παραπάνω από 25 χρόνια και είναι προς το συμφέρον της χώρας και της ευρύτερης περιοχής να επιλυθεί.
Εκτενής συζήτηση έγινε και για τις πολιτικές εξελίξεις, με τον Αλέξη Τσίπρα να τονίζει ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που δεν θέλουν να δουν την κυβέρνηση να πετυχαίνει, ωστόσο η κυβέρνηση έχει οικοδομήσει σημαντικές συμμαχίες στο πλαίσιο της ΕΕ, το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο ώστε να επιτευχθεί η οριστική έξοδος από την μνημονιακή επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018.
Επιπλέον, κατά τη συζήτηση στηλιτεύθηκε η στάση της ΝΔ απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης για ολοκλήρωση του προγράμματος και την οριστική έξοδο από τη μνημονιακή επιτροπεία, ως στάση που δεν συνάδει με μια σοβαρή εθνική στάση, καθώς η προσπάθεια αυτή αφορά τη χώρα και τους πολίτες, και δεν είναι σοβαρό να υπονομεύεται από οποιοδήποτε κόμμα.
Πολλά μέλη της Πολιτικής Γραμματείας τοποθετήθηκαν στην συνεδρίαση όπου μπήκαν οι βάσεις για τους βασικούς άξονες του επόμενου διαστήματος και έγινε σύντομος απολογισμός της γ’ αξιολόγησης στη βάση αυτών που έχουν εκφωνηθεί ως πολιτική «γραμμή» και από τον πρωθυπουργό στη Βουλή. Η συζήτηση εστιάστηκε στο γεγονός ότι η χώρα εισέρχεται σε ένα εξάμηνο που θα χαρακτηριστεί από τις τελικές διαπραγματεύσεις για την έξοδο από το πρόγραμμα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, εκφράστηκαν προβληματισμοί και απόψεις αναφορικά με το ποιες θα πρέπει να είναι οι κεντρικές επιδιώξεις της κυβέρνησης στο πλαίσιο αυτό, προς την επίτευξη με επιτυχία του προγράμματος και τη λήψη αποφάσεων για την περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση για το χρέος, που θα εμπεδώσουν περαιτέρω την οικονομική αξιοπιστία και τη σταθερότητα της χώρας απέναντι και στις αγορές χρήματος. Σε αυτή τη συζητήση, τονίστηκε και το γεγονός ότι ούτως ή άλλως βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε φάση όπου τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων δείχνουν προς μια πολύ θετική κατεύθυνση. Παράλληλα όμως, κατά τις ίδιες πηγές, επισημάνθηκε κατά τη συζήτηση ότι πρέπει η κυβέρνηση να είναι μετρημένη, σοβαρή και πολύ καλά προετοιμασμένη ενόψει αυτής της διαπραγμάτευσης. Επισημάνθηκε μεταξύ άλλων, ότι προφανώς η έξοδος από το πρόγραμμα θα αποτελέσει μια θεμελιώδη αλλαγή στο καθεστώς και τις ελευθερίες άσκησης πολιτικής από την ελληνική κυβέρνηση – κάτι που όμως, δεν σημαίνει πως θα είναι και τα πάντα δυνατά.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *