Είστε εδώ

(vid)Τσίπρας: Η Ευρώπη πρέπει να λύνει τα προβλήματα με τις δικές της δυνάμεις – Μακρόν: Η Γαλλία στηρίζει την Ελλάδα – Το ΔΝΤ να μην προβάλλει νέες απαιτήσεις

Η Ευρώπη πρέπει να επιλύει τα δικά της προβλήματα με τις δικές της δυνάμεις, χωρίς να αναζητεί τη βοήθεια τρίτων, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Εμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο, όπως είπε, «συμφωνήσαμε να εντείνουμε και να διευκολύνουμε τη συνεργασία».
Αναφερόμενος στο ΔΝΤ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η συμβολή του Ταμείου συνολικά σε ευρωπαϊκά προγράμματα, θα πρέπει να αποτιμηθεί βάσει της ελληνικής εμπειρίας. «Ο αντίκτυπος αυτής της συμμετοχής δεν ήταν πάντα θετικός», όπως είπε.
Τόνισε επίσης ότι η Ευρώπη πρέπει να παίξει έναν ρόλο σταθεροποιητικό σε παγκόσμιο επίπεδο. «Άρα είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει πρώτα να επιλύει τα δικά της προβλήματα με τις δικές της δυνάμεις. Συνεπώς, να φτιάξει και τους δικούς της θεσμούς, τα δικά της εργαλεία», συμπλήρωσε και πρόσθεσε: «Πιστεύω πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να ανοίξουμε αυτόν τον διάλογο».
«Είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε μια σειρά θεμάτων» είπε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Tύπου που παραχώρησαν με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, και αναφέρθηκε στους χρόνιους δεσμούς των δυο χωρών.
«Ο Γάλλος Πρόεδρος επισκέπτεται την Ελλάδα σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη», τόνισε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως με τις μεταρρυθμίσεις και με πείσμα η χώρα μας αλλάζει σελίδα.
Επανέλαβε πως στόχος της χώρας είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, προσέθεσε πως και οι θεσμοί και οι εταίροι βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση, ενώ εκτίμησε πως δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις.
Η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση θα σημάνει και το τέλος της κρίσης για την Ευρώπη, επανέλαβε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως πέτυχε ο αλγόριθμος που συμφωνήθηκε στο Eurogroup για το ελληνικό χρέος, ενώ ευχαρίστησε τη Γαλλία για την στήριξη της και τόνισε πως η δοκιμαστική έξοδος της χώρας στις αγορές μας γεμίζει αισιοδοξία.
«Η ελληνική κρίση ήταν ευρωπαϊκή κρίση, ως εκ τούτου η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση θα σημάνει και το τέλος της κρίσης για την Ευρώπη», σημείωσε.
«Συμφωνήσαμε με τον Γάλλο Πρόεδρο να συνεργαστούμε και στο θέμα των επενδύσεων» είπε ο κ. Τσίπρας, καλωσορίζοντας τους επιχειρηματίες που συνοδεύουν τον Γάλλο Πρόεδρο και τη συμφωνία για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επί γραμματικά στα θέματα τα οποία συζήτησαν νωρίτερα με τον Εμανουέλ Μακρόν.
Το προσφυγικό, η Τουρκία και οι σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι συνομιλίες για το Κυπριακό, αλλά και οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για τη διασφάλιση του μέλλοντος της Ευρώπης, ήταν ανάμεσα στα θέματα τα οποία απασχόλησαν τους δύο ηγέτες.
Αμυντική βιομηχανία και ενέργεια, είναι ακόμα δυο επίπεδα συνεργασιών των δυο χωρών, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την ανάγκη «να επιστρέψει η Ευρώπη στις αξίες και τις αρχές της Δημοκρατίας και της Αλληλεγγύης», προσθέτοντας πως πρέπει να κάνουμε ξανά την ευρωπαϊκή ιδέα ελκυστική.

Από την πλευρά του ο Εμανουέλ Μακρόν έστειλε στη διάρκεια της ομιλίας του ηχηρό μήνυμα προς το ΔΝΤ και τους εταίρους στην Ευρωζώνη, αν και έσπευσε να τονίσει πως η ελληνική πλευρά θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.
Όπως ανάφερε ο Γάλλος πρόεδρος το ΔΝΤ θα πρέπει να δείξει εμπιστοσύνη στην Αθήνα και να μην απαιτήσει την επιβολή νέων όρων για την παραμονή του στο πρόγραμμα ενώ και οι χώρες-μέλη του Εurogroup θα πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για την ανάληψη μέτρων υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Αξίζει δε να σημειωθεί πως ο κ.Μακρόν επέκρινε την παρέμβαση του ΔΝΤ στην Ευρώπη, τονίζοντας πως η ευρωπαϊκή κυριαρχία θίγεται από τη συμμετοχή του ΔΝΤ.
Στις δηλώσεις του, ξεκαθάρισε πως υπάρχει πλήρης ταύτιση απόψεων πως η ελληνική κρίση είναι στην πραγματικότητα μια ευρωπαϊκή κρίση και συνέχισε: «Η Ελλάδα επανέρχεται στην ανάπτυξη και στις επενδύσεις».
Ο Γάλλος Πρόεδρος είπε ότι η Γαλλία στηρίζει την προσπάθεια της Ελλάδας, στάθηκε στην ανάγκη οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ενώ χαρακτήρισε πρώτο θετικό βήμα την επιστροφή της χώρας στις αγορές και κάλεσε το ΔΝΤ να μην προβάλει νέες απαιτήσεις.
Όπως είπε, οι δύο χώρες είναι ιστορικά συνδεδεμένες. «Οι δύο μας χώρες είναι συνδεδεμένες από την ιστορία από σχέσεις διανοούμενων, καλλιτεχνών. Οι Γάλλοι έχουν μεγαλώσει με ταινίες του Κ. Γαβρά, με βιβλία του Κ. Καστοριάδη, τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη», τόνισε ο κ. Μακρόν, ενώ στάθηκε στο γεγονός ότι η πλειονότητα των Ελλήνων μαθητών, διδάσκεται ως δεύτερη ξένη γλώσσα τη γαλλική.
«Η Γαλλία θα μείνει στο πλευρό σας και στις δύσκολες και τις ευχάριστες στιγμές, γιατί πραγματικά έχουμε κοινές φιλοδοξίες», τόνισε στη συνέχεια.
Πηγή: altsantiri.gr, left.gr, naftemporiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *