Είστε εδώ

Στέλνει στρατό στο Κατάρ ο Ερντογάν! …

Το «πράσινο φως» στην ανάπτυξη των στρατιωτών στην τουρκική στρατιωτική βάση στο Κατάρ αναμένεται να δώσει το τουρκικό κοινοβούλιο, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης και της εθνικιστικής αντιπολίτευσης.
Το θέμα έχει εισαχθεί στην τουρκική Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και αναμένεται να ψηφιστεί εντός της ημέρας.
Η ενέργεια αυτή χαρακτηρίζεται ως μια κίνηση στήριξης προς το Κατάρ, το οποίο αντιμετωπίζει διπλωματική και εμπορική απομόνωση, μετά τη διακοπή διπλωματικων σχέσων από ορισμένες από τις μεγαλύτερες δυνάμεις της Μέσης Ανατολής, όπως η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και το Μπαχρέιν, οι οποίες κατηγορούν το Κατάρ ότι χρηματοδοτεί εξτρεμιστικές οργανώσεις. Από την πλευρά του το Κατάρ αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες.
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΜΠΕ στην Κωνσταντινούπολη, Ανδρέας Ρομπόπουλος, οι ραγδαίες εξελιξεις στον αποκλεισμό του Κατάρ από τις γειτονικές αραβικές χώρες έχουν θορυβήσει την Άγκυρα που διατηρεί ιδιαίτερες σχεσεις με τη χώρα αυτή η οποία είναι ένας από τους βασικούς επενδυτές στην Τουρκία. Χθες το βράδυ ο Ταγιπ Ερντογάν, στη διάρκεια δείπνου της νηστείας του Ραμαντάν, στο οποίο ήταν προσκεκλημένοι οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών των ξένων χωρών μίλησε για «παιχνίδια που παίζονται»:
«Εδώ παίζεται ένα παιχνίδι. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε εξακριβώσει ποιος βρίσκεται πίσω από αυτό», δήλωσε.
Από την άλλη, η Τουρκία συνεργάζεται σε πολλούς τομείς και με τη Σαουδική Αραβία. Εκ πρώτης όψεως δεν υπάρχουν διαφωνίες που να μπορεί να θεωρηθούν πολύ σοβαρές μεταξύ του Ριάντ και της Άγκυρας. Είναι μάλιστα γνωστό ότι στην τελευταία επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στην χώρα αυτή ετέθη το θέμα μιας στρατιωτικής συμμαχίας.
Αλλά η αντίδραση του Ταγίπ Ερντογάν δείχνει ότι πριν από τη λήψη και την ανακοίνωση της απόφασης αποκλεισμού του Κατάρ, η ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας δεν ενημέρωσε την Άγκυρα ούτε υπήρξε κάποια συζήτηση που να υπονοεί τις εξελίξεις.Προφανώς διότι οι σχέσεις Τουρκίας – Κατάρ είναι πιο προχωρημένες σε σχέση με τις σχέσεις της Τουρκία με τις υπόλοιπες χώρες του Κόλπου. Μάλιστα πριν από τον αποκλεισμό είχε αποφασιστεί η εγκατάσταση και μιας τουρκικής στρατιωτικής βάσης, πέραν εκείνης των ΗΠΑ, στο Κατάρ ενώ αναμενόταν ή μετάβαση των τουρκικών μονάδων που θα υπηρετούσαν εκεί.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters / real.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *