Είστε εδώ

Στελέχη της ΤτΕ διαφωνούν με τη “γραμμή” Στουρνάρα για προληπτικό πρόγραμμα στήριξης και διαχωρίζουν την θέση τους …

Εσωτερικές αντιδράσεις εντός της ΤτΕ φαίνεται ότι έχει προκαλέσει η επιμονή του διοικητή της κεντρικής τράπεζας Γιάννη Στουρνάρα στην προληπτική γραμμή πίστωσης για μετά το τέλος του Μνημονίου. Ο ίδιος, κατά τη χθεσινή ομιλία του στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων, προέκρινε ως βασικό σενάριο τη δημιουργία ενός κεφαλαιακού «μαξιλαριού», το οποίο θα πρέρχεται από τις εξόδους της χώρας μας στις αγορές μέχρι και τον Αύγουστο του 2018, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν θα πρέπει να δαιμονοποιείται η προληπτική πιστωτική γραμμή. Όπως είπε, «θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα χρηματοδοτικό δίχτυ ασφαλείας που θα πείθει ότι η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες συγκυριακές αντιξοότητες, που καθιστούν το κόστος χρηματοδότησης μη ανεκτό».
Η δεύτερη αναφορά του σε έκθεση της ΤτΕ (η πρώτη ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο) περί προληπτικής γραμμής (τον Δεκέμβριο δεν υπήρχε καν αναφορά στο χρηματοδοτικό απόθεμα ασφαλείας που θα προέρχεται από τις εξόδους) προκάλεσε την έντονη αντίδραση του γ.γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής και εκπροσώπου στη Γ.Σ. της τράπεζας Φραγκίσκου Κουτεντάκη αλλά και του διευθύνοντα συμβούλου των ΕΛΠΕ και μέλους του Δ.Σ. της ΤτΕ Γρηγόρη Στεργιούλη.

Επίσημη διαφωνία

Ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης τόνισε, μιλώντας στη γενική συνέλευση: «Ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου και με πλήρη σεβασμό στην ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος, θεωρώ υποχρέωσή μου να διαχωρίσω τη θέση της κυβέρνησης από την άποψη που διατυπώνεται στην φετινή έκθεση του διοικητή σχετικά με το ‘προληπτικό πρόγραμμα στήριξης’». Και συμπλήρωσε με νόημα: «Εν όψει της εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα, η στρατηγική στόχευση όλων των καλοπροαίρετων πλευρών είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και η διαμόρφωση θετικών προσδοκιών ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση. Τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι θεσμοί έχουν συμφωνήσει σε επίπεδο Eurogroup ότι η διαδικασία εξόδου θα υποστηριχθεί από τη συσσώρευση ταμειακών διαθεσίμων (cash buffer), μια πρακτική που εφαρμόστηκε με επιτυχία και σε άλλες χώρες κατά την έξοδό τους από παρόμοια προγράμματα».
Ακολούθως, ο ίδιος εκτόξευσε τα βέλη του προς τον κ. Στουρνάρα, αναφέροντας: «Η προσπάθεια ομαλής εξόδου δυσχεραίνει σημαντικά όταν η Κεντρική Τράπεζα της χώρας αμφισβητεί την επάρκεια της συμφωνημένης διαδικασίας και επαναφέρει το αίτημα για ‘προληπτικό πρόγραμμα στήριξης’. Η ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδας είναι απολύτως σεβαστή και θεσμικά κατοχυρωμένη και οι δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη έχουν βαρύνουσα σημασία καθώς διαμορφώνουν προσδοκίες για την πορεία της χώρας”. Και συνέχισε: «Η συγκεκριμένη θέση για ‘προληπτικό πρόγραμμα στήριξης’, ανεξάρτητα από προθέσεις, δημιουργεί αντικειμενικά αμφιβολίες για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αυξάνει την αβεβαιότητα και δυσχεραίνει την ομαλή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα», ενώ κατέληξε: «Για τους λόγους αυτούς εκφράζω τη διαφωνία με την πρόταση για ‘προληπτικό πρόγραμμα στήριξης’ που διατυπώνει η έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Κατά τα λοιπά, και ειδικά όσον αφορά τις οικονομικές καταστάσεις χρήσης, η έκθεση εγκρίνεται».
Από την πλευρά του, ο κ. Στεργιούλης τόνισε: «Συμμερίζομαι απόλυτα τους προβληματισμούς και την καλοπροαίρετη τεχνική προσέγγιση του κ. διοικητή για την εξέταση, εάν υπάρχει ανάγκη, ενός νέου προληπτικού προγράμματος στήριξης, πρακτικά ενός νέου Μνημονίου, μετά τη λήξη του υπάρχοντος τρίτου προγράμματος του ESM». Ωστόσο, σημείωσε με νόημα: «Υπάρχουν όμως κύκλοι που επενδύουν δυνητικά στην άποψη αυτή, με στόχο τη διαιώνιση του μνημονιακού καθεστώτος και τη συνέχιση της επιτροπείας και της εξάρτησης», συμπληρώνοντας ότι «η πιθανή εκμετάλλευση αυτού του προβληματισμού μπορεί να δημιουργήσει αναίτια αβεβαιότητα στην εθνική προσπάθεια, με κίνδυνο την ακύρωση της πορείας εξόδου από τα Μνημόνια, εν μέσω μάλιστα γεωπολιτικών αναταράξεων στην περιοχή».
Πηγή: left.gr

Μια σκέψη στο “Στελέχη της ΤτΕ διαφωνούν με τη “γραμμή” Στουρνάρα για προληπτικό πρόγραμμα στήριξης και διαχωρίζουν την θέση τους …

  1. Για να καταλάβουμε, όταν αναφέρεστε σε στελέχη της ΤτΕ, αναφέρεστε μόνο στον κ. Γρηγόρη Στεργιούλη που είναι διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ και μέλους του Δ.Σ. της ΤτΕ και έχει διοριστεί στην θέση του από την Ελληνική Κυβέρνηση. Υπάρχει και κάποιος άλλος που δεν τον αναφέρετε;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *