Είστε εδώ

Σαφείς αιχμές Τσίπρα κατά Στουρνάρα: Ερωτηματικά από την επιμονή του για προληπτική γραμμή πίστωσης και ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί

Σαφέστατες αιχμές κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα άφησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το Φόρουμ των Δελφών, στηλιτεύοντας τις συνεχείς εκκλήσεις του κεντρικού τραπεζίτη για να επιλέξει η κυβέρνηση προληπτική γραμμή πίστωσης, μετά την έξοδο από το μνημόνιο.
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε χαρακτηριστικά την ανάγκη να επιστρέψει η Ελλάδα στην κανονικότητα, καθώς όπως είπε, «μείναμε για μεγάλο καθεστώς εξαίρεσης και πρέπει να επιστρέψουμε στο διεθνές γίγνεσθαι ως μια αυτοδύναμη χώρα – ισότιμο μέλος της ευρωπαϊκής ένωσης». Έκανε αναφορά στην δημιουργία αποθεματικού ρευστότητας, «ώστε τον Αύγουστο του που μας έρχεται να μην έχουμε την ανάγκη κανενός τρίτου για να σταθούμε στα πόδια μας». «Οι απόψεις αυτές δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τη στιγμή που συνεπάγονται νέες δεσμεύσεις και διαιώνιση της επιτροπείας», είπε και αναφερόμενος στον Γιάννη Στουρνάρα υπογράμμισε:
«Η επιμονή δε σε αυτές από επίσημα χείλη, τη στιγμή που είναι πλήρως εν γνώση τους ότι δεν αποτελούν ούτε επίσημη θέση της χώρας αλλά ούτε και των Ευρωπαϊκών οργανισμών εις τους οποίους εξίσου λογοδοτούν, μόνο ερωτηματικά μπορεί να προκαλεί ως προς τη σκοπιμότητά της. Σε κάθε περίπτωση όλοι όσοι κατέχουμε θέσεις ευθύνης, κρινόμαστε και θα κριθούμε όχι μόνο από τις απόψεις μας αλλά και από την αποτελεσματικότητα με την οποία υπερασπιστήκαμε και υπερασπιζόμαστε το εθνικό και το δημόσιο συμφέρον».
Στην αρχή της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η Ελλάδα επέστεψε το 2017 στην ανάπτυξη, κάνοντας λόγο για «θεαματική αλλαγή της εικόνας της χώρας», με δυναμικούς ρυθμούς που υπερβαίνουν σταθερά το 2%. Έκανε επίσης αναφορά στη μείωση της ανεργίας, που παρότι όπως είπε παραμένει υψηλή, «διατηρεί μια συνεχή τάση αποκλιμάκωσης».
Μίλησε επίσης για την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, την αύξηση των εξαγωγών αλλά και τον «ταχύ αναπροσανατολισμό της χώρας από ένα καταναλωτικό μοντέλο που βασιζόταν αποκλειστικά στις εισαγωγές με δανεικά, προς ένα σύγχρονο παραγωγικό πρότυπο που βασίζεται εκτός από την ενίσχυση της ζήτησης και στην εξωστρέφεια».
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως, η κυβέρνηση έχει διαμορφώσει έναν ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό που περιλαμβάνει «τον αναπτυξιακό νομό, στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, σταθερό τραπεζικό σύστημα και την ταχύτατη απορρόφηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών προγραμμάτων», προσθέτοντας:
«Τους επόμενους μήνες, έχουμε αναλάβει την ευθύνη να παρουσιάσουμε έναν ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό για την επόμενη μέρα, στον οποίο εξειδικεύονται οι στόχοι και οι συγκεκριμένες δράσεις σε κλαδικό και περιφερειακό επίπεδο. Σημαντικά μέρη αυτού του σχεδιασμού έχουν παρουσιαστεί στις περισσότερες από τις περιφέρειες της χώρας στα 10 μέχρι σήμερα αναπτυξιακά περιφερειακά συνέδρια, ενώ μαζί με τους παραγωγικούς φορείς και τους φορείς της αυτοδιοίκησης, συζητήσαμε τρόπους να μεγιστοποιήσουμε τη στόχευση και την αποτελεσματικότητά του».
Υποστήριξε ότι «η ανάπτυξη δεν παραγγέλνεται με θεωρητικά σχήματα από καθέδρας, ούτε εξαγγέλλεται με διαγγέλματα».
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «η Ελλάδα πλέον έχει καταστεί φιλικότερη προς τις επενδύσεις, λιγότερο γραφειοκρατική, με σύγχρονο φορολογικό μηχανισμό, ομοιόμορφους και αδιάβλητους κανόνες ανταγωνισμού, αλλά και με πολύ πιο ενισχυμένες κοινωνικές δομές για το σύνολο των πολιτών».
Σε αυτό το πλαίσιο, υποστήριξε πως η χώρα εξέρχεται «από την κρίση» και τη νέα κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, «επικροτούν σε κάθε ευκαιρία, οι ευρωπαίοι εταίροι μας και ο ΟΟΣΑ, αλλά την αναγνωρίζουν και οι ανεξάρτητοι διεθνείς αναλυτές, οι οίκοι αξιολόγησης».
Αναφορά έκανε στις επενδύσεις σε μια σειρά από τομείς της οικονομίας, όπως οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές, ο τουρισμός, η έρευνα και οι τεχνολογίες. Εκτίμησε παράλληλα πως «η Ελλάδα εντάσσεται σήμερα στον επενδυτικό σχεδιασμό κρατών και μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων» και είναι «το «”next big thing” στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη».
Αναφερόμενος στα όσα προκάλεσε η κρίση στην Ελλάδα, τόνισε πως οι «μεγαλύτερες πληγές ήταν το brain drain και η ανεργία των νέων».
Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι ίσως στο κρισιμότερο στάδιο της τελευταίας τριετίας, «δηλαδή στην προετοιμασία της επόμενης μέρας για τον τόπο. Της μέρας εκείνης όπου θα έχουμε αφήσει πίσω μας την επώδυνη εμπειρία των μνημονίων και της εθνικής αναδίπλωσης και με πίστη στις δυνάμεις μας θα ξαναβγούμε στο προσκήνιο και θα πραγματώσουμε τις δυνατότητες που έχει ο τόπος μας, με τα οφέλη να διαχέονται δίκαια στο σύνολο της κοινωνίας».
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη, «για δίκαιη ανάπτυξη» και για να γίνει αυτό, όπως είπε, «χρειάζεται μια νέα αντίληψη διακυβέρνησης και ένας αέρας ανανέωσης στα πολιτικά πράγματα που θα ξαναδίνει νόημα στην αξίας της δημοκρατικής συμμετοχής και θα εμπνέει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς στους θεσμούς».
Κατά τον κ. Τσίπρα, η κυβέρνησή του έφερε ένα «διαφορετικό ήθος και ύφος στη διαχείριση της ευθύνης αλλά και του δημόσιου συμφέροντος, μακριά από πελατειακές λογικές και διαπλοκή».
Αναφερόμενος στα όσα συνέβησαν στη χώρα πριν από τα μνημόνια, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα «έζησε μια περίοδο γρήγορης αλλά επίπλαστης ανάπτυξης που κατέρρευσε απότομα επιφέροντας μια σειρά ιδιαίτερα αρνητικών συνεπειών. Που άφησε πίσω της κόσμο άνεργο, φτωχοποιημένο και υπερχρεωμένο, ενώ κάποιοι λίγοι κεφαλαιοποίησαν τα κέρδη που απέκτησαν με αθέμιτα μέσα. Εξίσου απότομα λοιπόν βρεθήκαμε απροετοίμαστοι, σε καθεστώς ασφυκτικής επιτήρησης με τα βάρη να πέφτουν στην πλειοψηφία ενός κόσμου που δεν έφταιγε».
Το τέλος της κρίσης θα μείνει ανολοκλήρωτο εάν δεν αποδοθεί δικαιοσύνη, τόνισε ο κ. Τσίπρας στη συνέχεια και είπε πως «πρέπει να αποδοθούν ευθύνες, γιατί δεν γίνεται απλώς να πάμε παρακάτω με την ψευδαίσθηση ότι θα ξεχαστεί έτσι απλά». «Μόνον έτσι θα μετουσιώσουμε την πικρή εμπειρία των μνημονίων σε δίδαγμα και εθνική αυτογνωσία, ώστε να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη στο μέλλον», υποστήριξε και συνέχισε:
«Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε ριζικά τα συστημικά αίτια της διαφθοράς κι όχι να κάνουμε μικροπολιτική πάνω στις περιπτώσεις που ανακύπτουν. Και αυτό φυσικά είναι αποκλειστικά έργο της δικαιοσύνης, με όλες τις εγγυήσεις του κράτους δικαίου που παρέχονται από το Σύνταγμα της χώρας».
Κάνοντας έμμεση αναφορά στο επίδομα ενοικίου που ελάμβανε η απερχόμενη αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως «ο καθένας πρέπει να κρίνεται με βάση τις θέσεις, τα πεπραγμένα και τη συνεισφορά του στο δημόσιο βίο, αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κάθε στιγμή, ώστε να μην παρεκκλίνουμε από τις αξιακές μας σταθερές».
Συνεχίζοντας, υποστήριξε ότι «στη διάρκεια της μεταπολίτευσης, διαμορφώθηκε μια αποκομμένη, διακομματική κυβερνητική ελίτ που με αλαζονεία και κυνισμό, μεταχειρίστηκε το λαϊκό αίσθημα με μεθόδους κατευνασμού, εκτόνωσης και επικοινωνιακού αποπροσανατολισμού».
Πηγή: newspost.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *