Είστε εδώ
Home > FAQ news > Τώρα! Πλήρης επιβεβαίωση των θετικών προβλέψεων – Στο 3,9% το πρωτογενές πλεόνασμα το 2016 ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ!

Τώρα! Πλήρης επιβεβαίωση των θετικών προβλέψεων – Στο 3,9% το πρωτογενές πλεόνασμα το 2016 ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ!

Πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,9% εμφάνισε ο προϋπολογισμός του 2016, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), επιβεβαιώνοντας τις θετικές εκτιμήσεις της κυβέρνησης. Την Δευτέρα θα ανακοινώσει και την δική της αποτίμηση η Eurostat που αναμένεται να επικυρώσει την συγκεκριμένη εκτίμηση.

Συγκεκριμένα, σε πρωτογενές επίπεδο, το πλεόνασμα καθορίστηκε στα 6,937 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 4,105 δισ. ευρώ το 2015.

Οι δαπάνες της γενικής κυβέρνησης περιορίστηκαν στα 86,185 δισ. ευρώ ενώ τα έσοδα ενισχύθηκαν στα 87,473 δισ. ευρώ από 84,8 δισ. το 2015.

Θυμιζουμε οτι μολις χθες το ΔΝΤ ειχε παραδεχθεί πρωτογενές πλεόνασμα στο 3.3% για το 2016, ενώ τον Οκτώβριο επέμενε για μολις 0.1% και για αυτό καθυστερούσε την αξιολόγηση και ζητούσε τα αίσχη! Από την άλλη όμως και οι Ευρωπαίοι που έιχαν προσβαση στα αληθινά στοιχεία, έκαναν τις κότες ενω ο Σόιμπλε κέρδιζε πολυτιμο χρόνο σερνοντας την διαπραγματευση μεχρι τις Γερμανικές εκλογές … Και τέλος ένα στοιχείο με ιδιάιτερη σημασία για την διαφορά αυτής της κυβέρνησης στη διαχείριση των τραπεζιτών, από τις προηγούμενες: “Στη συγκεκριμένη χρονιά η κεντρική κυβέρνηση είχε όφελος 70 εκατ. ευρώ από την διαδικασία υποστήριξης του τραπεζικού κλάδου ενώ το 2015 είχε πληρώσει 4,842 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών”

Την ίδια ώρα, το ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης κατέγραψε πλεόνασμα, ύψους 1,3 δισ. ευρώ , έναντι ελλείμματος 5,9% το προηγούμενο έτος. Σημειώνεται ότι το μέγεθος αυτό αφορά στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, όπως μετράται από την ΕΛΣΤΑΤ και τη EUROSTAT και δεν σχετίζεται με το πλεόνασμα με βάση το πρόγραμμα προσαρμογής.

Πηγή: euro2day

Leave a Reply

Top