Είστε εδώ
Home > FAQ news > Τώρα! Πέρασε σε “προοδευτικά” χέρια το Eurogroup! Ο Πορτογάλος σοσιαλιστής Μάριο Σεντένο νέος πρόεδρος! Ποιος είναι ο «Ρονάλντο» του Eurogroup!

Τώρα! Πέρασε σε “προοδευτικά” χέρια το Eurogroup! Ο Πορτογάλος σοσιαλιστής Μάριο Σεντένο νέος πρόεδρος! Ποιος είναι ο «Ρονάλντο» του Eurogroup!

Όπως είχε ενημερώσει νωρίτερα ( τρεις ώρες πριν … ) το the faq, o Μάριο Σεντένο θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 13 Ιανουαρίου του 2018. Ο 50 χρονος Σεντένο, είχε την στήριξη των υπουργών οικονομικών που ανήκουν στην Σοσιαλιστική ομάδα, σύμφωνα με πηγές του the faq της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και μία σειράς κεντροδεξιών κυβερνήσεων που επηρεάζονται από την Γαλλία.

Εκτός του ότι προέρχεται από μία χώρα του Νότου και πόσο μάλιστα από χώρα που βγήκε από τα μνημόνια, ο κ. Σεντένο, απόφοιτος Οικονομικών του Harvard, κατάφερε να αποκτήσει τον σεβασμό των συναδέλφων του, καθώς η οικονομία της Πορτογαλίας έχει υπό την υπουργία του καταφέρει να μειώσει περαιτέρω το έλλειμμά της, ενώ τα ομόλογα της χώρας έχουν αναβαθμιστεί από τον οίκο αξιολόγησης Standard and Poors. Στην πρώτη του δήλωση ως νέος πρόεδρος του οργάνου, ο κ. Σεντένο δήλωσε πως είναι μεγάλη τιμή του να κατέχει αυτό το αξίωμα.

Ποιος είναι ο «Ρονάλντο» του Eurogroup:

Οικονομολόγος, ακαδημαϊκός και πολιτικός, ο 50χρονος Σεντένο είναι ο σοσιαλιστής υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας από τα τέλη του 2015. Έχει ηγηθεί της εντυπωσιακής οικονομικής ανάκαμψης της χώρας του, όπου το αξιόχρεο της χώρας επανήλθε σε επενδυτική βαθμίδα και η Λισαβόνα μείωσε το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών.

“Σταρ της ροκ”, σύμφωνα με το περιοδικό Expresso λόγω της μεγάλης προβολής του από τα μέσα ενημέρωσης. Οι επιδόσεις του μάλιστα είχαν ως αποτέλεσμα να χαρακτηριστεί από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε “‘Ρονάλντο” του Eurogroup – από τον γνωστό Πορτογάλο ποδοσφαιριστή.

Έχει τιμηθεί με βραβεία Οικονομίας και είναι απόφοιτος Οικονομικών με μεταπτυχιακό σε Εφαρμοσμένα Μαθηματικά από το πανεπιστήμιο της Λισαβόνας, καθώς και μεταπτυχιακό και διδακτορικό Οικονομικών από το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Ο Σεντένο εντάχθηκε στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας του το 2000 όπου εργάστηκε ως οικονομολόγος μέχρι το 2004. Από το 2004 ως το 2013 διετέλεσε βοηθός διευθυντή του Τμήματος Οικονομικών της Κεντρικής Τράπεζας και από το 2014 είναι σύμβουλος της Κεντρικής Τράπεζας της Πορτογαλίας. Ο Σεντένο είναι καθηγητής στο ISEG, στο πανεπιστήμιο της Λισαβόνας.

Κατά το διάστημα 2004-2013 υπήρξε μέλος της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής της Κομισιόν και από το 2001 μέλος του ΔΣ της πορτογαλικής οικονομικής επιθεώρησης. Υπογράφει πολλές επιστημονικές δημοσιεύσεις και βιβλία σχετικά με τον τομέα ενδιαφέροντός του.

Leave a Reply

Top