Είστε εδώ
Home > FAQ the opinion > Τι δεν μας λένε οι “έγκυροι” αναλυτές! Δεν συνδέθηκε το χρέος με ρήτρα ανάπτυξης αλλά η πιθανή μείωση της ανάπτυξης με περαιτέρω ελάφρυνση του Χρέους!

Τι δεν μας λένε οι “έγκυροι” αναλυτές! Δεν συνδέθηκε το χρέος με ρήτρα ανάπτυξης αλλά η πιθανή μείωση της ανάπτυξης με περαιτέρω ελάφρυνση του Χρέους!

Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΛΟΓΟΠΑΙΓΝΙΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
Δεν υπάρχει προηγούμενο διαπραγμάτευσης, με τον <αδύναμο κρίκο> να κερδίζει κατά κράτος τον <Γολιάθ> της νεοφιλελεύθερης πολιτικής στην Ευρώπη.

Ο Τσίπρας εμμένοντας στις αρχές του political correct και της συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατόρθωσε με τα ίδια τα όπλα του αντιπάλου του, να τον περιθωριοποιήσει στα μάτια της Ευρωπαϊκής αντιπολίτευσης και πολύ περισσότερο να αποδείξει στην ηγέτη του CDU, ότι η Ελλάδα και η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μπορεί να στηρίξει τα συμφωνηθέντα του 3ου μνημονίου, αρκεί και ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας να κρατήσει την υπόσχεση του για συζήτηση και ορισμό του πλαισίου ελάφρυνσης του Χρέους.

Στην εποχή της ψηφιοποίησης και των multimedia έχει αποδειχθεί ότι είναι δύσκολο να προβλέψεις την πρόθεση του πολίτη για τις αντιδράσεις και την συμπεριφορά του απέναντι στην παραπληροφόρηση και την προπαγάνδα των ΜΜΕ. Ο δικτυακός κόσμος με την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση του πολίτη διαμορφώνει τον <ενήμερο πολίτη> στην θέση του <καθοδηγούμενου πολίτη> ο <τηλεθεατής και ακροατής του καναπέ> πλέον αντικαθίσταται από τον <συμμέτοχο και διαμορφωτή γνώμης> μέσω των κοινωνικών ομάδων δικτύωσης.

Δεν είναι ήττα του Σόιμπλε αλλά ήττα του νεοφιλελευθερισμού. Η καγκελάριος Μέρκελ βλέπει και διαισθάνεται ότι δεν χρειάζεται να ταυτίσει την υστεροφημία της με σκληρές νεοφιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές. Άλλωστε η ίδια είχε ήδη επιδείξει μία τεράστια απόσταση και αποχή από ρατσιστικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές έναντι του μεταναστευτικού. Σίγουρα η Μέρκελ αλλάζει την ρότα του CDU πλέοντας στα γνωστά και ήρεμα νερά του αρχικού καταστατικού του ΕΛΚ.

Ο Πρωθυπουργός μας αφού πρώτα δημιούργησε την Σύνοδο του Νότου ώστε τα κράτη της Νότιας Ευρώπης να μην είναι απροετοίμαστα στην ενδεχόμενη ρήξη της Ένωσης με την θέσπιση της νεοφιλελεύθερης Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων. Προχώρησε σε ενημέρωση των σοσιαλιστικών κομμάτων και των Πρασίνων της Ευρώπης όχι μόνο για τα δίκαια αιτήματα της Ελλάδος στην ελάφρυνση του Χρέους, αλλά και την αναγκαία αλλαγή πλεύσης στα ζητήματα της αυστηρής λιτότητας για την οικονομία και την ανάπτυξη.

Η πρώτη επιτυχία της κυβέρνησης Τσίπρα ήλθε όταν οι προβλέψεις του ΔΝΤ αποδείχθηκαν επανειλημμένα λανθασμένες για την επίτευξη των στόχων του προυπολογισμού, των ελλειμμάτων και των πρωτογενών πλεονασμάτων της Ελληνικής Κυβέρνησης. Ερχόμενη τότε η πρώτη επίσημη ρήξη των θεσμών, με τον Σόιμπλε να επικρίνει και να χλευάζει τον Τόμσεν για τα αποτελέσματα και τις προβλέψεις του, άνοιξε τον δρόμο στον Τσίπρα για την υπονόμευση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της λιτότητας του Σόιμπλε και του Ταμείου.

Η συμφωνία του EUROGROUP έχει νικητές και χαμένους. Δεν είναι πύρρειος νίκη. Είναι νίκη των προοδευτικών δυνάμεων έναντι του νεοφιλελευθερισμού. Αποτελεί μεγάλη νίκη στρατηγικής σημασίας για τις Χώρες του Νότου.

Οι σοσιαλιστικές δυνάμεις της Ευρώπης και ο Πρόεδρος Πιτέλα (με εξαίρεση φυσικά το ΠΑΣΟΚ και τους ευρωβουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και της Νέας Δημοκρατίας) όπως και οι Πράσινοι τάχθηκαν εξ’ αρχής με την Ελληνική Κυβέρνηση στην ελάφρυνση του Χρέους. Οι κυβερνήσεις του Νότου ανεξαρτήτως ιδεολογικής θέσης τάχθηκαν με την μείωση του Χρέους (εξαίρεση φυσικά η ΝΔ, η οποία ακόμη ψάχνει αφήγημα για να μειώσει την επιτυχία της Ελλάδος). Ο Σούλτς και ο Γκάμπριελ του SPD έφθασαν στο σημείο να διασύρουν τον Σόιμπλε, ότι αποτελεί στοιχείο εθνικού μίσους της Γερμανίας στους Ευρωπαϊκούς εταίρους. Ο Μακρόν ανέλαβε να εκπροσωπήσει επάξια τα κράτη του Νότου με την σύνταξη της πρότασης για την σύνδεση της εξυπηρέτησης του χρέους βάσει της αύξησης του ΑΕΠ της Χώρας. Η Λαγκάρντ δέχθηκε την ενεργή συμμετοχή του Ταμείου, όταν τα μέτρα μείωσης του Χρέους λάβουν ποσοτικοποιημένη μορφή. Δέχθηκε όμως ότι οι δεσμεύσεις είναι αρκετές και σημαντικές και αποτελεί την δεύτερη καλλίτερη λύση. Άμεση και η αντίδραση της ΕΚΤ που δίνει το στίγμα της σημαντικής προόδου για την βιωσιμότητα του Χρέους.

Μεγάλη νίκη των δημοκρατικών δυνάμεων και των Λαών της Ευρώπης, βασισμένη στο αίτημα της αλληλεγγύης των κοινωνικών δυνάμεων και των λαών. Το γεγονός ότι το νέο αφήγημα των δυνάμεων της ντόπιας αντιπολίτευσης είναι ότι συνδέσαμε το χρέος με ρήτρα ανάπτυξης, ας σταματήσουν τα λογοπαίγνια και ας πούνε την αλήθεια στον Λαό. Συνδέθηκε η πιθανή μείωση της ανάπτυξης με περαιτέρω ελάφρυνση του Χρέους. Όπως ότι δεσμεύτηκαν άπαντες για την παροχή συνεχούς βοήθειας προς την Ελλάδα μέχρι την έξοδο της Χώρας στις Αγορές.

BENELI

Leave a Reply

Top