Είστε εδώ

Ρηξικέλευθη πρόταση Αντώναρου για να μπει τέλος στα πολιτικά “τζάκια”: Όχι υποψήφιος συγγενής βουλευτή για 5 χρόνια μετά το τέλος της θητείας του

Τις δικές του σκέψεις και προτάσεις στη συζήτηση που έχει ανοίξει για τις εκλογές και τον εκλογικό νόμο κατέθεσε μέσα από την προσωπική του σελίδα στο Facebook ο Ευάγγελος Αντώναρος.
Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος των κυβερνήσεων Καραμανλή εκτιμά ότι η σημερινή κατάσταση στο πολιτικό σκηνικό “επιβάλλει την εφαρμογή της απλής αναλογικής” προκειμένου να υπάρξουν ευρύτερες συνεργασίες, ενώ τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της κατάτμησης μεγάλων περιφερειών, χαρακτηρίζοντας “εκτρωματικές” τις ρυθμίσεις που επιτρέπουν να στέλνει μία περιφέρεια 1 βουλευτή στο Κοινοβούλιο και άλλη να στέλνει 44 βουλευτές!
Καταθέτει, όμως, και ορισμένες εξαιρετικά ρηξικέλευθες προτάσεις, όπως είναι το μην επιτρέπεται σε βουλευτή που αποχωρεί από το κόμμα με το οποίο εξελέγη να προσχωρήσει στην κοινοβουλευτική ομάδα άλλου κόμματος, προκειμένου να αποφεύγονται οι “οργανωμένες” μεταγραφές αλλά και μία πρόταση για την αντιμετώπιση της οικογενειοκρατίας (που αν κάποια στιγμή εφαρμοστεί θα “τελειώσει” τα πολιτικά “τζάκια”). Αυτό που προτείνει είναι να συμφωνήσουν τα κόμματα ότι “συγγενείς πρώτου ή δεύτερου βαθμού εν ενεργεία βουλευτών ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ απο την αποχώρηση του βουλευτή συγγενούς τους υποψήφιοι στην ίδια εκλογική περιφέρεια“.
Ολόκληρη η ανάρτηση του Ευάγγελου Αντώναρου:
“Σε απάντηση πολλών ερωτήσεων που μου μου γίνονται τις τελευταίες ημέρες καταθέτω μερικές σκέψεις/προτάσεις σε πολύ αρχικό και γενικό πλαίσιο σχετικά με τις εκλογές και τον εκλογικό νόμο:
01. Πεποίθηση μου ήταν πάντα ότι οι εκλογές πρέπει να γίνονται κατά το δυνατόν με την ολοκλήρωση του τετραετούς κύκλου ζωής κάθε Βουλής. Συνεπώς πρέπει να περιορισθεί — συνταγματικά — η δυνατότητα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες με διάφορες προφάσεις — κυρίως με την επίκληση κάποιου δήθεν σοβαρού λόγου. Τέτοιες δικλείδες ασφαλείας προβλέπονται π.χ. στο γερμανικό σύνταγμα με την εφαρμογή της λεγομενης “konstruktives Misstrauensvotum” (εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας). Επίσης θα πρέπει να διερευνηθεί — εγώ είμαι θετικός — η μετατροπή της τετραετούς θητείας κάθε Βουλής σε ΠΕΝΤΑΕΤΗ.
02. Μετά απο μακρά εμπειρία σε δημοσιογραφία και πολιτική καταλήγω στο συμπέρασμα ότι οι σημερινές συνθήκες — με την παρουσία κομμάτων και πολιτικών αρχηγών ανίσχυρων για επίτευξη μεγάλων πλειοψηφιών — ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΠΛΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ ωστε να επιβληθεί, εκ των πραγμάτων, η ανάγκη ευρύτερων συνεργασιών με βάση συναινετικά προγράμματα. Αρα δεν βλέπω γιατί με ευρεία πλειοψηφία να μην αποφασισθεί σήμερα κι όχι αύριο η εφαρμογή της απλής αναλογικής απο τις ΑΜΕΣΩΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. Η χώρα πρέπει να μάθει να συνεννοείται, ειδικά σε δύσκολες στιγμές.
03. Μέσα στα πλαίσια της ανόθευτης εκπροσώπησης πιστεύω ότι πρέπει να προχωρήσει η Βουλή σε ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΤΜΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ και όχι μόνο της Β Αθηνών. Είναι ξεπερασμένη η αντίληψη της κατανομής βουλευτικών εδρών με βάση τις νομαρχιες που δεν υπάρχουν πια. Δεν είναι νοητό να υπάρχει εκλογική περιφέρεια που στέλνει 1 (ένα) βουλευτή κι άλλη που στέλνει 44 βουλευτές στη Βουλή. Τέτοιες ρυθμίσεις είναι εκτρωματικές κι εξυπηρετούν μόνο τις εκλογικές επιδιώξεις και τις βαθειές τσέπες κάποιων, λίγων, υποψηφίων. Κατ’ ανώτατο όριο θα επρεπε σε κάθε περιφέρερεια να εκλέγονται μόνο μέχρι τρείς βουλευτές. Με βάση αυτή τη σκέψη θα πρέπει να γίνει και η κατατμηση της Β’ Αθηνών, του υπολοίπου Αττικής , της Α΄Αθηνών και άλλων. Και μάλιστα άμεσα.
04. Με συνταγματική ρύθμιση να δοθεί το δικαίωμα ψήφου σε όσους νέους έχουν συμπληρώσει το ΔΕΚΑΤΟ ΕΚΤΟ ΕΤΟΣ της ηλικίας τους (ισχύει σε χωρες απο την Αυστρία μέχρι την Μάλτα) και το ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚΛΟΓΙΜΟΤΗΤΑΣ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΣΤΑ 18 ΨΡΟΝΙΑ (όπως συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαικές χώρες). Οι νέοι που όλο και περισσότερο γυρίζουν την πλάτη στη πολιτική έχουν το δικαίωμα να συναποφασίζουν για το μέλλον του τόπου.
05. Μιλάμε για παροχή δικαιώματος ψήφου στους Ελληνες που ζουν μονιμα η προσωρινά στο εξωτερικό. Η διατύπωση είναι λάθος. Το δικαίωμα το έχουν ήδη εφ’ όσον — όπως ισχύει για όλους τους Ελληνες πολίτες — είναι καταγεγραμμένοι στα δημοτολόγια και συνεπώς στους εκλογικούς καταλόγους. Προφανώς όσοι μιλούν εννοούν την παροχή δυνατότητας να σκούν το δικαίωμα στο εξωτερικό. Επειδή η διασπορά των Ελληνών της αλλοδαπής είναι ιδιαίτερα μεγάλη ιδανικος τρόπος είναι η επιστολική ψήφος (παρα το κόστος) που εφαρμόζετσαι — αντίθετα με όσα ισχυρίζεται η Νέα Δημοκρατία — σε πολλές χώρες (Γερμανία, Αθστραία, Ελβετία, Μεγ. Βρετανία κ.α.).
06. Τελος μερικές “μικρές” αλλα σημαντικές λεπομέρειες τις οποίες το πολιτικό σύστημα δεν θέλει καν να συζητει γιατί δεν το βολεύουν:
() Τα κόμματα να συμφωνήσουν ότι συγγενείς πρώτου ή δεύτερου βαθμού εν ενεργεία βουλευτών ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ απο την αποχώρηση του βουλευτή συγγενούς τους υποψήφιοι στην ίδια εκλογική περιφέρεια. Για άλλες περιφέρειες δεν υπάρχει περιορισμός. Ετσι αντιμετωπιζεται η οικογενειοκρατία και η “κληροδότηση” εδρών.
() Βουλευτής που ανεξαρτοποιείται με δική του βουλήση απο το κόμμα με τη σημαια του οποίου εξελέγη ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΕΙ στην κοινοβουλευτική ομάδα άλλου κόμματος. Να συζητηθεί επίσης κατα πόσον χάνει την έδρα του εντελώς. Ετσι αποφεύγονται οι “οργανωμένες” μεταγραφές.
() Καταργούνται όλοι οι αυτοματισμοί στην εκλογή βουλευτών — είτε πρόκειται για πρώην πρωθυπουργούς είτε για αρχηγούς κομμάτων. ¨Οσοι θέλουν να είναι βουλευτές πρέπει να διεκδικούν ισοις όροις την ψήφο του εκλογικού σώματος. Διαφορετικά έχουμε πάλι “ελληνικές πατέντες” αμφίβολης συνταγματιότητας
Οι σκέψεις αυτές δεν είναι ούτε τελικές ούτε νομοτεχνικά επεξεργασμένες. Αποβλέπουν όμως στη διεξαγωγή μιας δημόσιας συζήτησης για θέματα που τα κόμματα και οι πολιτικοί επιμελώς αποσιωπούν ρίχνοντας συνήθως την μπάλα στην εξέδρα και επιδιώκοντας να μη γίνουν οι απαρίατητες δομικές και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *