Είστε εδώ

Ρένα Δούρου στην “Εφ.Συν.”: Αν αποδειχτεί από την δικαιοσύνη, είμαι έτοιμη να πάρω την ευθύνη

Ως “επιτομή της γραφειοκρατίας, της αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων και εντέλει της αναποτελεσματικότητας” χαρακτηρίζει η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου την υπόθεση για τη μελέτη του ρέματος της Αγίας Αικατερίνης στη Μάνδρα (για την οποία υπάρχει η φημολογία ότι η Περιφέρεια την έχει στα συρτάρια της) αποκαλύπτοντας ότι η μελέτη ολοκληρώθηκε «και ξεκινήσαμε από το 2014 την αλληλογραφία με το Δασαρχείο για να πάρουμε φέτος, 2017 (!) την απάντηση του τελευταίου, ότι τη βάζει στο αρχείο λόγω… Δασικών Χαρτών».
Μιλώντας στην “Εφημερίδα των Συντακτών” και τους Άντα Ψαρρά και Στέργιο Ζιαμπάκα, η Ρένα Δούρου δηλώνει έτοιμη να αναλάβει  την ευθύνη “αν αποδειχθεί ότι υπάρχουν ευθύνες στις υπηρεσίες της Περιφέρειας”, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι δεν σκοπεύει να επωμιστεί την ευθύνη άλλων, παραγόντων, που «επί χρόνια οικοδόμησαν ένα σύστημα ατιμωρησίας».
Επιμένει, ακόμα, ότι επιβάλλεται «μηδενική ανοχή σε παραβάσεις και αυθαιρεσίες» που μπορεί να κοστίσουν ανθρώπινες ζωές και ότι «ήρθε η ώρα για μεταρρυθμίσεις, για κατεδαφίσεις, για απονομή ευθυνών».
Η Περιφερειάρχης αναφερόμενη στις συνέπειες της φονικής καταιγίδας επισήμανε ότι «συνέβη σε μια από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Αττικής, που σωρεύει δομικά προβλήματα εδώ και δεκαετίες».
Ανακοίνωσε ότι στη συγκεκριμένη περιοχή εκτελούνται και είναι υπό δημοπράτηση έργα ύψους 58 εκατομμυρίων ευρώ. Απόλυτα «στοχευμένα», όπως: οι διευθετήσεις των χειμάρρων Αγ. Ιωάννη και Σούρες Θριασίου πεδίου, τμήμα του παραποτάμου Σαρανταποτάμου και η εκτροπή του χειμάρρου Αγ. Αικατερίνης.
Ολόκληρη η συνέντευξη της Ρένας Δούρου στην “Εφημερίδα των Συντακτών”:
• Γίναμε μάρτυρες μιας εθνικής τραγωδίας, για πολλοστή φορά και μάλιστα στη συγκεκριμένη περιοχή της Δυτικής Αττικής. Είχατε εξαγγείλει έναν φιλόδοξο αντιπλημμυρικό σχεδιασμό με συγκεκριμένα έργα. Πού βρίσκεται και πού «κολλάει» ο σχεδιασμός; Ως προς τη συγκεκριμένη περιοχή, τι ενέργειες έχουν γίνει;
Δεν θα πω κάτι καινούργιο αν υπογραμμίσω ότι αυτή η εθνική τραγωδία, όπως ορθά χαρακτηρίζετε την κατάσταση, ήταν μια προδιαγεγραμμένη τραγωδία, καθώς συνέβη σε μία από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Αττικής, που σωρεύει δομικά προβλήματα εδώ και δεκαετίες.
Γι’ αυτό τον λόγο δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτά τα προβλήματα από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη της Περιφέρειας, πριν από τρία χρόνια.
Γι’ αυτό τον λόγο διαθέτουμε τους ανάλογους, ευρωπαϊκούς και εθνικούς, πόρους και πήραμε τις απαραίτητες διοικητικές αποφάσεις.
Σήμερα ωριμάζουν και προχωρούν 163 αντιπλημμυρικά έργα, ύψους 508 εκατομμυρίων ευρώ. Για τη συγκεκριμένη περιοχή εκτελούνται και είναι υπό δημοπράτηση έργα ύψους 58 εκατομμυρίων ευρώ.
Πρόκειται για στοχευμένα έργα όπως η διευθέτηση χειμάρρου Αγίου Ιωάννη Θριασίου πεδίου Δυτικής Αττικής και τμήματος του παραποτάμου Σαρανταποτάμου, η εκτροπή χειμάρρου Αγίας Αικατερίνης και διευθέτηση χειμάρρου Σούρες Θριασίου πεδίου.
Το θέμα λοιπόν δεν είναι ούτε η πολιτική βούληση, που είναι δεδομένη, ούτε οι πόροι, που υπάρχουν. Το θέμα είναι το «τρικέφαλο τέρας» της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, δηλαδή «η ευθυνοφοβία, η γραφειοκρατία και η αδράνεια», όπως παρατηρούσε πριν από αρκετές δεκαετίες ένας έμπειρος διπλωμάτης.
Και το γεγονός ότι λίγα πράγματα έχουν αλλάξει έκτοτε, εξαιτίας της αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων μεταξύ δασαρχείων, υπουργείων, αποκεντρωμένης διοίκησης, εξαιτίας αργόσυρτων δικαστικών αποφάσεων, περίπλοκων διαδικασιών απαλλοτριώσεων, είναι σημαδιακό.
Ομως η αντιμετώπιση όλων αυτών απαιτεί γνώση και συντονισμένες προσπάθειες, όχι μόνο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά όλων των εμπλεκόμενων θεσμών, της κυβέρνησης, του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Η Περιφέρεια Αττικής έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου για τη συνταγματική αναθεώρηση και τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη».
• Ποιες θα είναι οι πρώτες παρεμβάσεις της Περιφέρειας ώστε να προφυλαχθούν από τυχόν νέες καταστροφές οι πληγείσες περιοχές; Υπάρχει η δυνατότητα για άμεσα έργα εκτροπής των υδάτων, με δεδομένο ότι, όπως εξηγούν οι επιστήμονες, ο ίδιος ο οικιστικός ιστός της Μάνδρας έχει καλύψει ρέματα και χειμάρρους;
Είναι γνωστή η σημασία της πρόληψης. Κάναμε και κάνουμε ό,τι προβλέπει ο νόμος, π.χ. για τις συνεδριάσεις των συντονιστικών οργάνων σε κάθε περιφερειακή ενότητα, τους καθαρισμούς φρεατίων αρμοδιότητας της Περιφέρειας, κ.ά.
Από την άλλη, υπάρχουν σωρευμένα δομικά προβλήματα, λάθος επιλογές, παραβιάσεις νόμων, αποφάσεις που ελήφθησαν στο πλαίσιο μιας στρεβλής προσέγγισης που θεωρούσε το περιβάλλον εμπόδιο και όχι προϋπόθεση βιώσιμης ανάπτυξης.
Η ιστορία και μόνο των ρεμάτων είναι αποκαλυπτική των παθογενειών αυτών. Πλέον βρισκόμαστε μπροστά σε ανάγκες για τομές που με το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο χρειάζονται δεκαετίες για την υλοποίησή τους.
Εχουμε λοιπόν μπροστά μας αγώνα δρόμου διαρκείας Μαραθωνίου.
• Οι τοποθετήσεις των πανεπιστημιακών είναι αποκαλυπτικές. Περιγράφουν ένα σύνολο αυθαίρετων δημόσιων κτιρίων, ένα από αυτά σύμφωνα με τους ίδιους είναι το αμαξοστάσιο του Δήμου Μάνδρας. Θα κατεδαφιστούν;
Η πρώτη μέριμνα όλων μας είναι οι συμπολίτες μας που δοκιμάζονται σκληρά τούτες τις ώρες από τη μεγάλη καταστροφή. Από κει και πέρα, τα θέματα που θέτετε δεν έχουν καμία σχέση με την Περιφέρεια Αττικής. Σχετίζονται με τις πολεοδομικές διατάξεις που αφορούν τις πολεοδομικές υπηρεσίες και την αποκεντρωμένη διοίκηση.
Ωστόσο θέλω να υπογραμμίσω ένα θέμα: ότι πλέον επιβάλλεται μηδενική ανοχή σε παραβάσεις και αυθαιρεσίες που μπορεί να κοστίσουν ανθρώπινες ζωές.
• Το ερώτημα που έθεσε με κύριο άρθρο της η «Εφ.Συν.» ήταν πότε θα παρθούν γενναίες αποφάσεις για να ξεπεραστούν διαχρονικά εμπόδια.
Το κύριο άρθρο της «Εφ.Συν.» έθετε τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων. Εβαλε τα καίρια ερωτήματα σχετικά με τα χρόνια προβλήματα και δυσλειτουργίες που εμποδίζουν τα αυτονόητα για άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτονόητα που όμως στον τόπο μας αποτελούν ακόμη ευχές.
Και όπως ήδη παρατήρησα, δεν μπορούν να είναι υπόθεση μιας Περιφέρειας, μιας περιφερειάρχη, ενός κόμματος ή μιας κυβέρνησης. Αλλά πρέπει να αποτελέσουν κοινή βάσανο.
Από την πλευρά μου, έχω αναλάβει τη δέσμευση να προχωρήσουν οι αλλαγές που απαιτούνται, χωρίς υποχωρήσεις σε λαϊκισμούς.
Γιατί πρέπει επιτέλους να σπάσει το γαϊτανάκι της ανευθυνότητας για να μπει ο τόπος στην κανονικότητα που απαιτούν οι πολίτες. Εχει έρθει η ώρα για μεταρρυθμίσεις, για κατεδαφίσεις, για απονομή ευθυνών.
• Γιατί ο «μικρός πρωθυπουργός» δεν προχώρησε σε στοιχειώδεις ενέργειες για την περιοχή αυτή;
Οι χαρακτηρισμοί αυτού του είδους, όπως «μικρός πρωθυπουργός», συνήθως δεν έχουν ιδιαίτερο νόημα. Εκείνο που έχει νόημα είναι να αποκτήσει ο τόπος την Τοπική Αυτοδιοίκηση που χρειάζεται. Αντιπροσωπευτική, αποτελεσματική, χωρίς γραφειοκρατία και διαφθορά.
Στην κατεύθυνση αυτή έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάδειξη του μητροπολιτικού χαρακτήρα της Αττικής, για την υλοποίηση συγκεκριμένων αποκεντρωμένων πολιτικών.
Των πολιτικών δηλαδή που θα δώσουν λύση στα προβλήματα των συμπολιτών μας. Και ένα από τα προβλήματα αυτά είναι η αντιπλημμυρική προστασία, ειδικά στην επιβαρημένη με σωρευμένα προβλήματα Δυτική Αττική.
Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη της Περιφέρειας Αττικής, διαπιστώσαμε τεράστιες ελλείψεις στο θέμα αυτό και έτσι θέσαμε βασική μας προτεραιότητα τα αντιπλημμυρικά έργα υποδομής, ειδικά στις περιοχές αυτές, που είναι χρόνια παραμελημένες από την κεντρική εξουσία.
Σήμερα, έχουμε κάνει πράγματα, πρέπει και οφείλουμε όμως να κάνουμε ακόμη περισσότερα. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος της αναφοράς μου στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Γιατί πρέπει να μπει τέλος σε αυτή τη «νομοτέλεια» των καταστροφικών πλημμυρών ή πυρκαγιών, που τις θεωρούμε πλέον σχεδόν κομμάτι της καθημερινότητας. Οπως και το να μην αποδίδονται ποτέ ευθύνες.
Κι αν αποδειχτεί ότι υπάρχουν ευθύνες στις υπηρεσίες της Περιφέρειας, είμαι έτοιμη να αναλάβω την ευθύνη.
Δεν θα αναλάβω όμως την ευθύνη άλλων, αυτοδιοικητικών και άλλων παραγόντων, που επί χρόνια έχουν οικοδομήσει ένα σύστημα ατιμωρησίας.
• Η ώριμη μελέτη… έμεινε τελικά στα συρτάρια;
Η υπόθεση της μελέτης για το ρέμα της Αγίας Αικατερίνης συμπυκνώνει όλες τις δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες που καθυστερούν, όταν δεν ακυρώνουν πλήρως, κρίσιμα έργα.
Η μελέτη δεν βρίσκεται στα συρτάρια της Περιφέρειας, όπως παραπληροφορούν ορισμένοι. Την ολοκληρώσαμε και ξεκινήσαμε από το 2014 την αλληλογραφία με το Δασαρχείο για να πάρουμε φέτος, 2017(!), την απάντηση του τελευταίου, ότι τη βάζει στο αρχείο λόγω… δασικών χαρτών και ζητά νέα στοιχεία!
Πρόκειται για την επιτομή της γραφειοκρατίας, της αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων και εντέλει της αναποτελεσματικότητας!
Αν αυτό δεν αλλάξει… χθες, θα συνεχίσουμε να θρηνούμε θύματα και να καταμετράμε ζημιές.
Και να μην ξεχνάμε ότι η Περιφέρεια δεν νομοθετεί, ούτε θέτει προσκόμματα, αλλά μέσα σε ένα δαιδαλώδες αλληλοεπικαλυπτόμενο νομικό πλαίσιο προσπαθεί να λειτουργήσει και να αντιδράσει.
Πηγή: efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *