Είστε εδώ

Προσφυγικό: Οι άνθρωποι, οι ιστορίες και οι αριθμοί

«Ήταν μια δύσκολη απόφαση να εγκαταλείψουμε τη Συρία, αλλά έπρεπε να το κάνουμε», λέει ο Ahmad Abdulhamid, προσθέτοντας ότι «ανά πάσα στιγμή κάποια βόμβα μπορούσε να πέσει στο σπίτι μου. Ανά πάσα στιγμή θα μπορούσαν να αρπάξουν τα παιδιά μου». Η πόλη Χομς, ιδιαίτερη πατρίδα του Ahmad έχει μετατραπεί σε ερείπια, ενώ χιλιάδες κάτοικοι έχουν σκοτωθεί. Έτσι, στις 31 Μαρτίου το 2013 ο ίδιος, η σύζυγός του και τα τρία ανήλικα αγόρια τους άφησαν τη Συρία. Ο Ahmad πλήρωσε διακινητές για να μεταφέρουν τον ίδιο και την οικογένειά του στην Ιορδανία.
Εκεί, καταγράφηκαν από την υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ. Μετά από περίπου δύο χρόνια ερευνών από πολλές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του FBI και των Τμημάτων Εσωτερικής Ασφάλειας και Άμυνας καθώς και μετά από διεξοδικές ιατρικές εξετάσεις, η οικογένεια βρέθηκε στην ευχάριστη θέση να της ανακοινώσουν ότι ήταν «εντάξει»!
Στη συνέχεια ταξίδεψαν για το New Jersey, όπου έχουν εγκατασταθεί και μάλιστα απέκτησαν ακόμα ένα παιδάκι, αυτή τη φορά ένα κοριτσάκι!
new jersey
Όμως, δεν γίνονται δεκτοί όλοι οι πρόσφυγες. «Οι πρόσφυγες από τη Συρία ελέγχονται πολύ πιο εκτεταμένα από ό, τι άλλες εθνικότητες», λέει ο Mahmoud Mahmoud , ο οποίος διευθύνει το γραφείο της Εκκλησίας στο New Jersey. Το συγκεκριμένο γραφείο βοηθάει αφιλοκερδώς τα άτομα, που έχουν ξεριζωθεί από την πατρίδα τους! Τους βρίσκει σπίτι, τους παρέχει μαθήματα διδασκαλίας της γλώσσας και τους στηρίζει στην εύρεση εργασίας. Μετά από 90 ημέρες, οι πρόσφυγες θα πρέπει να μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Barack Obama σκοπεύει να δεχθεί 10.000 πρόσφυγες φέτος. Την ίδια στιγμή, ο Bill Pascrell – ένας γερουσιαστής του New Jersey- μαζί με 37 άλλους βουλευτές, απέστειλε επιστολή προς τον Obama την περασμένη εβδομάδα ζητώντας του να δεχτεί περισσότερους πρόσφυγες. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεχτεί λιγότερους από 3.000 Σύρους πρόσφυγες από το 2011.
Η ιστορία του Ahmad και της οικογένειάς του είχε αίσιο τέλος, αν και χρειάστηκε να περάσουν δύο χρόνια! Όμως, δεν ισχύει το ίδιο για την πλειοψηφία των περιπτώσεων!
Η Sara, μητέρα έξι παιδιών, προσπαθούσε απεγνωσμένα να σώσει την οικογένειά της όταν σκοτώθηκε ο άντρας της στη Συρία και έμεινε μόνη. Προσπάθησε να βρει καταφύγιο σε μία πόλη, 1000 μίλια μακριά αλλά οι συνθήκες ήταν εξαιρετικά δύσκολες. Τότε απευθύνθηκε στο Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Στην Τουρκία, την ενημέρωσαν ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή το γραφείο δεν μπορούσε να δεχτεί άλλες υποθέσεις προσφύγων. Τότε, αναγκάστηκε να πληρώσει διακινητές για να την μεταφέρουν με την οικογένειά της στην Ευρώπη!
Οι μεταναστευτικές ροές Σύρων προς την Αμερική είναι πολύ μικρές σε σύγκριση με την Ευρώπη, η οποία εκτιμάται ότι μέσα στο 2016 θα δεχτεί ένα εκατομμύριο νέους Σύρους πρόσφυγες!

Οι εκτιμήσεις για τις μεταναστευτικές ροές μέσα στο 2016
Οι εκτιμήσεις για τις μεταναστευτικές ροές μέσα στο 2016

Ο Farooq από το Πακιστάν αφού αντιστάθηκε για να μην ενταχθεί στις τάξεις των Ταλιμπάν, περπάτησε 4.500 χιλιόμετρα μέσω του Ιράκ για να φτάσει στις τουρκικές ακτές. Για δύο χρόνια εργαζόταν σε ένα εργοστάσιο, επί 12 ώρες την ημέρα για λίγα χρήματα. Όποτε κατάφερνε να μαζέψει λεφτά, προσπαθούσε να περάσει τα σύνορα. Έκανε 17 αποτυχημένες προσπάθειες. Την 18η τελικά έφτασε με ασφάλεια στην Ελλάδα!
Το Φεβρουάριο του 2016, το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες κατέγραψε 4,6 εκατομμύρια Σύρους στις γειτονικές με την Τουρκία χώρες, έναντι 3,3 εκατομμυρίων τον Ιανουάριο του 2015. Όμως, ακόμα και αυτός ο αριθμός ίσως να μην αντιπροσωπευτικός του μεγέθους της μεταναστευτικής ροής αφού συνήθως δεν καταγράφονται επισήμως όλοι οι Σύροι πρόσφυγες.
Στην Ιορδανία, σύμφωνα με το τμήμα Στατιστικής της κυβέρνησης υπολογίζονται σε 1.250.000 οι Σύριοι πρόσφυγες, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από την επίσημη καταγραφή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, βάσει της οποίας ανέρχονται σε 623.000.
Μάλιστα, τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ αναφέρουν ότι η Τουρκία έχει δεχτεί τον μεγαλύτερο αριθμό Σύρων προσφύγων. Ο αριθμός των εγγεγραμμένων προσφύγων στην πραγματικότητα μειώθηκε στο Λίβανο (1.070.000 τον Ιανουάριο του 2016 από 1.146.000 τον Ιανουάριο του 2015), στην Ιορδανία (623.000 τον Ιανουάριο του 2016 από 633.000 τον Ιανουάριο του 2015) και στην Αίγυπτο (123.500 τον Ιανουάριο του 2016 από 138.000 τον Ιανουάριο του 2015), ενώ αυξήθηκε λίγο στο Ιράκ ( 245.000 τον Ιανουάριο του 2016 έναντι 234.000 τον Ιανουάριο του 2015).
Αυτοί οι άνθρωποι δεν επιστρέφουν στη Συρία. Ωστόσο, ταξιδεύουν στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Έτσι, η Άγκυρα υποστηρίζει ότι ο αριθμός των προσφύγων αυξήθηκε από 1,5 εκατομμύριο τον Ιανουάριο του 2015 σε 2,5 εκατομμύρια τον Ιανουάριο του 2016.
Ο Ammar και η Zeinah, είναι παντρεμένοι και έχουν δύο μικρά παιδιά. Μιλούν με πίκρα για την βία και τον πόλεμο στην πατρίδα τους, τη Συρία. Ο 7χρονος γιός τους έχασε δύο χρόνια από το σχολείο, λόγω του πολέμου, γεγονός που τους στεναχωρεί ιδιαίτερα. Έχουν ακούσει ότι το εκπαιδευτικό σύστημα στη Γερμανία είναι εξαιρετικό και θέλουν να ταξιδέψουν εκεί. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, όμως βρίσκονται «κολλημένοι» στις τουρκικές ακτές χωρίς χρήματα.
Ο αριθμός αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη από το 2013 έως το 2015
Ο αριθμός αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη από το 2013 έως το 2015

Μέσα στο 2015, 1.5 εκατομμύριο παράτυποι μετανάστες έφθασαν στην Ευρώπη μέσω διαφόρων οδών. Περισσότεροι από 850.000 διέσχισαν τη θάλασσα ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ελλάδα, και περίπου 150.000 έφθασαν στην Ιταλία. Οι Σύροι αποτελούσαν το ένα τρίτο αυτών των μεταναστών. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στο 2015 ο συνολικός αριθμός των Σύρων αιτούντων άσυλο στην ΕΕ έφτασε τους 897.000.
Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι περίπου 3,7 εκατομμύρια παιδιά της Συρίας έχουν γεννηθεί μετά την έναρξη της σύγκρουσης, σύμφωνα με έκθεση της UNICEF, αποτελώντας μάρτυρες της φρίκης του πολέμου. Ο αριθμός αυτός συμπεριλαμβάνει 306.000 παιδιά που γεννήθηκαν ως πρόσφυγες από το 2011.
Συνολικά, η UNICEF εκτιμά ότι περίπου 8,4 εκατομμύρια παιδιά – πάνω από το 80% του παιδικού πληθυσμού της Συρίας – πλήττονται τη δεδομένη χρονική στιγμή από τη σύγκρουση, είτε στο εσωτερικό της χώρας είτε ως πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες.
Επίσης, περισσότερα από 15.000 ασυνόδευτα και χωρισμένα από τις οικογένειές τους παιδιά έχουν διασχίσει τα σύνορα της Συρίας.
Οι αφίξεις μεταναστών στην Ελλάδα μέσω θαλάσσης
Οι αφίξεις μεταναστών στην Ελλάδα μέσω θαλάσσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *