Είστε εδώ

“Οξεία Ρεμουλίτιδα” στην Υγεία! Απίστευτο πάρτυ από το 2001 ως το 2016: Δημόσια νοσοκομεία προμηθεύονταν υλικά απευθείας από off shore (vid)

“Καταπέλτης” ήταν μιλώντας στην Εξεταστική για την Υγεία ο Σταύρος Ευαγγελάτος, γενικός επιθεωρητής του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) αποκαλύπτοντας στοιχεία για το διαχρονικό “πάρτι” διαφθοράς και κακοδιοίκησης μέσω υπερκοστολογημένων προμηθειών στο χώρο της Υγείας, τα οποία έχουν στοιχειοθετηθεί από τους ελέγχους του ΣΕΥΥΠ και χρονολογούνται από το 2001 έως το 2016.
Ο Σταύρος Ευαγγελάτος ξεκαθάρισε πως η τωρινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας «έχει απελευθερώσει» το Σώμα Επιθεώρησης, καθώς «οι αρχές μας ταυτίζονται με τις προτεραιότητες του υπουργείου» προκειμένου «να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο».
«Τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει σημαντικό έργο στην καταπολέμηση της διαφθοράς, της κακοδιοίκησης και της κακοδιαχείρισης» είπε και παρέθεσε ενδεικτικά τους αποτελεσματικούς ελέγχους για το ΚΕΕΛΠΝΟ αναφορικά με τη διαφημιστική δαπάνη, τα πορίσματα για τους ιδιώτες χειρουργούς, την περίπτωση του Γηροκομείου Αθηνών με την χρόνια κακοδιοίκηση, τους ελέγχους στα νοσοκομεία για προμήθειες προϊόντων, τη μη απόδοση ασφαλιστικών εισφορών από τα νοσοκομεία, τους ελέγχους σε ιδιωτικές εταιρείες ασθενοφόρων και τα κυκλώματα μαύρης εργασίας με παράνομες αποκλειστικές.
Ο κ. Ευαγγελάτος -που εργάσθηκε ως Υγειονομικός Επιθεωρητής στο ΣΕΥΥΠ από την έναρξη της λειτουργίας του το 2002 και από τον Ιούλιο του 2013 και για ένα έτος διετέλεσε προϊστάμενος της Διεύθυνσης Φαρμάκων και Φαρμακείων του Υπουργείου Υγείας, ενώ από τον Ιούνιο του 2014 κατέχει την θέση του γενικού επιθεωρητή του ΣΕΥΥΠ- εκτίμησε ότι η ζημία του δημοσίου από τις προμήθειες στο χώρο της Υγείας ανέχονται σε 85 δισ. ευρώ
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αυγής, ο κ. Ευαγγελάτος παρέθεσε στοιχεία για κακοδιαχείριση και καταλογισμούς σε διάφορα νοσοκομεία της Ελλάδας για ορθοπεδικά, σκευάσματα καρδιάς κ.ά. και ανέφερε και υποθέσεις για τις οποίες έχουν καταλογιστεί πειθαρχικές ευθύνες για προέδρους νοσοκομείων, στελέχη και λοιπούς εμπλεκόμενους.

Μεταξύ άλλων ο γενικός επιθεωρητής του ΣΕΥΠ ανέφερε υποθέσεις όπως:
-καθορισμός ανώτατων τιμών με υπουργικές αποφάσεις χωρίς να έχει υπάρξει εισήγηση από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Υγείας. Το ΣΕΥΥΠ ζήτησε να καταργηθούν οι υπουργικές αποφάσεις, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ…
-λειτουργία offshore «στην Κύπρο και αλλού» που ιδρύονταν μόνο και μόνο για να αυξάνεται η τιμή εισαγωγής εις βάρος του ελληνικού δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων.
-η Ελλάδα προμηθεύθηκε 500.000 συσκευασίες του αντιικού φαρμάκου Tamiflu και οι 495.000 συσκευασίες αφέθηκαν να λήξουν! Το κόστος ήταν 10 εκατ. ευρώ.
-προμήθειες με απευθείας αναθέσεις
-δύο νόμους του 2009 και του 2010 που νομιμοποιούσαν τις δαπάνες που είχαν γίνει με απευθείας αναθέσεις
-προμήθεια απινιδωτών και βηματοδοτών από τα νοσοκομεία έως το 2004 σε τιμές πολύ υψηλότερες τιμές από αυτές που επικρατούσαν στη διεθνή αγορά χωρίς να έχει γίνει έρευνα τιμών. Οι προμήθειες γίνονταν σε τιμές πολλαπλάσιες της αγοράς μέσω offshore.
-στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας την περίοδο 2008-2009 υπήρξε ζημία του Δημοσίου 6,8 εκατ. ευρώ επειδή δεν εφαρμόσθηκαν οι συμβάσεις για την προμήθεια και διαχείριση λαπαροσκοπικών υλικών, μοσχευμάτων κλπ.
-στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης από το 2005 έως το 2009 πραγματοποιήθηκαν διαγωνισμοί για αναλώσιμα για την προμήθεια υγειονομικού με ζημία 974.000 ευρώ.
-στο Νοσοκομείο Καβάλας από το 2005 έως το 2008 προκλήθηκε ζημία 830.000 ευρώ από προμήθειες για οστικά μοσχεύματα, με απευθείας αναθέσει και χωρίς διαδικασίες διαπραγμάτευσης.
-στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης προκλήθηκε ζημία ύψους 1 εκατ. ευρώ από εξωσυμβατικές προμήθειες με μεγαλύτερες τιμές από τις συμβατικές για ορθοπεδικό και νευροχειρουργικό υλικό.
-στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης προκλήθηκε ζημία 2,1 εκατ. ευρώ την περίοδο 2008 – 2009 στη νευροχειρουργική κλινική όπου όλα τα περιστατικά «βαπτίζονταν» επείγοντα.
-σε Νοσοκομείο της Πάτρας το 2016 τιμολογούσαν ραδιοφάρμακο σε 10 φορές υψηλότερη τιμή. Συγκεκριμένα αντί για 220 ευρώ χρεωνόταν 2.200 ευρώ. Ο Στ. Ευαγγελάτος αποκάλυψε ότι η ίδια εταιρεία επί έξι χρόνια πωλούσε το συγκεκριμένο ραδιοφάρμακο στο δημόσιο 1.000 ευρώ και στον ιδιωτικό τομέα 500 με 600 ευρώ!
– Κατήγγειλε ακόμη ότι δεν τηρήθηκε ο προσυμβατικός έλεγχος για την προμήθεια αντιικών φαρμάκων ύψους 12,8 εκατ. ευρώ την περίοδο 2006-2011.
με πληροφορίες και από το documentonews.gr (ρεπορτάζ Άγγελος Προβολισιάνος)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *