Είστε εδώ

Νόμπελ Λογοτεχνίας: Σε Βρετανό από την Ιαπωνία, ή … σε Ιάπωνα στη Βρετανία;

Ο Βρετανός συγγραφέας Καζούο Ισιγκούρο έλαβε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2017, επειδή «αποκάλυψε στα μεγάλης λογοτεχνικής δύναμης μυθιστορήματά του την άβυσσο κάτω από την ψευδαίσθησή μας ότι είμαστε συνδεδεμένοι με τον κόσμο».

«Είναι μια υπέροχη τιμή»
δήλωσε μόλις το πληροφορήθηκε ο Καζούο Ισιγκούρο…
«Είναι μια υπέροχη τιμή, κυρίως επειδή σημαίνει πως βρίσκομαι στα ίχνη των μεγαλύτερων συγγραφέων και αυτό είναι ένας καταπληκτικός έπαινος», δήλωσε στο BBC ο βρετανός συγγραφέας Καζούο Ισιγκούρο που τιμήθηκε σήμερα με το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2017.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως ελπίζει ότι το βραβείο Νόμπελ θα είναι μια δύναμη για το καλό. «Ο κόσμος βρίσκεται σε μια πολύ αβέβαιη στιγμή και ελπίζω πως όλα τα βραβεία Νόμπελ θα είναι μια δύναμη για κάτι θετικό στον κόσμο, όπως είναι αυτή τη στιγμή».
«Θα με συγκινούσε πολύ αν μπορούσα με κάποιο τρόπο να συνεισφέρω σ’ ένα κλίμα που θα συμβάλει σε μια θετική ατμόσφαιρα στους πολύ αβέβαιους καιρούς μας», τόνισε ακόμη ο νομπελίστας.
Ο, γεννημένος στην Ιαπωνία, Βρετανός συγγραφέας Καζούο Ισιγκούρο τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2017 επειδή «αποκάλυψε στα μεγάλης λογοτεχνικής δύναμης μυθιστορήματά του την άβυσσο κάτω από την ψευδαίσθησή μας ότι είμαστε συνδεδεμένοι με τον κόσμο», ανακοίνωσε σήμερα η Σουηδική Ακαδημία που απονέμει το βραβείο αυτό, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 9 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (945.000 ευρώ).
Η βράβευσή του σηματοδοτεί την επιστροφή σε μια πιο παραδοσιακή ερμηνεία της λογοτεχνίας, καθώς το βραβείο για το 2016 είχε δοθεί στον αμερικανό τραγουδιστή και τραγουδοποιό Μπομπ Ντίλαν.
Λογοτέχνης των ψευδαισθήσεων και της μνήμης, ο Καζούο Ισιγκούρο, ο Βρετανός συγγραφέας του μυθιστορήματος «Τα απομεινάρια μιας μέρας», είχε κερδίσει το βραβείο Man Booker για το προαναφερόμενο μυθιστόρημά του που έγραψε το 1989 και το οποίο γυρίσθηκε ταινία, σε σκηνοθεσία του Τζέιμς Άιβορι, όπου πρωταγωνιστούν ο Άντονι Χόπκινς και η Έμα Τόμσον και ήταν υποψήφια για Όσκαρ.
Τα έργα του 62χρονου Ισιγκούρο, ο οποίος μετακόμισε στη Βρετανία όταν ήταν μικρό παιδί, θίγουν συχνά τα θέματα της μνήμης, του χρόνου και της αυταπάτης, ανέφερε η Ακαδημία.
«Αν ανακατέψουμε την Τζέιν Ώστιν και τον Κάφκα, παίρνουμε τον Καζούο Ισιγκούρο», δήλωσε η Σάρα Ντάνιους, η γραμματέας της Σουηδικής Ακαδημίας.
Πηγή: left.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *