Είστε εδώ

“Ναι” στο “σπάσιμο” της Β’ Αθηνών από ΝΔ-Κίνημα Αλλαγής αλλά υπό όρους – Σε πόσες εκλογικές περιφέρειες χωρίζεται η Β’ Αθηνών, τι γίνεται με το “υπόλοιπο” Αττικής

Δεν βγήκε “λευκός καπνός” από τη σημερινή συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη με τους εκπροσώπους των κομμάτων όπου τους παρουσίασε το σχέδιο για το “σπάσιμο” της περιφέρειας της Β’ Αθηνών.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Πάνος Σκουρλέτης μετά το τέλος της συνάντησης, εκ μέρους της ΝΔ η κατάτμηση της Β’ Αθηνών συνδέθηκε, όπως είναι ήδη γνωστό, με την ρύθμιση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, κάτι στο οποίο, όπως είπε ο Υπουργός, η κυβέρνηση δεν είναι αντίθετη αλλά θεωρεί ότι πρόκειται για θέμα που πρέπει να εξεταστεί εμπεριστατωμένα και συστηματικά, με τρόπο που θα είναι συμβατός με το Σύνταγμα και παράλληλα θα λύνει και μία σειρά από διαδικαστικά ζητήματα.
Παράλληλα, και το Κίνημα αλλαγής συνέδεσε την πρόταση για τη Β’ Αθηνών με το θέμα του εκλογικού νόμου. “Τους αντιστρέψαμε λίγο το ερώτημα και τους είπαμε: Τι θα λέγατε αν εμείς θέταμε ως προϋπόθεση για την κατάτμηση της Β’ Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής, να συμφωνήσετε με την πρόταση που ήδη είναι νόμος του Κράτους, της απλής αναλογικής που θα ισχύσει τις μεθεπόμενες εκλογές, και να ζητούσαμε να ψηφιστεί τώρα με αυξημένη πλειοψηφία, για να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές; Θα ήταν προφανώς μία αιτία για να μη συμφωνήσουμε σε τίποτα” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πάνος Σκουρλέτης.
Τα πράγματα είναι σαφή, η πρόταση είναι σαφής, θα έρθει στην Βουλή και ο καθένας, τελικά, θα πάρει τις ευθύνες του και θα τοποθετηθεί απέναντι στον ελληνικό λαό» τόνισε ο Πάνος Σκουρλέτης. Σημειώνεται ότι για να περάσει από τη Βουλή το “σπάσιμο” των εκλογικών περιφερειών απαιτούνται 200 ψήφοι.
Με βάση το σχέδιο της κυβέρνησης, η Α’ Αθηνών μένει ανέγγιχτη, ενώ η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, η Β’ Αθηνών (44 έδρες) “σπάει” σε τρεις εκλογικές περιφέρειες/τομείς:
περιφέρεια Βορείου τομέα (δήμοι Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Γαλατσίου, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μεταμόρφωσης, Ν. Ιωνίας, Παπάγου-Χολαργού, Πεντέλης, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Φιλοθέης-Ψυχικού, Χαλανδρίου) με 15 έδρες,
περιφέρεια Δυτικού Τομέα (δήμοι Αγ. Βαρβάρας, Αγ. Αναργύρων-Καματερού, Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου) με 11 έδρες και
περιφέρεια Νοτίου Τομέα (Δήμοι Αγ. Δημητρίου, Αλίμου, Βύρωνα, Γλυφάδας, Δάφνης-Υμηττού, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Ν. Σμύρνης, Π. Φαλήρου) με 18 έδρες.
Οι Δήμοι της μέχρι σήμερα Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα Αθηνών, πλην του Δήμου Αθηναίων που διατηρείται ως εκλογική περιφέρεια Α’ Αθηνών, δεν σχηματίζουν διακριτή εκλογική περιφέρεια, αλλά προστίθενται, οι μεν Δήμοι Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας και Γαλατσίου στον Βόρειο Τομέα, οι δε λοιποί (Δήμοι Βύρωνα, Δάφνης-Υμηττού, Ζωγράφου, Ηλιούπολης και Καισαριανής) προστίθενται στην εκλογική περιφέρεια του Νότιου Τομέα Αθηνών.
Το «υπόλοιπο» Αττικής (15 έδρες) διαχωρίζεται σε δύο εκλογικές περιφέρειες:
– Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής (δήμοι Αχαρνών, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Διονύσου, Κρωπίας, Λαυρεωτικής, Μαραθώνα, Μαρκοπούλου-Μεσογαίας, Παιανίας, Παλλήνης, Ραφήνας-Πικερμίου, Σαρωνικού, Σπάτων-Αρτέμιδος, Ωρωπού), με 10 έδρες και
– Περιφέρεια Δυτικής Αττικής (δήμοι Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Μεγαρέων, Φυλής) με 4 έδρες
Η μία έδρα που «περισσεύει» θα μεταφερθεί σε άλλη εκλογική περιφέρεια.
Η κυβέρνηση προβάλλει την κατάτμηση της αχανούς περιφέρειας ως ένα στοιχείο εξυγίανσης του πολιτικού συστήματος. Κατά τη ρητορική της, ευνοείται η στενότερη σχέση μεταξύ βουλευτών και πολιτών, ενώ μπαίνουν φραγμοί στη ροή πολιτικού χρήματος και παραμερίζονται, σε ένα βαθμό, οι …βαρωνίες και τα λεγόμενα παλιά τζάκια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, αναφορικά με τη δυνατότητα να στηριχθεί αυτή η πρόταση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Εσωτερικών, μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων, σημείωσε:
«Σε ό,τι έχει ωριμάσει, σε ό,τι λειτουργεί εξυγιαντικά για το πολιτικό σύστημα, μπορούμε να το κάνουμε όλοι μαζί. Όλα τα υπόλοιπα είναι υπεκφυγές, είναι “προφάσεις εν αμαρτίαις”. Νομίζω πως πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα πρώτα από όλα στους ψηφοφόρους: Δεν μπορούμε κανένα κόμμα και όλοι μαζί, να είμαστε όμηροι οποιωνδήποτε πολιτικών βαρωνιών».
Πηγή: left.gr, documentonews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *