Είστε εδώ

Μια κρίσιμη δίκη που φέρνει στην επιφάνεια τον … “ρόλο” της ΤτΕ στο PSI των αποθεματικών στα Ασφαλιστικά Ταμεία! (του Γιάννη Κυριακόπουλου)

Ποιος ήταν ο ΡΟΛΟΣ της ΤτΕ στο κούρεμα των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων;… Στις 23 Φεβρουαρίου 2016, φέρεται προς συζήτηση η αγωγή του Επικουρικού Επαγγελματικού Ταμείου Προσωπικού Πετρελαιοειδών (ΕΤΕΑΠΕΠ) στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, την στιγμή που κορυφώνεται η αγωνία όλων μας για την τύχη της διαπραγμάτευσης της Ελληνικής Κυβέρνησης με τους «Θεσμούς» (Εξευμενιστικός ο όρος για τους Δανειστές-Δυνάστες…)
Την ίδια ώρα που συνεχή δημοσιεύματα στον Διεθνή Τύπο πολλαπλασιάζονται, σχετικά με τις λανθασμένες (;) παραδοχές του Προγράμματος «Διάσωσης» της Χώρας, που ακολουθήθηκε μετά το 2010, από τους ίδιους τους αρχιτέκτονες-εμπνευστές του, δηλαδή το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ.
Η αναδιάρθρωση χρέους που αποφασίσθηκε το 2012, συμπτωματικά στις 23 Φεβρουαρίου του 2012 (Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου), έπληξε συντριπτικά και οριζόντια όχι μόνον τους «Ιδιώτες» επενδυτές (που κατά το Ν.2198/94 έπρεπε να αφορά μόνον τις Τράπεζες-Επαγγελματίες Επενδυτές – “Institutional Investors”)-, αλλά κυρίως τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, που βρίσκονταν υπο την εκ του Νόμου προβλεπόμενη διαχείριση του «Κοινού Κεφαλαίου» από την ΤτΕ.
Θυμίζουμε στην κατά τα άλλα λαλίστατη Διοίκηση της ΤτΕ, ότι είναι ακόμη ανηρτημένο στον διαδικτυακό τόπο της ΤτΕ το “εξαιρετικό” πόνημα του πρώην Διοικητού κ. Προβόπουλου, όπου με «βρετανικό φλέγμα», ομολογούνται τα εξής:
Το Χρονικό της Μεγάλης Κρίσεως – Μέρος 1ο: Το κούρεμα των Ασφαλιστικών Ταμείων- Σελίδα 107, Κεφ. 6.3.1» : «……Όμως, το καθαρό όφελος από την αναδιάρθρωση του χρέους μετριάστηκε σημαντικά, κυρίως λόγω: ………γ) του γεγονότος ότι η μείωση της αξίας των ομολόγων που διακρατούσαν τα ασφαλιστικά ταμεία ή άλλοι φορείς (ύψους 16,2 δισεκ. Ευρώ), δεν οδήγησε σε μείωση του χρέους, επειδή επρόκειτο για ενδοκυβερνητικό χρέος».
Τα ερωτήματα λοιπόν, παραμένουν ακέραια και επίκαιρα:
Γιατί η Διοίκηση της ΤτΕ ενώ γνώριζε εκ των προτέρων, ότι το κούρεμα 16,2 δισεκατ. Ευρώ  ΔΕΝ θα είχε καμία πρακτικά ωφέλιμη συνέπεια στην επιδιωκόμενη αναδιάρθρωση χρέους, ώστε να «ανακουφιστεί» η Χώρα από το δυσβάσταχτο αυτό βάρος, δεν εξαίρεσε τα Ασφαλιστικά Ταμεία από την συμμετοχή στο PSI, αφού ήταν «ενδοκυβερνητικό» Χρέος (άρα δεν αποτελούσε «αυθεντικό» επενδυτή σε ομόλογα, οπότε πράγματι, δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει στο ίδιο forum επενδυτών!)
Γιατί, ως έχουσα την ευθύνη της διαχείρισης του Κοινού Κεφαλαίου δεν φρόντισε ώστε να αντιμετωπίσει τις ΕΞ ΑΡΧΗΣ ΓΝΩΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ τοποθετώντας από το 2010 και μετά τα αποθεματικά σε εναλλακτικούς τίτλους  Ελληνικού Δημοσίου, δηλ. σε έντοκα γραμμάτια και repos, όπως προέβλεπε και ο οικείος νόμος;
Γιατί δεν έκανε τίποτα πρακτικά εκ των υστέρων, ώστε να αποκαταστήσει τις ζημίες, με διαχειριστική επάρκεια και ικανότητα αλλά και απόλυτη προσαρμογή στην κείμενη νομοθεσία, μετά το PSI;
Υπήρχε αυτή η δυνατότητα;
Αντλώντας κανείς από τον ιστότοπο της Βουλής στοιχεία από την εξόχως διαφωτιστική συζήτηση που διεξήχθη τον Δεκέμβριο του 2016, με ανάλυση του ιδίου του τ. Υπουργού Οικονομικών κ. Βενιζέλου, έγινε αναφορά στο παράδειγμα της ΑΕΔΑΚ (Ανώνυμης Εταιρείας Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων) των Ασφαλιστικών Ταμείων, των οποίων την Διοίκηση- Διαχείριση είχα την τιμή να έχει ο υπογράφων το άρθρο : Εν τέλει, μετά από την συμμετοχή και της ΑΕΔΑΚ των Ταμείων στο PSI μέσω των Αμοιβαίων της Κεφαλαίων που ήταν επενδεδυμένα σε Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου, καταφέραμε όχι μόνον να αποσβέσουμε την ζημία, αλλά να επιτύχουμε τελικά και σημαντικά κέρδη, που έως σήμερα υπερβαίνουν το 140%! (Σε τρέχουσες αξίες, άνω των 450 εκατ. ευρώ κέρδη, μες συνολικό χαρτοφυλάκιο ομολόγων περίπου 850 εκατ ευρώ)
Αλήθεια, γιατί η ΤτΕ, με τόσο τεράστιο χαρτοφυλάκιο ΟΕΔ, και την ανάλογη τεράστια ευθύνη, δεν έπραξε το ίδιο; Δεν είχε τα εργαλεία, δεν είχε τις γνώσεις, δεν ήξερε ότι πρέπει να εφαρμόσει το Νόμο και να ρευστοποιήσει τα Ομόλογα EFSF ώστε να επανεπενδύσει σε νέα ΟΕΔ, τρέχουσας τότε αξίας περί το 15% (60% σήμερα…), ώστε έστω και βραχυχρόνια, να επιτύχει κέρδη που μπορεί να υπερέβαιναν την συνολική αξία του αρχικού χαρτοφυλακίου της;
Αλήθεια, μπορεί να μας πεί που οφείλεται η τεράστια κερδοφορία της για εφέτος, άνω του 1,11 δισεκατ. Ευρώ; Θα μας πεί άραγε στο Δικαστήριο, πως διαχειρίστηκε τα κεφάλαια του Ασφαλιστικού Ταμείου των εργαζομένων σε αυτήν; ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΥΠΕΣΤΗΣΑΝ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΗΣ;
Η κερδοφορία της που οφείλεται; Θα ενημερώσει την Γεν. Συνέλευση και το Ελληνικό Δημόσιο του οποίου είναι «Ταμίας», για το πώς διαχειρίστηκε τα ΔΙΚΑ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑ, την ίδια εποχή που λεηλατούνταν τα Αποθεματικά όλων των Ασφαλιστικών Ταμείων υπο την ….«χρηστή» της διαχείριση; Που τα επένδυε και γιατί δεν φρόντισε να τα τοποθετήσει και αυτά σε Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου, ώστε να έχει την ίδια «τύχη»;
Ο ελληνικός λαός, έχει υποφέρει τα πάνδεινα εδώ και 7 φρικτά χρόνια…
Η Ελληνική Δικαιοσύνη θα κάνει το καθήκον της;
Οψόμεθα
Γιάννης Κυριακόπουλος
Δικηγόρος-Οικονομολόγος

Μια σκέψη στο “Μια κρίσιμη δίκη που φέρνει στην επιφάνεια τον … “ρόλο” της ΤτΕ στο PSI των αποθεματικών στα Ασφαλιστικά Ταμεία! (του Γιάννη Κυριακόπουλου)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *