Είστε εδώ

Μαξίμου: Αυτά ειναι τα θετικά μέτρα, ένα προς ένα…

Αναλυτικότερα πρόκειται να ενισχυθεί η επιδότηση ενοικίου με συνολικό ποσό 600 εκατ. ευρώ, με σκοπό να καλυφθούν περίπου τα μισά νοικοκυριά της χώρας που διαμένουν σε ενοίκιο ή έχουν στεγαστικό δάνειο με μηνιαία επιδότηση η οποία μπορεί να αγγίζει, σύμφωνα με το Μαξίμου, μέχρι και 1.000 ευρώ το χρόνο.
Παράλληλα, θα υπάρξουν, όπως σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι, αύξηση κατά 260 εκατ. ευρώ του υφιστάμενου προϋπολογισμού των οικογενειακών επιδομάτων, με απώτερο σκοπό να ενισχυθεί το επίδομα του πρώτου και του δευτέρου παιδιού και ταυτόχρονα να υπάρξει ενίσχυση για τριτέκνους και πολυτέκνους αλλά και καταπολέμηση της παιδικής φτώχιας, ενώ στόχος είναι και να επεκταθεί το πρόγραμμα σχολικών γευμάτων σε δημοτικά και γυμνάσια περιοχών με υψηλά ποσοστά ανεργίας και φτώχειας, ώστε να καλυφθεί το 50% των μαθητών του Δημοτικού και του Γυμνασίου.
Αναφορικά με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς θα προβλεφθεί αύξηση κατά 50% του συνολικού αριθμού παιδιών προσχολικής ηλικίας (0 – 4) που θα μπορούν δωρεάν να εγγραφούν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Σημειώνεται πως σήμερα οι δικαιούχοι είναι 90.000 παιδιά, με τις θέσεις να αυξάνονται το 2019 στις 120.000 και το 2020 στις 135.000. Όπως επισημαίνουν στην κυβέρνηση, για την κάλυψη των θέσεων που θα προκύψουν, στόχος είναι να δημιουργηθούν πλέον των 2.800 μονάδων που λειτουργούν σήμερα, ακόμη 1.200 μονάδες το 2019 και 600 το 2020.
Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι επίσης η δημιουργία άνω των 30.000 θέσεων εργασίας, ώστε να ανασχεθεί το λεγόμενο brain drain, δηλαδή η φυγή νέων επιστημόνων. Για την επίτευξη του στόχου, θα προβλεφθεί αναπτυξιακό πακέτο ύψους 250 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν στην κυβέρνηση, το πρόγραμμα θα απευθύνεται στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα με την κάθε επιχείρηση να δεσμεύεται να διατηρήσει τον εργαζόμενο για έξι μήνες μετά το πέρας του προγράμματος.
Προς ψήφιση θα έρθει στη Βουλή και η αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για υποδομές αγροτικής παραγωγής (δίκτυα ύδρευσης, αγροτικοί δρόμοι, αρδευτικά κανάλια, κ.ά.) καθώς και προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης κτηρίων. Τέλος, αναφορικά με τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη στόχος είναι το μέτρο της μείωσης στα φάρμακα να επεκταθεί σε όλον τον πληθυσμό και όχι μόνο τους συνταξιούχους, με εισοδηματικά κριτήρια. Συγκεκριμένα, επισημαίνουν στην Ηρώδου Αττικού για εισοδήματα έως 700 ευρώ η συμμετοχή θα είναι μηδενική, ανεξαρτήτως ασθένειας, ενώ για εισοδήματα από 700 έως 1.200 ευρώ η συμμετοχή θα είναι μειωμένη κατά 50%.
Σε σχέση με τα έσοδα και τους φόρους, προς ψήφιση θα έρθουν η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%, η μείωση των συντελεστών φορολόγησης φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 200 εκατ. ευρώ καθώς και επανακαθορισμός, στο άμεσο μέλλον, των τιμών των ακινήτων με βάση τις εμπορικές τους αξίες. Ταυτόχρονα θα έρθει η μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης, η οποία μηδενίζεται για όσους έχουν έσοδα μέχρι 30.000 ευρώ, ενώ για τους υπόλοιπους προβλέπεται μείωση του συντελεστή.
Σε σχέση με την εισφορά αλληλεγγύης, κυβερνητικές πηγές εξηγούν ότι για έσοδα από 0 έως 12.000 ευρώ τον χρόνο, αυτή θα διατηρηθεί στο 0%. Κατά τα λοιπά, 0% εισφορά θα έχουν όσοι εμφανίζουν ετήσια έσοδα από 12.000 έως 30.000 ευρώ (από 2,2% και 5%), ενώ μειωμένη θα είναι η εισφορά για τους υπόλοιπους. Αναλυτικότερα για έσοδα από 30.001 έως 40.000 ευρώ ο συντελεστής μειώνεται από το 6,5% στο 5%, για έσοδα από 40.001 έως 65.000 από το 7,5% στο 7%, ενώ σταθερός στο 9% και 10% διατηρείται ο συντελεστής για όσους έχουν ετήσια έσοδα από 65.001 έως 220.000 ευρώ και από 220.000 ευρώ και πάνω αντίστοιχα.
Σημειώνεται ότι τα λεγόμενα αντίμετρα θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουρίου 2019 και 2020 εφόσον η Ελλάδα πιάσει τον στόχο για πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% για το 2018 πράγμα για το οποίο τόσο η κυβέρνηση, όσο και οι ευρωπαίοι εταίροι εμφανίζονται βέβαιοι. Αναφορικά τώρα με τον επόμενο μεγάλο στόχο της Αθήνας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε σήμερα ότι είναι η «συνολική συμφωνία στις 22 Μαΐου» και μία περιγραφή του δημοσιονομικού μονοπατιού μετά το 2018 η οποία δεν θα δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα στη Γερμανία αλλά θα είναι τόσο ειδική ώστε το ΔΝΤ να ολοκληρώσει μια θετική μελέτη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ενώ πρώτιστος στόχος είναι και η ένταξη της Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Tα μέτρα που συμφωνήθηκαν
Πέραν πάντως των όποιων θετικών μέτρων έρθουν προς ψήφιση σε περίπου 15 ημέρες, η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει και για τα μέτρα που συμφώνησαν Αθήνα και θεσμοί. Σε αυτά περιλαμβάνονται η από 1η Ιανουαρίου 2019 περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις έως 18%, μέτρο που αφορά 900.000 συνταξιούχους που παίρνουν κύρια σύνταξη πάνω από τα 700 ευρώ, αλλά και η κατά 18% περικοπή των επικουρικών συντάξεων. Παράλληλα περιλαμβάνεται η από 1η Ιανουαρίου 2020, μείωση της έκπτωσης φόρου από τα 1.900 ευρώ που είναι σήμερα στα 1.250 ευρώ, καθώς και η μείωση του αφορολόγητου από 8.636 ευρώ στα 5.681 ευρώ
Ταυτόχρονα για το 2018 προβλέπονται μέτρα 447 εκατ. ευρώ, και συγκεκριμένα η απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές σε τουριστικές περιοχές χωρίς να απαιτείται απόφαση από την περιφέρεια, η πώληση µη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και εκτός φαρμακείων, η νέα αξιολόγηση και κινητικότητα στο Δημόσιο με επιβολή «ταβανιού» στον αριθμό των συμβασιούχων, η πώληση του 30% έως 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, καθώς επίσης και του 17% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, η πλήρης εφαρμογή του εξωδικαστικού συμβιβασμού με ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και ποινική προστασία των τραπεζικών στελεχών που υπογράφουν αναδιαρθρώσεις δανείων και η αναστολή των συλλογικών διαπραγματεύσεων έως το τέλος του προγράμματος του ESM. Ταυτόχρονα, αν και δεν αυξάνεται το όριο για τις ομαδικές απολύσεις, καταργείται η διαδικασία της προέγκρισης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *