Είστε εδώ

Κονδύλια από ΕΣΠΑ και επενδύσεις στο νέο ΠΕΣΔΑ Αττικής, “τονωτική-ένεση” ανάπτυξης για τους Δήμους !

Η συζήτηση για την δυνατότητα υλοποίησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων Αττικής είναι έντονη και σε υψηλούς τόνους. Κυρίως σε ότι αφορά την επάρκεια πόρων με την διάθεση περισσότερων κονδυλίων από το ΕΣΠΑ ή την εξεύρεση ιδιωτών χρηματοδοτών. Από την πλευρά του ο ΕΣΔΝΑ βρίσκεται σε αναμονή για την χρηματοδότηση των δύο Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων και μιας βιοαποβλήτων από το Επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, ΥΜΕΠΕΡΑΑ (Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον, Αειφόρος Ανάπτυξη). Εκσυγχρονίζει το ΕΜΑΚ ώστε να είναι αποτελεσματικότερο, «ωριμάζει» τις υπόλοιπες θέσεις και περιμένει τη μελέτη για τις χωροθετήσεις των νέων ΧΥΤΥ. Από την άλλη, οι δήμοι σπεύδουν να εφαρμόσουν τα Τοπικά Σχέδια διαχείρισης που έχουν υποβάλει, “τρέχουν” τα επιμέρους συστήματα ανακύκλωσης, τον διαχωρισμό των οργανικών αποβλήτων και άλλα προγράμματα διαλογής στην πηγή
Ιδιαίτερα κατατοπιστικός για την πορεία υλοποίησης του ΠΕΣΔΑ είναι στην συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής και δήμαρχος Αγίων Αναργύρων – Καματερού Νίκος Σαράντης.
Ερ: Πρόεδρε ποια είναι η άποψη σας για την νέα αντίληψη στο ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών η οποία αποτελεί και νόμο του κράτος και καλείται να υλοποιήσει η Αυτοδιοίκηση;
ΑΠ: Το ΠΕΣΔΑ αποτελεί πολύ σοβαρή υπόθεση και πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλη την Αυτοδιοίκηση με υπευθυνότητα. Γιατί ο νέος σχεδιασμός, απαιτεί συστηματική δουλειά, συντονισμό και συνέργειες μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορών – πρωτίστως δε, των δύο βαθμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η σωστή κατεύθυνση για την Αυτοδιοίκηση είναι μια οικονομικά και οικολογικά δίκαιη και βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής. Με δημόσιο και αποκεντρωμένο χαρακτήρα. Μια διαχείριση προς όφελος των δήμων, των πολιτών και του δημοσίου συμφέροντος.
Θεωρώ ότι το ΠΕΣΔΑ, που η αναθεώρηση του εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο στις αρχές Δεκεμβρίου σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζει ο νόμος και μετά από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΔΣΝΑ (όπου πλειοψηφικά εκπροσωπούνται οι Δήμοι της Αττικής) κινείται σ’ αυτές τις σωστές κατευθύνσεις.
Ερ: Ως πρόεδρος της ΠΕΔΑ πως αξιολογείτε την μέχρι σήμερα συμμετοχή των Δήμων στον ΠΕΣΔΑ και ποια προβλήματα εντοπίζετε;
Απ: Η μεγάλη πλειονότητα των Δήμων έχει καταρτίσει Τοπικά Σχέδια στο πλαίσιο του ΠΕΣΔΑ και αναζητεί τους πιο πρόσφορους τρόπους για την υλοποίηση τους. Γιατί οι Δήμοι της Αττικής και η ΠΕΔ Αττικής ως εκφραστής τους δεν θέλουμε να συνεχιστεί η απαράδεκτη κατάσταση της συγκέντρωσης όλων των απορριμμάτων της Αττικής στη Φυλή που οι δυνατότητες της εξαντλούνται. Ούτε πιστεύουμε στη λογική «τα απορρίμματα στην αυλή του γείτονα μας». Και βέβαια, πέρα από το περιβαλλοντικό ζήτημα, θέλουμε να προστατεύσουμε τους κατοίκους από υπέρογκες αυξήσεις των δημοτικών τελών που θα προκύψουν αν δεν μειωθεί με την ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή ο όγκος των συμμείκτων.
Τα προβλήματα που εντοπίζονται είναι κυρίως δύο. Το ένα αφορά τους αποκλειστικά αστικούς Δήμους και σχετίζεται με την εύρεση κατάλληλου χώρου για το κεντρικό Πράσινο Σημείο ή τη δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης. Γιατί καταλαβαίνετε ότι πρόκειται για οχλούσες δραστηριότητες που δεν μπορεί να χωροθετηθούν σε πυκνοκατοικημένη περιοχή.
Το άλλο αφορά τη χρηματοδότηση των Τοπικών Σχεδίων, για την οποία γίνεται ξανά δημόσιος διάλογος τις τελευταίες ημέρες. Κατά τη γνώμη μου είναι απαραίτητο να αυξηθούν οι πόροι που θα διατεθούν για το σκοπό αυτό από το ΕΣΠΑ, πριν εξετάσουμε άλλες πηγές χρηματοδότησης. Ο κορμός της υλοποίησης του ΠΕΣΔΑ πρέπει να διασφαλιστεί χρηματοδοτικά άμεσα. Είναι από τις περιπτώσεις που οι διατιθέμενοι πόροι σίγουρα θα «πιάσουν τόπο», η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής είναι κοινωνική, περιβαλλοντική και αναπτυξιακή προτεραιότητα.
Ερ: Στο Δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού πόσο έχει προχωρήσει ο σχεδιασμός στο πλαίσιο του ΠΕΣΔΑ;
Απ: Το Τοπικό Σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων του Δήμου έχει εγκριθεί έγκαιρα από το Δημοτικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με αυτό θα δημιουργηθεί κεντρικό Πράσινο Σημείο και περιφερειακά Πράσινα Σημεία για την συλλογή των διάφορων ροών ανακυκλώσιμων υλικών. Έχουμε ήδη υποβάλλει αίτηση χρηματοδότησης της υλοποίησης των δράσεων αυτών από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ. Και θα εξετάσουμε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής την εξασφάλιση όποιας πρόσθετης χρηματοδότησης απαιτηθεί για την πλήρη και αποτελεσματική υλοποίηση του Τοπικού Σχεδίου.

Κατερίνα Ρουμελιώτη για το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *