Είστε εδώ

Η Ξένη Δημητρίου μπαίνει στο “βασίλειο” του Γ. Στουρνάρα! Ξεσκονίζει την Τράπεζα της Ελλάδος με φορολογικό έλεγχο…

Ακόμη και τα κυλικεία της Τράπεζας της Ελλαδος ερευνώνται απο την Εισαγγελέα Ξένη Δημητρίου! …
Υπό εισαγγελική έρευνα βρίσκεται η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) έπειτα από σοβαρότατες καταγγελίες εργαζομένων οι οποίες είχαν κοινοποιηθεί στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου και τον επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργο Πιτσιλή.
Οι καταγγελίες, τις οποίες είχε δημοσιοποιήσει το Documento στις 21 Ιανουαρίου 2018, αφορούσαν προσπάθεια συγκάλυψης φοροδιαφυγής που ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ στο Ιδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών (ΙΕΤΑ), δηλαδή το Νομισματοκοπείο, καθώς και κατάχρηση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στα κυλικεία της τράπεζας. Είναι ίσως η πρώτη φορά που η ΤτΕ βρίσκεται υπό εισαγγελική έρευνα, η οποία όμως επεκτείνεται, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, στο σύνολο των φορολογικών στοιχείων της.
Ηταν αρχές Ιανουαρίου όταν στα γραφεία του Documento έφτασε ένας φάκελος δίχως όνομα αποστολέα. Σε αυτόν περιέχονταν διάφορα έγγραφα, όπως για παράδειγμα επιστολές που είχαν σταλεί κατά το παρελθόν προς τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, τον υποδιοικητή και διευθυντικά στελέχη της ΤτΕ, αλλά και μία επιστολή-καταγγελία. Η επιστολή έφερε ημερομηνία 13 Δεκεμβρίου 2017 και παραλήπτη την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, με κοινοποίηση στον επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή. Ως συντάκτες της επιστολής εμφανιζόταν «μία ομάδα χαμηλόβαθμων στελεχών της τράπεζας», οι οποίοι κατήγγειλαν φοροδιαφυγή άνω του 1 εκατ. ευρώ που φέρεται να είχε γίνει από το ΙΕΤΑ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με την καταγγελία, η φοροδιαφυγή αφορούσε τη μη απόδοση ΦΠΑ στο υπουργείο Οικονομικών ο οποίος είχε εισπραχθεί από την πώληση διαφόρων προϊόντων που παράγει το ΙΕΤΑ. Την ύπαρξη ζητήματος αναφορικά με το ΙΕΤΑ είχε επιβεβαιώσει στην απάντησή της προς το Documento και η ΤτΕ. Οπως αναφερόταν σε αυτήν, «κατά τον τακτικό έλεγχο που είχε διεξαγάγει το α΄ εξάμηνο του 2017 η Διεύθυνση Εσωτερικής Επιθεώρησης της ΤτΕ στο ΙΕΤΑ είχε διαπιστώσει προβλήματα στο λογιστικό σύστημά του αναγόμενα στο 2009. Τον Ιούνιο του 2017 η Διεύθυνση ενημέρωσε τη Διοίκηση και λίγες μέρες μετά η Διοίκηση της ΤτΕ έδωσε εντολή για τη διεξαγωγή ειδικής έρευνας η οποία βρισκόταν σε εξέλιξη. Οι συντάκτες της επιστολής διατύπωναν επιφυλάξεις αναφορικά με την αποτελεσματικότητα της έρευνας και κατήγγελλαν τον διευθυντή Εσωτερικής Επιθεώρησης ότι προσπαθούσε να συγκαλύψει το γεγονός. Ζητούσαν μάλιστα να γίνει έλεγχος από ανεξάρτητους ελεγκτές και όχι από αυτούς της ΤτΕ.
Η κατάχρηση στα κυλικεία και τα προνόμια στελεχών
Στην ίδια επιστολή γινόταν λόγος και για κατάχρηση που φέρεται να είχε γίνει κατά το παρελθόν στα κυλικεία της τράπεζας, η οποία ανήλθε σε 700.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, το 2014 διατάχθηκε έρευνα προκειμένου να ερευνηθεί η απώλεια χρημάτων από τα δύο κυλικεία. Οι ελεγκτές φέρονται να συνέταξαν ένα πόρισμα το οποίο παραδόθηκε στη διοίκηση. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες, αντί να καταλογιστούν ευθύνες από το Συμβούλιο Διευθυντών, η διοίκηση προχώρησε σε απομακρύνσεις υπαλλήλων. Να σημειωθεί ότι η ΤτΕ στην απάντησή της προς το Documento έκανε λόγο για κατάχρηση ύψους 20.000 ευρώ, ενώ ανέφερε ότι είχαν επιβληθεί οι ενδεδειγμένες ποινές.
Στην ίδια καταγγελία γινόταν επίσης λόγος για «στελέχη» και «διευθυντές» της τράπεζας που φέρονται να απολαμβάνουν προνόμια σε σχέση με άλλα στελέχη και υπαλλήλους της ΤτΕ. Για παράδειγμα γινόταν λόγος για «κατ’ εξαίρεση πιστωτικής κάρτα που δεν προβλέπεται για ισόβαθμα στελέχη της τράπεζας», «ταξίδια στο εξωτερικό με διαφορετικά αεροπορικά εισιτήρια», «δωμάτια πολυτελών ξενοδοχείων και έξοδα» κ.λπ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento η εισαγγελική έρευνα στρέφεται γύρω από τις καταγγελίες για φοροδιαφυγή στο ΙΕΤΑ και ήδη έχουν παραληφθεί τα πορίσματα που έχει συντάξει η Εσωτερική Επιθεώρηση της τράπεζας. Ο έλεγχος όμως δεν θα αρκεστεί στο ΙΕΤΑ αλλά θα περιλάβει το σύνολο των φορολογικών στοιχείων της ΤτΕ. Ηδη έχει ζητηθεί από την ΤτΕ η παροχή όλων των σχετικών στοιχείων, τα οποία έπρεπε να παραδοθούν στους ράμπο της ΑΑΔΕ που διενεργούν τον έλεγχο μέχρι και την 1η Απριλίου. Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη και δόθηκε παράταση στην ΤτΕ μέχρι τις αρχές Μαΐου.
Η συνέχεια του ρεπορτάζ στο Documento

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *