Είστε εδώ
Home > FAQ the opinion > Οι σκαφάτοι χρεοκοπημένοι εκδότες που πίνουν στην υγεία των κορόιδων…

Οι σκαφάτοι χρεοκοπημένοι εκδότες που πίνουν στην υγεία των κορόιδων…

Τεράστιο σκάνδαλο αποτελεί η εμφάνιση στα νησιά διαφόρων «σκαφάτων» μεσαίων και μεγάλων εκδοτών, οι οποίοι είτε χρεοκόπησαν τις επιχειρήσεις τους και άφησαν απλήρωτους τους εργαζόμενους, είτε τις διατηρούν σε λειτουργία καθυστερώντας να πληρώσουν, επί μήνες, το προσωπικό.

Χωρίς να τους καίγεται «καρφάκι», πλέουν στο Ιόνιο και το Αιγαίο με την οικογένεια και την παρέα τους, τρώγοντας και πίνοντας στην υγεία των κορόιδων.

Η αλήθεια είναι ότι πάντα το ίδιο έκαναν. Δεν άλλαξαν τις συνήθειές τους ούτε στην οκταετία της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας. Όσο έδιναν δανεικά (κι αγύριστα, σε αρκετές περιπτώσεις) οι τράπεζες, ήταν όλα καλά. Απέλυαν εργαζόμενους σε τακτά διαστήματα και τσεκούρωναν τους μισθούς όσων παρέμεναν -μια, δύο, τρεις, τέσσερις φορές. Έτσι ισχυρίζονταν πως συμμάζευαν το κόστος… Και εκείνοι δεν άλλαζαν τις συνήθειές τους στο παραμικρό, δεν έκαναν καμία έκπτωση.

Αλλά να κάνουν και φέτος τα ίδια; Όταν έχει σκάσει η «φούσκα» και πολλοί έχουν πτωχεύσει; Όταν εκατοντάδες οικογένειες δεν έχουν, κυριολεκτικά, να φάνε;

Λάθος διατύπωση. Οι επιχειρήσεις τους πτώχευσαν, οι ίδιοι είναι μια χαρά. Εξακολουθούν να ζουν στις επαύλεις τους, να διατηρούν καταθέσεις εκατομμυρίων σε τράπεζες του εξωτερικού, μεγάλα ακίνητα σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, πολυτελή εξοχικά σε ελληνικούς καλοκαιρινούς παραδείσους και, βεβαίως, τα κότερα τους.

Από κοντά και εκείνοι που κρατούν σε λειτουργία τις εταιρείες τους, χρηματοδοτώντας τες από την απλήρωτη εργασία των εργαζομένων.

Πραγματικά, χρειάζεται απύθμενο θράσος για να κάνει κάποιος κάτι τέτοιο, αλλά ένα τμήμα της εγχώριας επιχειρηματικότητας ποτέ δεν το είχε σε έλλειψη…

δημοσιεύτηκε στο aixmi.gr

One thought on “Οι σκαφάτοι χρεοκοπημένοι εκδότες που πίνουν στην υγεία των κορόιδων…

  1. https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1289508061195374&id=257089234437267
    Τεράστιο το σκάνδαλο των χρεοκοπημένων εκδοτών, που έχουν αφήσει απλήρωτους (άλλοι δεκάδες και άλλοι εκατοντάδες) εργαζόμενους, την ώρα που οι ίδιοι κυκλοφορούν με τα κότερα στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου σαν να μην τρέχει τίποτα. Ένας από αυτούς έκανε «τουρ» στις Κυκλάδες πριν από λίγες μέρες, με κέντρο τη Μύκονο, όπως τα παλιά χλιδάτα χρόνια.

    Σε μια από τις εξορμήσεις του έπιασε Μήλο. Έριξε τις βουτιές του στις υπέροχες παραλίες του νησιού και μετά πήγε για φαγητό στον Αδάμαντα, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, που άλλοτε φιγουράριζε.. στις κοσμικές σελίδες όλων των ιλουστρασιόν περιοδικών. Άναψε το πούρο του και ετοιμάστηκε να δώσει την παραγγελία του. Για κακή του τύχη όμως, ο σερβιτόρος ήταν δημοσιογράφος, ο οποίος δούλευε επί χρόνια στην εφημερίδα του και σήμερα είναι άνεργος. Άνεργος, διότι έβαλε λουκέτο η εφημερίδα, αλλά και απλήρωτος, διότι ο πρώην εργοδότης του δεν πλήρωσε ούτε τα δεδουλευμένα ούτε τις αποζημιώσεις.

    Του τα είπε, λοιπόν, και από την καλή και από την ανάποδη. Έτσι όπως δεν τα έχει ακούσει κανείς από όσους χρεοκόπησαν εταιρείες, άφησαν στο δρόμο τους εγαζόμενους, αλλά οι ίδιοι εξακολουθούν και ζουν σαν Κροίσοι. Το μόνο που μπόρεσε να ψελλίσει ως απάντηση (αν είναι δυνατόν) ήταν ότι η εταιρεία τον άφησε απλήρωτο, όχι ο ίδιος. «Πτώχευσε η επιχείρηση», τόλμησε να του πει. «Και τίνος είναι η επιχείρηση; Δεν είναι δική σου;» απάντησε ο εκτελών χρέη γκαρσονιού, απλήρωτος δημοσιογράφος. «Γιατί δεν πήρες λεφτά από την προσωπική σου περιουσία για μας πληρώσεις; Γιατί δεν πούλησες ακίνητα; Ξέρεις ότι κάποιοι δεν έχουν να φάνε»;

    Ήταν τέτοιο το κάζο που έπαθε ο χρεοκοπημένος μεν, πάμπλουτος δε, που αναγκάστηκε να φύγει κακήν κακώς. Η δε σύζυγός του κάτι ψιθύριζε για τα προβλήματά του με τη Δικαιοσύνη. Λες και η ποινική εμπλοκή του μπορεί να δώσει πίσω στους εργαζόμενους τους κλεμμένους μισθούς τους.

Leave a Reply

Top