Είστε εδώ
Home > FAQ stuff > Η Περιφέρεια φέρνει για 10 ημέρες, ένα … “Μικρό Παρίσι”, στους Αθηναίους !

Η Περιφέρεια φέρνει για 10 ημέρες, ένα … “Μικρό Παρίσι”, στους Αθηναίους !

Στη διοργάνωση του 4ου πολυδιάστατου φεστιβάλ «Το μικρό Παρίσι των Αθηνών 2016», που πραγματοποιείται από 6 έως 16 Οκτωβρίου 2016, συμβάλλει η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο, τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, με την υποστήριξη της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας.

Ειδικότερα, το Φεστιβάλ έχει φέτος ως θέμα «Ομάδα και Τέχνες» (“l’esprit d’équipe et les arts”), και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, μουσικές εκδηλώσεις, εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις, θεατρικά δρώμενα, εκπαιδευτικά προγράμματα, διαλέξεις, δραστηριότητες, παραστατικές τέχνες δρόμου, που θα διεξαχθούν στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας σε περισσότερα από 40 επιλεγμένα σημεία (όπως πλατεία Ομονοίας, πλατεία Βάθης, πλατεία Καραϊσκάκη, Σταθμός Λαρίσης). Στη μεγάλη γιορτή τέχνης και πολιτισμού θα μετέχουν πλήθος καλλιτεχνών, δημιουργών και ανθρώπων του πνεύματος από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Συναυλίες, εκθέσεις, street art, θέατρο και βαριετέ, διαλέξεις, στρογγυλές τράπεζες και «κοινωνικές συναντήσεις», εκπαιδευτικά προγράμματα, παιχνίδια (pétanque, σκάκι κ. ά.) φιλοξενεί το 4ο μικρό Παρίσι των Αθηνών, το πολυ-φεστιβάλ που συνδιοργανώνουν για φέτος το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και η Περιφέρεια Αττικής,με την υποστήριξη της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα – Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 16 Οκτωβρίου 2016 στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, κάτω από την πλατεία Ομονοίας, γύρω από την πλατεία Βάθη και την πλατεία Καραϊσκάκη, μέχρι τον σταθμό Λαρίσης, όπου οι περισσότεροι δρόμοι έχουν γαλλικά ονόματα και όπου εδώ και χρόνια συναντιούνται ο αθηναϊκός αστικός πολιτισμός, η ελληνική λαϊκή παράδοση, οι κουλτούρες των μεταναστών, των ταξιδιωτών και των επισκεπτών. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που γεννήθηκε για να μπολιάσει με πολιτισμό και τέχνη μια από τις πιο αδικημένες περιοχές της Αθήνας, αλλά εξελίχθηκε πολύ γρήγορα σε ένα καταξιωμένο διεθνές πολυ-φεστιβάλ: Για 10 ημέρες θα παρελάσουν πάνω από 500 καλλιτέχνες, δημιουργοί και άνθρωποι του πνεύματος από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε περισσότερα από 40 επιλεγμένα σημεία (δρόμοι, πλατείες, θέατρα, ωδεία, σχολεία, γκαλερί, μπιστρό, ξενοδοχεία, πάρκα, νεοκλασικά-ιστορικά κτίρια…).

To μικρό Παρίσι των Αθηνών το 2013 τίμησε τον Albert Camus στην επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννησή του, το 2014 ήταν αφιερωμένο στην Μπελ Επόκ και την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ενώ το 2015 είχε ως θέμα την κουλτούρα των μπιστρό και των καφέκαι ένα ειδικό αφιέρωμα στη «rive gauche» του μεταπολεμικού Παρισιού.

Το θέμα του φετινού φεστιβάλ είναι «Ομάδα και τέχνες».
Πόσο αναγκαία είναι η ομαδική δημιουργία στη σύγχρονη εποχή;
Είναι το ομαδικό πνεύμα η απάντηση στην κρίση που βιώνουμε;
Η «ομάδα» ως θέμα έμπνευσης καθώς και η «ομάδα» ως δομή συνεργατικής δημιουργίας μπορούν να ενισχύσουν την εξέλιξη των τεχνών;
Aυτά και άλλα ερωτήματα θα απαντηθούν στο μικρό Παρίσι των Αθηνών 2016.

Leave a Reply

Top