Είστε εδώ

Η απάντηση της Documento στην “ερώτηση” 21 βουλευτών της ΝΔ, ανάμεσά του και 4 πρώην δημοσιογράφων! “Μας τιμάτε κύριοι και κυρίες της Νέας Δημοκρατίας”

Η Ερώτηση κατατέθηκε προς τον υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό ΨΗΠΤΕ, με τίτλο: «Έλεγχος προέλευσης και νομιμότητας κεφαλαίων της εταιρίας που εκδίδει την εφημερίδα Documento» και την υπογράφουν 21 βουλευτές. Ανάμεσά τους πελάτες μας, κυριολεκτικά ή μη, ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Γιώργος Κουμουτσάκος και οι πρώην συνάδελφοι Άννα Καραμανλή, Χρήστος Μπουκώρος, Σοφία Βούλτεψη και Σίμος Κεδίκογλου. Ίσως θα κατανοούσατε πως ματαιοπονείτε αν πρώτα είχατε ρωτήσει τον αντιπρόεδρο του κόμματός σας, Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος είχε καταθέσει ανάλογη ερώτηση και εισέπραξε ανάλογη απάντηση.
Δεν χωρά αμφιβολία πως το μικροαστικό ύφος γραφής (σ.σ. κουμπαριές) ανήκει στην Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Άλλωστε, παρόμοια φρασεολογία χρησιμοποίησε και σήμερα στο Κοινοβούλιο. Ούτε, επίσης, μας προκαλεί εντύπωση που η συντάκτρια της Ερώτησης επικεντρώνεται στον πρώην εκδότη της εφημερίδας, νομίζοντας πως θίγει το κύρος του Μέσου και των 100 δημοσιογράφων που εργάζονται σε αυτό. Εντύπωση θα μας προκαλούσε αν είχε αποσαφηνίσει η κ. Ασημακοπούλου τα εισοδήματα από κληρονομιές στο πόθεν έσχες της, που από ό,τι φαίνεται αποτελεί μάστιγα σε αυτό το κόμμα.
Κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας μας τιμά το ενδιαφέρον σας. Αποδεικνύετε για άλλη μια φορά πως κάνουμε σωστά και τίμια τη δουλειά μας. Και κυρίως μας τιμά γιατί όταν το τρίγωνο της διαπλοκής έπαιρνε σάρκα και οστά και ο αέρας γινόταν δάνειο και το δάνειο αέρας, όταν τα εκατομμύρια του ΚΕΕΛΠΝΟ «σφύριζαν» πριν καταλήξουν σε φίλια προς εσάς Μέσα, εσείς τρίβατε τα χέρια σας από ικανοποίηση. Με αυτά τα χέρια τώρα προσπαθείτε να μας λερώσετε.
Θα πάρετε απάντηση για κάθε ένα από τα 7 ερωτήματα που καταθέσατε, γιατί δεν θέλουμε να πιστέψουμε πως όλα αυτά γίνονται για να σταματήσουμε τις αποκαλύψεις για την σκιώδη επιχειρηματική δραστηριότητα της γυναίκας του Καίσαρα. Ή μήπως όχι;
Νομοτελειακά πάντως να ξέρετε πως μετά έρχεται η σειρά σας. Και θα πρέπει να δώσετε εξηγήσεις για όλα τα σκοτεινά σημεία της δήλωσης πόθεν έσχες της Μαρέβας Μητσοτάκη. Γι’ αυτό προκαταβολικά σας τα κοινοποιούμε για να ξέρετε τι θα απαντήσετε:
1. Γιατί δεν δηλώθηκε η offshore εταιρεία Eternia των Paradise Papers στο πόθεν έσχες του 2015 παρότι έκλεισε τον Μάρτιο του 2015;
2. Πώς γίνεται το σπίτι του Βολταίρου στο Παρίσι να δηλώνεται ως αγορά από δάνειο, ενώ σύμφωνα με τα συμβόλαια έχουν δοθεί 720.000 ευρώ εκτός δανείου;
3. Η κ. Μητσοτάκη δηλώνει πως εισέπραξε 850.000 ευρώ από πώληση πίνακα του Κρίστοφερ Γουλ, του αγαπημένου ζωγράφου των funds. Γιατί δεν καταθέτει καμία τραπεζική απόδειξη που να αποδεικνύει το βάσιμο της συναλλαγής ή άλλα έγγραφα που να αποδεικνύουν πως τον κατείχε;
4. Έχει 709.000 ευρώ σε ελβετική τράπεζα που υποτίθεται ότι κατατέθηκαν τα χρήματα από την πώληση του πίνακα, αλλά δεν μπορεί να ελεγχθεί η προέλευση των χρημάτων. Θέλετε να κρύψετε κάτι;
5. Για ακίνητό της 520 τετραγωνικών στο Λονδίνο σε έκταση 2.000 τετραγωνικών εμφανίζονται διαφορετικές ημερομηνίες κτήσης και δεν έχουν προσκομιστεί συμβόλαια. Γιατί;
Η Ερώτηση της ΝΔ
ΠΡΟΣ:
1. τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης
κ. Νίκο Παππά
2. τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

ΘΕΜΑ: Έλεγχος προέλευσης και νομιμότητας κεφαλαίων της εταιρίας που εκδίδει την εφημερίδα “Documento”.
Στα τέλη Νοεμβρίου του 2016, κυκλοφόρησε η εβδομαδιαία εφημερίδα με εμπορικό τίτλο “Documento” από τον Ιωάννη Βλαδίμηρο Χ. Καλογρίτσα, κουμπάρο του υπουργού Υποδομών κ. Σπίρτζη και γιου του εργολάβου δημοσίων έργων κ. Χρήστου Καλογρίτσα, ο οποίος είναι, επίσης, κουμπάρος του υπουργού Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου, με Διευθυντή της, τον δημοσιογράφο, Κώστα Βαξεβάνη.
Μετά το απόλυτο φιάσκο του διαγωνισμού – παρωδία για της τηλεοπτικές άδειες με πρωταγωνιστές τα δανεικά βοσκοτόπια της Ιθάκης και τους διάφορους “λαγούς” που κατέληξε να κριθεί οριστικά ως αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας και τις αποκαλύψεις για τα χαριστικά δάνεια της Τράπεζας Αττικής, ο κ. Καλογρίτσας, αποχώρησε από το σχήμα της εταιρίας που εκδίδει την εφημερίδα “Documento”, η οποία εξελίχθηκε σε αιχμή του δόρατος των μηχανισμών συκοφάντησης που λαμβάνουν εντολές από τα υπόγεια του Μαξίμου.
Πλέον, μετά την αποχώρηση Καλογρίτσα τον Φεβρουάριου του 2017, η εν λόγω εφημερίδα εκδίδεται από μια μονοπρόσωπη Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρία (ΙΚΕ) που ιδρύθηκε στις 28 Φεβρουαρίου, η οποία ανήκει εξ ολοκλήρου στο δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη και έχει κεφάλαιο 20.000 Ευρώ, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα.
Είναι απορίας άξιο, πως με κεφάλαιο 20.000 ευρώ η “Documento Media Μονοπρόσωπη ΙΚΕ” εξακολουθεί να εκδίδει την εν λόγω πολυτελέστατη έκδοση, με εκδότη τον κ. Κώστα Βαξεβάνη, με τον οποίο φέρεται να έχει στενή σχέση ο Υπουργός για θέματα Τύπου κ. Νίκος Παππάς.
Το πρώτο και βασικό ερώτημα είναι με ποια διαδικασία έγινε η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος δεδομένου ότι η Documento Media έχει κεφάλαιο μόλις 20.000 Ευρώ το οποίο αποτελεί ένα ζήτημα αν είναι επαρκές για την εξαγορά μιας εφημερίδας η έκδοση της οποίας απαιτεί υλικοτεχνικό εξοπλισμό μεγαλύτερης αξίας.
Σημειώνεται, ότι σε επιστολή της Τράπεζας Αττικής που εστάλη στα τέλη Ιανουαρίου 2017 προς τον όμιλο Καλογρίτσα αναφερόταν, μεταξύ άλλων, ότι «Είναι όμως απορίας άξιο πώς είσθε έτοιμοι να σπαταλήσετε υπέρογκα ποσά δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε άλλες άσχετες επιχειρήσεις, μέσων μαζικής ενημέρωσης και δεν τοποθετείτε τα κεφάλαια αυτά στον όμιλο των τεχνικών σας επιχειρήσεων για να τις καταστήσετε ενήμερες και αξιόχρεες. Μια τέτοια συμπεριφορά σας, εάν συνεχιστεί, θα μας αναγκάσει να ζητήσουμε ενδεχομένως τον οικονομικό και νομικό έλεγχο του ομίλου σας, ώστε να περιοριστούν τυχόν άσκοπες δαπάνες που γίνονται σε βάρος των τρεχουσών υποχρεώσεων και των πιστωτών σας».
Μετά την εν λόγω επιστολή, όλως περιέργως, ακολούθησε η αποχώρηση του κ. Καλογρίτσα από την Documento, προφανώς υπό τον φόβο του οικονομικού ελέγχου από τα αρμόδια όργανα της Τράπεζας. Παρόλα αυτά, η “πολυτελής” έκδοση της συνεχίστηκε από τον δημοσιογράφο – εκδότη κ. Βαξεβάνη, με κεφάλαια που εμφανώς δεν επαρκούν για την έκδοση της.
Κατόπιν τούτου, και δεδομένου του ενδιαφέροντος του κ. Βαξεβάνη για διαφάνεια των οικονομικών συναλλαγών, αλλά και της ευκολίας δανεισμού του αρχικού εκδότη της εφημερίδας από την Τράπεζα Αττικής, σύμφωνα με το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος, απαιτείται να δοθούν όλες οι διαβεβαιώσεις ότι έχουν ελεγχθεί ενδελεχώς τα κεφάλαια που αρχικά χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται για την έκδοση της “Documento” και να προσκομιστούν όλα τα σχετικά έγγραφα που αποδεικνύουν ότι πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις και ότι τα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας και του παλαιού και νέου εκδότη της, δικαιολογούν την έκδοση της.
Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ:

1. Με ποια διαδικασία έγινε η αποχώρηση του κ. Ιωάννη Καλογρίτσα από την εφημερίδα “Documento”; Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα.
2. Τα ποσά που είχαν εισφερθεί στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα των μετόχων; Έχει ελεγχθεί η προέλευσή τους;
3. Ποιο ήταν το μετοχικό κεφάλαιο της αρχικά εκδότριας εταιρίας και ποιος ο καταστατικός της σκοπός; Να κατατεθεί το σχετικό καταστατικό;
4. Η εν λόγω εταιρία, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και οι μέτοχοι διέθεταν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα; Να κατατεθούν οι σχετικές βεβαιώσεις.
5. Η νυν και η πρώην εκδότρια εταιρία έχουν λάβει τραπεζικά δάνεια και αν ναι από ποιες τράπεζες, ποιο είναι το ύψος των δανείων και ο λόγος των δανεισμού με τα ίδια κεφάλαια της εταιρίας; Να κατατεθούν οι σχετικές δανειακές συμβάσεις;
6. Υπάρχουν οφειλές προς το δημόσιο και έχει ολοκληρωθεί έλεγχος περιουσιακής κατάστασης στο μέτοχο της παλαιάς και νέας εκδότριας εταιρίας και του εκδότη και αν ναι ποιο είναι το τελικό αποτέλεσμα;
7. Ποιο είναι το σύνολο των διαφημίσεων που λαμβάνει η εφημερίδα Documento από το δημόσιο και φορείς που ελέγχονται από το δημόσιο και αν δικαιολογείται το ύψος της διαφήμισης από την κυκλοφορία της; Να κατατεθούν αναλυτικά στοιχεία, ιδίως, εκείνα που αφορούν διαφημίσεις από Δημόσιες Επιχειρήσεις και Εταιρίες στις οποίες συμμετέχει το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς και οι διαφημίσεις των Τραπεζικών Ιδρυμάτων.
Αθήνα, 20.12.2017
Οι Ερωτώντες Βουλευτές :
1. Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου
2. Ελευθέριος Αυγενάκης
3. Γεώργιος Γεωργαντας
4. Σοφία Βούλτεψη
5. Ιωάννης Βρούτσης
6. Δημήτριος Κυριαζίδης
7. Ιάσων Φωτήλας
8. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης
9. Συμεών Κεδίκογλου
10. Σταύρος Καλαφάτης
11. Άννα Καραμανλή
12. Κωνσταντίνος Τασούλας
13. Εμμανουήλ Κόνσολας
14. Απόστολος Βεσυρόπουλος
15. Γεώργιος Κουμουτσάκος
16. Ανδρέας Κουτσούμπας
17. Κωνσταντίνος Κοντογεώργος
18. Κωνσταντίνος Κουκοδήμος
19. Χρήστος Κέλλας
20. Χρήστος Μπουκώρος
21. Ιωάννης Αντωνιάδης
Πηγή: koutipandoras.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *