Είστε εδώ

Γιατί θα απεμπολούσαμε εθνικά και κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, αν δεν προχωρούσε ο Παππάς στην ιδρυση Διαστημικής Υπηρεσίας

«Η Ελλάδα έχει ένα κυριαρχικό δικαίωμα στο διάστημα στις 39 μοίρες ανατολικά, κατέχει δηλαδή φάσμα. Αν δεν ασκήσει αυτό το κυριαρχικό δικαίωμα, το χάνει. Αν δεν έχουμε δηλαδή έναν δορυφόρο σε εκείνη την τροχιά για πάνω από 6 μήνες, χάνουμε αυτή την τροχιακή θέση. Γι’ αυτό είναι πάρα πολύ κρίσιμο να υπάρχει πάντα ένας ελληνικός δορυφόρος να πετάει», σημείωσε ο γ.γ. του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Β.Μαγκλάρας, μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στ.Σχινά
«Αυτός ο δορυφόρος είναι πάρα πολύ χρήσιμος για την εθνική ασφάλεια, καθώς οι αναμεταδότες του αξιοποιούνται για τις επικοινωνίες του Στρατού και της ΕΥΠ. Είναι επίσης κρίσιμο να αξιοποιήσουμε το διαθέσιμο αυτό φάσμα για την κοινωνία. Η Ελλάδα έχει δαπανήσεις τις τελευταίες δύο δεκαετίες δεκάδες εκατομμύρια για τη συμπαραγωγή πολύπλοκων δορυφορικών συστημάτων, όπως το ευρωπαϊκό GPS ή το Copernicus και δεν έχει κανένα σχεδιασμό για την αξιοποίησή τους για τις κοινωνικές ανάγκες, όπως η πρόληψη πυρκαγιών, η πρόληψη πλυμμηρών, φυσικών καταστροφών, η πρόληψη της αυθαίρετης δόμησης κλπ Επίσης, ένας δορυφόρος βοηθά πολύ σε θέματα έρευνας και τεχνολογίας. Η Ελλάδα έχει σήμερα ένα cluster υψηλής τεχνολογίας για την παραγωγή δορυφορικών αντικειμένων και εφαρμογών, που αποτελείται από 70 εταιρείες, ενώ υπάρχει και πληθώρα start ups και μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιείται γύρω από αυτό το cluster, αλλά και ευρύτερα».
«Το δημόσιο και δη το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής είχε την υποχρέωση να έρθει και να συντονίσει αυτόν τον πολύ σημαντικό χώρο», κατέληξε ο κ. Μαγκλάρας, επισημαίνοντας ότι από την αξιοποίηση αυτών των αναμεταδοτών θα προκύψουν και έσοδα για το ελληνικό δημόσιο.
Όπως υπενθύμισε ο γενικός γραμματέας, η Ελλάδα είχε δικό της δορυφόρο μέσω του ΟΤΕ. Όταν ο ΟΤΕ πουλήθηκε στην Deutsche Telekom, αυτή πούλησε τον αναμεταδότη, τον Hellas Sat. «Ωστόσο, ο Hellas Sat παραμένει μια ελληνική επιχείρηση, το κέντρο ελέγχου των δορυφόρων είναι εδώ στο Κορωπί και όλα τα συστήματα και η επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρείας βρίσκονται εδώ στην Ελλάδα. Εμείς λοιπόν πρέπει για να διατηρήσουμε την τροχιακή θέση να αξιοποιήσουμε μια συμφωνία που ενδεχομένως θα συνάψουμε με τον Hellas Sat προσεχώς, προκειμένου να μισθώσουμε την τροχιακή μας θέση και να πάρουμε αναμεταδότες».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *